Zákazníci zuří: Tváří se to jako sýr, ale krávu to v životě nevidělo. Složení mluví jasně
To, co na první pohled vypadá jako sýr, jím ve skutečnosti není. Stížnosti zákazníků se množí, v dnešní době již není možné na první pohled rozeznat kvalitní produkt. Často jsou tyto dvě potraviny vedle sebe, jejich záměna je proto velmi snadná.
Tváří se to jako mléčný výrobek, pečlivě naskládaný vedle eidamu a mozzarelly. Kdo by mohl očekávat, že po příchodu domů jej čeká nepříjemné překvapení. To, co na první pohled vypadá jako sýr, je ve skutečnosti jen směsí rostlinných tuků, škrobů a dochucovadel. Přitom barva, tvar, konzistence a mnohdy i název je nám povědomý. Víme, na co je potřeba dát si při nákupu pozor, abyste nenaletěli.
Vypadá to jako sýr, chutná ale naprosto jinak
V regálech dnešních obchodů se můžete setkat s výrobky, které napodobují originál, společného s ním ve skutečnosti ale nemají nic. Vedle oblíbené mozzarelly můžeme narazit na její levnější náhražky, nejedná se ale o ten samý výrobek, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tvar, obal i název jsou téměř totožné, složení ale nikoliv. Místo oblíbeného měkkého sýru si v tomto případě doma na talíř nandáte směs mléčné bílkoviny a rostlinného tuku. A nejedná se zdaleka o jediný produkt, kterého se tato problematika týká.
S obdobným problémem se zákazníci potýkají i u oblíbeného Eidamu. V jeho blízkosti totiž na pultech najdete rostlinnou variantu, která ke koupi svádí zejména svou nižší cenou. Velké zklamání vás v tomto případě ale opět čeká ve chvíli, kdy si produkt doma otevřete. Místo plnotučného sýra na vás čeká potravinářský výrobek z mléka a rostlinného oleje. A jejich chuť je diametrálně odlišná.

Zákon v tomto případě stojí stranou, v krámech ale tápou i alergici
Pokud bychom se na problematiku chtěli zaměřit z legislativního hlediska, zjistíme, že je zde vše v naprostém pořádku. Výrobky na sobě nenesou označení sýr, zmínka o tom, že se jedná o produkt z rostlinného tuku, se na obale také nachází. Bohužel pro zákazníky je tato informace uvedena nejčastěji ve složení a velmi malým písmem, legislativa je však splněna.
Častý problém, který ale v případě těchto produktů nastává, se týká lidí s potravinovou alergií nebo intolerancí na mléčnou bílkovinu. I přesto, že by se mohlo jevit, že právě pro ně jsou tyto potraviny vhodné a „jako stvořené“, opak je pravdou. Většina těchto produktů je sice vyrobena z rostlinného tuku, ale s příměsí sušeného mléka nebo podmáslí. Díky této kombinaci je součástí těchto výrobků mnohem více alergenů než v případě klasických mléčných produktů.
Po levnějších alternativách sahají už i restaurační zařízení
Problém levnějších náhražek se netýká jen samotných obchodních řetězců, ale i některých restaurací. Ve snaze ušetřit sahají po produktech, které mají nižší cenu. Často spoléhají na to, že po nich zákazník nebude požadovat obal od původního produktu, kde by si zákazník mohl přečíst skutečné složení výrobku. Ing. Jiří Kopáček, CSc. z Českomoravského svazu mlékárenského se k této problematice vyjádřil následovně:
„Chápu, že smažený analog by v jídelním lístku asi nezněl zrovna nejlépe, ale z hlediska neklamání spotřebitele by to bylo správné.“

Rostlinné výrobky ale samy o sobě nejsou špatné, na našem talíři si rozhodně svoje místo najdou. Problémem ale je, že se na talíř mnoha zákazníků dostanou omylem, nikoliv vědomě. Pokud si jdeme do obchodu pro sýr a vrátíme se domů s obdobně vypadající náhražkou, je přirozené, že jsme zklamaní a mnohdy naštvaní. Již během samotného nákupu je proto zapotřebí sledovat nejen cenu a název produktu, ale i jeho složení a údaje, které jsou uvedeny malým písmem. A pokud sháníme opravdu kvalitní rostlinné produkty bez přídavku mléčné bílkoviny, je vhodné zamířit do prodejny zdravé výživy místo do obvyklých potravinových řetězců.
Zdroj: bileplus.eu, SZPI.gov.cz, proalergiky.cz, prozeny.cz