Tahle rostlina je odolnější víc než vaše tchýně. Češi ji teď rvou do záhonů jako posedlí
Přežije i tam, kde to ostatní vzdávají. Rostlina, která nevyžaduje speciální péči, daří se jí i v letním horku a přitom má nezastupitelné místo na našem talíři. Jedná se o hit zahrádkářů.
Na české talíře se dostává stále častěji, nyní si své místo vydobývá i v českých zahradách. Na pěstování není náročná, dokáže přežít i vysoké teploty. A s minimem vody. Díky tomu ji stále více Čechů zasazuje na svou zahradu. A tento trend se stává čím dál tím více populární.
Luštěnina z Orientu se dostává do českých zahrad
Byť se na první pohled jeví nenápadně, v kuchyni se z ní dá připravit opravdová lahůdka. I přesto, že se na první pohled tváří jako exotická potravina, na talíři českých občanů i v jejich kuchyních ji najdeme čím dál tím častěji. A vysadit si ji můžeme i na záhon. Malé béžové kuličky si mnoho lidí spojí pouze s humusem, cizrna má ale i jiné využití. A rozhodně bychom jí neměli opovrhovat.
Její původ je na Blízkém východu, zde ji lidé pěstovali již před 7 000 lety. Cizrna patří mezi luštěniny, podobně jako hrách nebo čočka. Jedná se ale o potravinu, po které stále více Čechů sahá ve chvíli, kdy chce žít zdravě. To ale není její jediná výhoda, oproti ostatním luštěninám dokáže skvěle obstát i v podmínkách, se kterými si jiné druhy neporadí. Horko. Nedostatek vody. To vše cizrna ustojí. A právě to z ní dělá skvělého adepta, nenáročného na pěstování.
Nenáročná rostlina, která má vliv na celý záhon
Její kořenový systém je až neuvěřitelně hluboký, díky tomu dokáže čerpat zdroje i tam, kam ostatní nedosáhnou. Zatímco ostatní plodiny v jejím okolí usychají, ona dokáže vzkvétat. Roste prakticky sama a to i v období sucha. A dokáže ustát i jarní mráz. To vše bez nutnosti hnojení. Ideální rostlina pro českou peněženku. A ještě k tomu dokáže podpořit i rostliny v okolí.

Tato jedinečná luštěnina dokáže ve svých kořenech vázat dusík, díky tomu obohacuje okolní půdu. Cizrna má tedy blahodárnou moc i další rostliny, jakmile ji sklidíte, půda po ní zůstane v lepší kondici, než byla před zasetím. Vytvoří tak ideální prostředí pro další plodiny. Není potřeba ji předpěstovat, jednoduše ji vezmete a zasadíte rovnou do země. A pak už jen čekáte, klíčení trvá obvykle 2 až 3 týdny.
Blahodárný dar nejen pro naši půdu, ale i pro náš talíř
Jakmile začnou rostliny žloutnout, je čas sklizně. Její lusky budou suché, ale neměly by praskat. Rostlinu v tomto stavu je zapotřebí odstřihnout těsně nad zemí, nebo vytrhnout i s jejími kořeny. Na suchém místě necháme cizrnu ještě doschnout, poté z ní vyloupeme lusky. Ty můžeme doma skladovat celou zimu, pokud je důkladně vysušíme. Uchovávat bychom je měli ve lněných nebo bavlněných pytlích, abychom zabránili vzniku plísně.

Obohatí nejen naši zahradu, velké benefity přinese i našemu tělu. Cizrna je bohatá na bílkoviny, je sytá a snadno upravitelná. Jedná se o základ vegetariánské kuchyně, připravíme z ní nejen lahodnou pomazánku, ale i křupavý falafel, který je právě u nejedlíků masa oblíbený. Cizrnu si ale můžeme připravit jen tak, opečenou s mletou paprikou nebo solí. Poslouží nám jako lahodné občerstvení k večernímu filmu. Přidat ji ale můžeme téměř do jakéhokoliv pokrmu a obohatit tak jeho chuť.
Bílkovinná bomba vhodná při redukčních dietách nebo omezeních
Kromě bílkovin obsahuje také vlákninu, železo, vápník a hořčík. Je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, nenadýmá a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Také dlouhodobě zasytí, stává se ideálním pomocníkem v boji s nadváhou. A neobsahuje lepek, její konzumaci si může dopřát i celiak. Mějte ale na paměti to, že než se vrhnete do její přípravy, je nutné ji na 12 až 24 hodin namočit.

Pokud si na vašem talíři najde své místo, můžete si ji připravit do zásoby. Ušetříte tak čas při její přípravě, která se na první pohled může zdát zdlouhavá. Po namočení je zapotřebí cizrnu vařit zhruba hodinu až hodinu až půl. V mírně slaném nálevu nebo vývaru ale můžeme cizrnu zmrazit na pozdější použití. Vařená cizrna se dá také konzervovat. Díky všem těmto benefitům se tyto nenápadné malé kuličky stávají oblíbeným produktem nejen v kuchyni, ale i na zahrádce.