Jak vybrat praženou kávu?
Současný trh je rozmanitý a nabízí nepřeberné množství druhů čerstvě pražené kávy. Vyzkoušejte něco jiného a ponořte se do světa nových vzrušujících chuťových vjemů. V následujících řádcích vás provedeme klíčovými faktory, které byste měli vzít v úvahu při výběru zrnkové kávy.
Čerstvost pražení
Existují dva velké mýty, co se čerstvosti kávy týče. Zatímco jeden tvrdí, že káva vydrží věčně, druhý zase říká, že se káva zkazí po dvou týdnech. Obě informace jsou poněkud zavádějící. Vyhlášená pražírna Káva Monro vám tedy ráda vysvětlí, jak to s čerstvostí ve skutečnosti je.
Káva je pečlivě pěstovaný zpracovaný zemědělský produkt, takže čerstvá je samozřejmě vždy nejlepší. Jak poznat čerstvou kávu? Sáhněte po zrnkové kávě, na které je jasně vytištěno datum pražení. Jestliže však na obalu není zřetelně uvedená tato informace, dejte od takového balení ruce pryč.
Kávu kupujte co nejčerstvěji upraženou a snažte se ji spotřebovat do tří týdnů, protože během nich má nejlepší chuť. Vrcholu, co se chuti týče, káva dosahuje mezi 7. až 14. dnem od pražení. Potenciálně můžete zrna používat i čtyři týdny, ale většinou se po dvou týdnech začnou kvalita a intenzita chuti vytrácet.
Směs, nebo jeden druh kávy?
Jestliže pijete kávu s mlékem, vyberte si směs. V případě, že pijete samostatnou kávu, zvolte jednodruhovou kávu.
Káva s jedním druhem kávových zrn pochází z jedné známé zeměpisné lokality, například z farmy nebo usedlosti. Díky tomu oceníte specifické nuance, jež poskytuje konkrétní pěstitelská oblast. Jestliže pijete černou kávu, budete vnímat její jemnost a vychutnáte si ji, aniž byste chuť zkreslovali mlékem.
Podívejte se na to, co vám nabízí nejlepší pražírna kávy – Káva Monro – portfolio je totiž extrémně široké a rozmanité. Káva je rozdělená podle země původu.