Zdražení o víc než 60 % zasáhlo Čechy. Tohle stálo pár drobných. Dnes vás to zruinuje
O tom, že se zdražuje, v posledních letech slýcháme často. Podepsalo se to v několika faktorech, lidé jezdí méně na dovolenou, nakupují levnější potraviny a nenavštěvují restaurace. Existuje ale nenápadný zvyk, který nám pravidelně provětrává peněženku. A můžeme na to doplatit.
Patří to k českým zvyklostem. Dopřáváme si ji pravidelně, před cestou do práce, během posezení s kamarádkou nebo po náročném dni. A právě její zdražování, které je nenápadné, nevnímáme. Přesto tento lahodný nápoj dělá velkou díru do našeho rozpočtu. V průměru totiž za jeden šálek tohoto nápoje v restauraci zaplatíme o dvě třetiny více, než tomu bylo v roce 2019. A to je částka, která je znát.
Zvýšení ceny proběhlo postupně, téměř bez povšimnutí
Na vesnicích tento problém není tak viditelný, jako ve velkých městech. V těchto menších hospodách nebo restauracích si můžete objednat klasickou kávu a vejdete se s rozpočtem mnohdy i do 30 korun. Ve velkých městech tomu tak ale není. I obyčejné espresso se zde může vyšplhat na cenu 75 korun. A co teprve v případě, že si chcete objednat kávu s mlékem či mléčnou pěnou. Cena se může dokonce zdvojnásobit. Dopřát si ve velkoměstě ranní kávu, která se vyšplhá téměř na 150 korun, není ničím neobvyklé.
A tento trend končit patrně nebude. Ceny kávy rostou, spolu s ní ale také ceny nájmů a energií. Připravit jednu kávu v kavárně se proto stává drahým požadavkem, za který je zapotřebí zaplatit. A nepůjde jen o to zaplatit energie. I samotná káva se podle předpokladů stane nedostatkovým zbožím. To potvrzuje Adéla Ladman, manažerka pražírny a internetového obchodu:
„Podle predikce konzumace versus produkce bude rok 2025 prvním, kdy se více kávy vypije, než vypěstuje. Je tedy možné, že káva se stane v budoucnu nedostatkovým zbožím. “
Zboží, za které zaplatíme vysokou cenu
Nárůst cen se ale netýká jen kávy objednané v obchodě, i pokud volíme na první pohled levnější cestu a připravujeme si zrnkovou kávu doma, můžeme být nepříjemně překvapeni. V tomto případě nejsou na vině vyšší energie nebo potřeba zaplatit baristu, ale výkyvy v počasí, rostoucí poptávka a stále častější problémy s dopravou. Právě nevyzpytatelné počasí ale v tomto případě hraje prim. Kávovník je totiž extrémně citlivou rostlinou, která potřebuje stabilitu. A Brazílie, oblast, kde se vypěstuje největší procento kávy, v posledních letech zápasí nejen s extrémními obdobími sucha, ale také s mrazy.

Bohužel ani instantní káva v tomto případě není pozadu. U té se nejčastěji setkáváme s odrůdou robusta, pěstovanou ve Vietnamu. I zde se ale místní pěstitelé potýkají se silným suchem, které střídají přívalové deště. To vše jsou faktory, které negativním směrem ovlivňují vývoz kávy z těchto zemí. A problémem je i samotná přeprava. Lodních kontejnerů není dostatek, přístavy jsou přeplněné a některé cesty nejsou, vzhledem k situaci ve světě, bezpečné. Dopravci proto musí volit delší cesty, což se odrazí na konečné ceně za produkt.
Ceny se zvyšují, poptávka ale neutichá
Problémem, se kterým se budeme následující roky potýkat a který negativním způsobem ovlivní cenu kávy, je zvyšující se poptávka. A to nejen na našem trhu, ale ze zemí, u kterých byla dříve konzumace kávy minoritní. Káva se začíná dostávat do popředí zájmu v Asii i Africe. A to je něco, na co pravděpodobně trh zatím není připraven. Produkce pomalu nestíhá pokrývat poptávku, a tak není divu, že tlak na trh s touto surovinou je vyšší a vyšší.

Kromě samotných nákladů na pěstování, jako jsou hnojiva, energie a pracovníci, se zpřísňují i podmínky pro pěstování kávy. Je zapotřebí například dodržovat předpisy zaměřené na udržitelnost. A i tento na první pohled nenápadný požadavek zvyšuje nároky na pěstitele a jejich provozní náklady. V celé situaci má jasno i Tomáš H., jeden z diskutujících o této problematice:
„S kávou to bude čím dál horší. Potřebuje velmi specifické podmínky pro růst, a těch je méně a méně. Za několik desítek let může být kafe skutečně jen pro vyvolené.“