Tuhle českou pochoutku nám Poláci závidí. Bez váhání by ji vyměnili za pirohy i celou polskou stranu Krkonoš
Některé dobroty české kuchyně jsou ctěny i za hranicemi. Patří mezi ně jídla, u kterých bychom to možná ani nečekali. Třeba takoví Poláci si jednu takovou českou pochoutku skutečně zamilovali.
Česká kuchyně má určitá specifika, přesto se jedná o poměrně tradiční středoevropskou kuchyni. Určité pokrmy nám ovšem naši sousedé v srdci „Starého kontinentu“ skutečně závidí. Někteří Poláci by kupříkladu jedno naše jídlo vyměnili za pirohy a v nadsázce i za část svého území. Jaký že pokrm je tak oblíbený severně od české kotliny?

Nejde o nic jiného než o borůvkové knedlíky. Tato pro nás poměrně běžná pochoutka skutečně některým obyvatelům Polska velmi zachutnala.
Krátký pohled do historie ovocných knedlíků
Někteří čeští vlastenci věří, že ovocné knedlíky mají svůj původ právě u nás. V českých zemích se nicméně první psaný recept objevil až v 17. století. V jedné francouzské kuchařce lze navíc nalézt recept na boulettes de pommes, tedy na „jablečné kuličky“, což jsou jablka zabalená v těstě a vařená ve vodě, již o tři staletí dříve. Přesto je dnes možné považovat ovocné knedlíky za českou pochoutku. Ostatně ovoce v kynutém, tvarohovém či bramborovém těstě v současné podobě asi skutečně vzniklo v tuzemských kuchyních.
První texty se každopádně zmiňují o švestkových knedlících. Pochoutku v Čechách sypanou tvarohem a na Moravě mákem milovali takoví velikáni jako Jan Neruda nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Známý francouzský gastronom Édouard de Pomiane je ve 20. století dokonce zařadil mezi deset nejlepších pokrmů světa. Postupem času se však kromě švestek používalo i mnohé další ovoce, mezi které patří jahody, třešně, jablka, hrušky nebo meruňky. Oblíbená ovšem může být i zelenina jako rebarbora. Opravdovým hitem dneška jsou ovšem borůvkové knedlíky. A nemyslí si to jen Češi!
Borůvkové knedlíky nejsou oblíbené jen v Česku
Základem borůvkových knedlíků jsou borůvky. To není nikterak šokující tvrzení. Malé modré plody brusnice borůvky, které dozrávají od června do září, obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, ale především chutnají. V rámci borůvkových knedlíků si toho přitom nevšímají pouze Češi. V některých diskuzích totiž můžete narazit na Poláky, kteří danou pochoutku dokonce srovnávají s pirohy, což by některými jejich spoluobčany mohlo být považováno za svatokrádežné tvrzení. Pierogi, tedy nekynuté knedlíky s rozličnou nádivkou, jsou totiž někdy považovány za polský národní pokrm.
Existují dokonce Poláci, kteří uvádějí, že nejraději chodí na českou stranu Krkonoš právě kvůli borůvkovým knedlíkům a v nadsázce dokonce tvrdí, že by je vyměnili za celou polskou stranu Karkonosz.
„Kdybych měl možnost vyměnit cokoliv za české borůvkové knedlíky, neváhal bych ani na chvíli. Klidně bych je vyměnil za naše pirohy, nebo rovnou za celou polskou stranu Karkonosz. Ta kombinace sladkých borůvek, které mají tu správnou kyselost, a jemného, nadýchaného těsta, to je prostě gastronomie na úplně jiném levelu.“
Borůvkové knedlíky jsou zkrátka a dobře nepřekonatelný triumf české kuchyně. My si jich přitom často nevážíme a bereme je jako samozřejmost. Přese všechno bychom každopádně nedoporučovali ani Čechům, ani Polákům či komukoli jinému se touto dobrotou ládovat od rána do večera. Vaše postava by totiž mohla brzy začít připomínat právě kynutý knedlík.

Tipy pro přípravu borůvkových knedlíků
Na závěr se ještě zaměřme na samotnou přípravu borůvkových knedlíků. Ne, nebudeme zmiňovat jakýkoli recept, neboť těch existuje dvanáct do tuctu. Spíše se zaměříme na některé zajímavé tipy.
- Borůvky, kterým se např. na Valašsku říká hafery, seženete jednoduše v obchodech. Navíc si je můžete natrhat již v květnu. V některých teplejších oblastech Česka totiž vlivem globálních změn klimatu rostou dřív než v dřívějších dobách.
- Nejoblíbenější borůvkové knedlíky jsou z kynutého těsta, které je podle mnohých (šéf)kuchařů pro toto drobné ovoce jako stvořené. Můžete však vyzkoušet třeba i tvarohové či jemné a vláčné krupicové těsto.
- Jako posyp můžete vyzkoušet i strouhaný perník či ořechy, případně kakao. Někdy je dokonce doporučována i opražená strouhanka. Nebojte se tedy experimentovat.
Zdroje: novinky.cz, cesky.radio.cz, irozhlas.cz