Tajemství úspěšného kynutého těsta: Tyto drobnosti dělají zázraky
Kynuté těsto je těsto, které kyne. Tímto tvrzením jsme Ameriku neobjevili. Můžeme vám však poradit, že při jeho přípravě si lze pomoci několika zajímavými drobnostmi, které mohou mít vliv na rychlost kynutí, ale také na vůni či chuť připravovaných pokrmů.
Kynuté těsto může mít v kuchyni široké uplatnění, a to nejen při přípravě sladkých laskomin, ale také slaných pokrmů. Připravit si z něj konkrétně můžete vánočku, koláče, buchty, mazance, knedlíky či domácí chléb. Někteří lidé se mu přesto při svých gastronomických pokusech raději vyhýbají, protože z něj mají obavy. Příprava kynutého těsta však nemusí být složitá. Navíc můžete vyzkoušet některé zajímavé tipy. Nejprve se však zaměříme na typické ingredience.
Ingredience na kynuté těsto
Základem pro úspěšné kynuté těsto jsou pochopitelně vhodně zvolené ingredience. Bez některých se určitě neobejdete, a nejedná se pouze o mouku a kvasnice neboli pekařské droždí.
- Určitě byste měli použít hladkou mouku. Chcete-li mít těsto sušší, použijte zhruba jednu třetinu mouky hrubé.
- Důležitou složkou jsou rovněž kvasnice. Použít je možné jak čerstvé, tak sušené. Doplňme, že kvasinky jsou jednobuněčné houby odedávna využívané při kvasných procesech.
- Použít musíte také tekutinu, a to vodu či mléko. Ať už zvolíte jednu nebo druhou, měla by být vlažná.
- Uplatnění nachází rovněž cukr a sůl. Trocha cukru by se ostatně měla nacházet i ve „slaných receptech“, protože podporuje kynutí.
- Do kynutého těsta patří rovněž vejce, a to buď celá, nebo jen žloutky.
- Doporučováno je použít rovněž tuk, který by měl být rozpuštěný a vlahý.

Tipy a triky pro úspěšné kynuté těsto
V našem článku se nebudeme zaměřovat na samotný proces kynutí, protože o něm si můžete přečíst na mnoha místech jinde. Raději věnujeme prostor drobnostem, které mohou dělat zázraky. Jejich uplatnění je přitom vesměs velmi jednoduché.
- Při pokojové teplotě by těsto mělo kynout 1 až 2 hodiny. Budete-li příliš spěchat, nemusí být výsledek celého procesu optimální.
- Výše jsme zmínili, jak důležité jsou při kynutí cukry, a to i v nesladkém těstě. Musíme ovšem doplnit, že přílišné slazení není vhodné. Pak těsto nemusí vyběhnout do výšky.
- Pro kynutí není dobrá zima ani průvan, neboť v takových podmínkách bude daný proces pomalejší a méně efektivní.
- Chcete-li ostatně urychlit proces kvašení, droždí mohou více aktivovat teplé ingredience jako voda, mléko či vejce. Zkuste je tedy před použitím mírně ohřát.
- Celý proces urychlíte i za pomoci aktivního droždí, jež může být „výkonnější“ než tradiční kvasinky.
- Při nákupu si naopak dejte pozor, abyste si nepořídili tzv. lahůdkové droždí, které je neaktivní. Ačkoli je považováno za zdravější, těsto vám s ním rozhodně nevykyne.
- Pokud chcete použít speciální droždí, některé je kultivováno na substrátu z bio obilí. Při jeho přípravě se přitom nepoužívají chemické živiny, emulgátory ani regulátory kyselosti.
- Do těsta na kynutí můžete přidat i trochu octa, neboť v něm přítomné látky dokážou aktivovat kvasinky. Chcete-li zdravější alternativu, použije citrónovou šťávu.
- Jestliže přidáte do kynutého těsta uvařené, nastrouhané a vychladlé brambory, bude vláčnější. Množství může být cca 100 až 200 g na 1 kg mouky.
- Použít lze i další přísady jako semínka, ořechy, sušené ovoce.
- Na závěr kynuté těsto pomašlujte, tedy potřete rozšlehaným vejcem, mlékem, vodou, máslem či olejem. Po upečení bude krásně barevné a ohromí vás i lesklou kůrčičkou.

Vyzkoušejte kynutí za studena
Ačkoli jsme výše zmínili, že pro kynutí je ideální teplé prostředí, na závěr ještě dejme prostor kynutí za studena. Takový postup je časově náročnější. Proč se do něj tedy pouštět? Inu proto, že to může mít kladný vliv na intenzitu chuti i aroma, stejně jako na strukturu těsta. Jak postupovat? Těsto lze nechat kynout v lednici (ovšem vždy při teplotě nad 2 °C, která je pro kvasinky kritická). Celý proces přitom může zabrat až 24 hodin, nicméně nakonec si mohou vaše smysly užít více.
Zdroje: Prima Fresh, Kuchyně Lidlu,