Zahrádkáři, tyto rostliny musíte ořezat hned jak pominou první mrazy. Jinak vás na jaře čekají problémy
V zimě je potřeba prořezat stromy a keře, aby dobře rostly. Ne všechny dřeviny ale snesou řez v chladném období, některé je lepší nechat na později. Důležité je také správné načasování, aby řez stromům neublížil.
Konec zimy a brzké předjaří, tedy doba vegetačního klidu, je ideální pro prořez dřevin. Stromy i keře totiž většinou prořezáváme ještě, než začnou rašit. Výjimku z tohoto pravidla tvoří stromy se silným jarním mízotokem, které prořezáváme později v létě nebo na podzim, než začne míza proudit nejsilněji. Nejvhodnější doba pro zimní prostřih je únor a začátek března, ale v tomto období se ještě teploty mohou pohybovat pod bodem mrazu, a proto je nutné vše správně načasovat a případně počkat, až mrazy poleví. Teploty by pak ani v následujících dnech neměly klesnout pod -5 °C, jinak hrozí promrznutí čerstvých ran. Které stromy a keře bychom měli v zimě prořezat a jak správně postupovat?
Jak správně prořezat ovocné stromy
Řez ovocných stromů je příležitost, jak zvýšit úrodu a získat více ovoce. Zimní řez ovocných stromů, zvaný též jarní nebo předjarní je vhodný pro jádroviny – tedy jabloně a hrušně. U mladých stromů tímto řezem formujeme korunu, starší stromy jím omlazujeme Na stromech bez listů můžeme lépe vidět stavbu koruny a rozmístění větví. Řezem pak odstraňujeme nemocné nebo zastíněné větve. U mladých stromků zkracujeme hlavní i postranní výhony a zároveň odstraňujeme všechny drobné výhonky, které rostou na hlavních větvích a směřují do centra koruny nebo se vzájemně kříží, bránily by průniku světla do koruny stromu. Tyto výhony nestačí pouze zkrátit, je nutné je zcela odstranit. Stromek by měl mít jeden hlavní výhon a ideálně čtyři výhony vedlejší.

Kdy a jak zastřihnout ovocné keře
Také angrešt, rybíz, maliník a ostružiník potřebují zimní řez. Bobulové keře bychom také měli prořezávat v období, kdy už přešly silné mrazy, tedy od února až do začátku března. Rybíz a angrešt totiž velmi brzy na jaře raší a mohlo by to vlastní řez komplikovat, hrozí nebezpečí vylamování narašených květních pupenů. Zimním řezem keřům prosvětlíme korunu a také je zmlazujeme odstraněním již vyplozených výhonů a přehoustlých mladých větviček. Při řezu odstraňujeme tříleté a starší vyplozené dřevo. Ponechané výhony se doporučují zakrátit o nevyzrálou část.
Řez okrasných keřů v zimě
Pravidelný řez okrasných keřů je důležitý pro zachování tvaru, prosvětlení koruny i pro bohaté kvetení, zimní řez navíc brání předčasnému stárnutí keře. Rychle rostoucí okrasné keře mají také tendenci vytvářet hustou změť starého dřeva, které nemá žádný užitek. Zima je ideální k odstranění celých větví nebo jejich částí, protože v tomto období je v keřích slabý mízotok, takže po řezu příliš „nekrvácejí“. Okrasné keře prořežte před začátkem vegetačního období, odstranit se má přibližně třetina nejstarších větví. Zima je k tomuto zásahu vhodným obdobím, vždy je však nutné zohlednit dobu květu. Pokud rostlina kvete na nových přírůstcích, počkáme s prořezem až po odkvětu. Řez okrasných keřů je specifický, protože každý druh má jiné nároky. Jinak se řežou keře kvetoucí na jaře a jinak keře kvetoucí v létě. Speciální kapitolou je řez živých plotů, ty zastřihujeme každé jaro, než začnou rašit, a pak znovu později v létě podle potřeby.
Jak na správnou techniku řezu
Základem správného řezu je ostré kvalitní nářadí, tedy zahradnické nůžky nebo pilka. Nejvíce chyb se pak dělá hlavně při samotné technice řezu. Ten by neměl být veden kolmo k větévce, ale mírně šikmo, ve vzdálenosti několik milimetrů nad pupenem. Pokud řežeme příliš daleko od pupenu, zůstane na stromě suché dřevo, které neobroste novými výhony, ale časem odumře a zaschne. Naopak pokud vedeme řez příliš blízko k pupenu, porušíme část dřeva, která má za úkol ránu zacelit. Kvůli tomu se rána správně nezahojí a může se stát vstupním místem pro choroby a škůdce.

Které dřeviny v zimě neřezat
Zimní ani časný jarní řez nesvědčí peckovinám, s řezem třešní, meruněk, broskvoní a švestek tak ještě počkáme. Tyto stromy by se totiž měly stříhat jen v období, kdy mají listy. Stromy se silným jarním mízotokem, jako jsou bříza, javor či ořešák by se také neměly prořezávat v zimě ani brzy na jaře, protože by mohly nadměrně „krvácet“. Nejlepší doba pro jejich řez je pozdní léto nebo podzim, kdy je mízotok slabší a strom se lépe zahojí.