Šokující experiment: 25 dní na syrovém kuřeti
Muž z Floridy dokázal, že lze delší dobu konzumovat potravu, kterou je možné považovat za nebezpečnou. 25 dní si dopřával syrové kuře, přesto neonemocněl salmonelózou ani žádnou jinou chorobou.
Možná nejdůležitější událostí v dějinách lidstva bylo ovládnutí ohně. Člověk překonal svůj přirozený strach a oheň mu následně dobře sloužil, byť se jedná o dobrého sluhu, ale špatného pána. Pravdou je, že umožnil tepelnou úpravu pokrmů, které tak byly stravitelnější a zároveň (živočišné) potraviny zbavoval choroboplodných zárodků. Šlo tedy o jeden ze zlomů ve vývoji lidstva. Pojďme ale do současnosti.
Aktuálně je drůbeží maso považováno za vysoce rizikový zdroj salmonely, což není nemoc, ale jde o bakterie. Podle odhadů je jimi infikováno zhruba 50 % syrového kuřecího masa. Důsledek jeho požití pak bývá salmonelóza, což už je označení pro onemocnění. Způsobovat navíc může i břišní tyfus. Proto je nutná jeho tepelná úprava, a to při teplotě 74 °C, která rizikové mikroby zahubí. Jenže jistý muž z Floridy ukázal, že zmíněná fakta neplatí vždy.
25 dní na syrovém kuřecím mase
John je influencer z Floridy, který se proslavil tím, že jedl syrové kuřecí maso po dobu 25 dní. Abychom mu tedy nepřipisovali přílišné „zásluhy“, nejedl ho samotné. Kuřecí křídla a prsa si rozmixoval v mixéru společně se syrovými vejci, hlávkovým salátem, dochucovadly a kořením. Toto smoothie si muž, jehož příjmení nebylo uvedeno, připravoval denně, přičemž mělo být dle všeho vysoce rizikové na přítomnost salmonely a dalších bakterií. Přesto neonemocněl.

Musíme ovšem zdůraznit, že John před svým „experimentem“ kontaktoval lékaře, takže je možné, že zároveň se svou dietou konzumoval antibiotika. I kdyby tomu tak však nebylo, stále mohla zapracovat jeho přirozená imunita. V lidském žaludku je navíc vysoce kyselé prostředí (pH 1,5 až 2), které ničí bakterie. Nachází se zde ostatně kyselina chlorovodíková (HCl), která je opravdu velmi silná.
Mohlo by vás zajímat: jak to, že daná kyselina neponičí samotný žaludek? Může za to hlenovitá látka zvaná mucin, jež pokrývá žaludeční stěny. Pokud ovšem dojde k jejímu narušení, HCl začne tyto stěny poškozovat, což je jev známý jako žaludeční vředy.
Proč John neonemocněl?
Vrozená obrana proti otravě jídlem bývá méně efektivní u malých dětí, starších osob, těhotných žen, nemocných jedinců či lidí s oslabeným imunitním systémem. Ani u zdravého dospělého člověka však žaludeční kyseliny a imunita nemusí stačit ke snížení počtu bakterií na bezpečnou úroveň. U Johna mohl roli sehrát fakt, že si veškeré potraviny rozmixoval, což mohlo pomoci žaludečním kyselinám při „útoku“ na bakterie. Existují ovšem i další možné důvody, proč svůj pokus ve zdraví přečkal.
Důležitá mohla být i skutečnost, že muž kupoval maso kuřat z konkrétní menší farmy. Proto lze předpokládat, že bylo čerstvé a zdravější, neboť výskyt patogenů mohl být nižší než u masa z většího komerčního chovu. Čerstvost je ostatně podstatná, neboť čím je maso starší, tím více bakterií může obsahovat. Důležitá ovšem mohla být i přítomnost sójové a chilli omáčky k dochucení onoho podivného smoothie, protože tyto ingredience mohou zvyšovat tvorbu žaludečních kyselin.

Nic podobného rozhodně nezkoušejte
Ačkoli John vyvázal se zdravou kůží, podobný experiment bychom vám rozhodně nedoporučovali. Pokud už konzumujete živočišné produkty, měli byste je řádně tepelně upravovat. Taková salmonelóza se může projevovat průjmy (klidně i 20× až 30× denně), zvracením, horečkou a bolestmi hlavy. Nemoc se zároveň někdy stane chronickou a způsobí poškození jater či ledvin. Navíc platí, že salmonela je nebezpečnější zabiják než klíště. V České republice se nemocí, kterou způsobuje, každoročně nakazí několik desítek tisíc lidí a několik z nich jí podlehne.
Zdroje: The Conversation, The Economic Times, Daily Mail, Wikipedia