Tahle rostlina vyhrála v žebříčku nejjedovatějších rostlin světa. Češi to netuší a jedí to jako pominutí
Naše planeta je plná úžasných rostlin, z nichž některé nás dokážou velmi nemile překvapit. Spousta rostlin vypadajících na první pohled lákavě a lahodně nás může ve výsledku stát zdraví, a v nejhorším případě i život. Odborníci před jejich konzumací důrazně varují a apelují na všechny, aby velmi důsledně kontrolovali složení výrobků a také si zvyšovali povědomí o nebezpečných rostlinách.
Tahle rostlina vyhrála v žebříčku nejjedovatějších rostlin světa. Češi to ale bohužel netuší a dál ji jedí jako pominutí, přitom zdravotní nebezpečí je při její konzumaci opravdu vysoké, a přesto je běžnou součástí jídelníčku. Pochutina, o které mluvíme, je všeobecně považována za oříšek, k němu má ve skutečnosti však na míle daleko. Z botanického hlediska jde o semeno plodů rostoucích na stromě s velmi zajímavým názvem, ledvinovník západní. Už tušíte, jaká oblíbená potravina v sobě ukrývá velké nebezpečí?
Nejjedovatější rostlina na světě
Soutěž o nejjedovatější rostlinu jako každoročně vyhlásila botanická zahrada ve Wandsbeku. Rok 2025 vyhrál s přehledem a na plné čáře právě ledvinovník západní, který dokáže upoutat už na první pohled svým neobyčejným vzhledem. Jeho plody vypadají jako červená paprika, z níž visí tmavá skořápka ve tvaru ledviny, a právě v ní se schovávají semínka, kterým říkáme kešu oříšky.
Pokud je ledvinovník západní tak jedovatý, jak je možné, že právě součást jeho plodů je tak celosvětově oblíbená a vysoce konzumovaná? Syrové kešu, stejně jako jejich listy a skořápka, se vyznačují vysokým obsahem kardolu. Jde o jedovatý olej velmi silně působící na kůži. Dokáže způsobit nepříjemné svědění, puchýře a dokonce i popáleniny. Stačí pouze kontakt s kešu oříškem a problém je na světě.

Pozor na toxiny
Toxické jsou pouze kešu v syrovém stavu, po úpravě je lze bez obav konzumovat. Právě proces jejich zpracování je velmi náročný, složitý, a tudíž i poměrně nákladný. Celá úprava vyžaduje maximální míru obezřetnosti, plody se ručně oddělují od toxických skořápek, které se následně suší na slunci, aby se snížil obsah kardolu. Vysušená skořápka se opatrně otevře a vyloupne se z ní jadérko v podobě ledviny.
Nezbytnou ochrannou pomůckou jsou samozřejmě rukavice, kterými se zpracovatelé chrání. Vyloupnutá jadérka se nechají znovu usušit a poté se z nich musí s nejvyšší opatrností odstranit tenká slupka. Kešu jsou drahou pochoutkou, za jejich vysokou cenou stojí zdlouhavý a náročný proces získávání jadérek. Kardol z „ořechů“ spolehlivě odstraní tepelná úprava, kterou kešu procházejí. Produkty zakoupené v obchodech jsou kvůli legislativním předpisům naprosto bezpečné, a proto z nich nemusíte mít obavy. Dobrodruzi na cestách by se však měli mít před syrovými kešu na pozoru.

Kešu prospívají lidskému zdraví
Pravidelnou konzumací kešu ořechů dopřejete svému tělu velké množství prospěšných látek jakými jsou např. draslík, hořčík, vápník a další cenné látky. Kešu jsou bohatým zdrojem vitamínu K. Mají příznivý vliv na kardiovaskulární systém a snížení úrovně tzv. špatného cholesterolu díky obsahu nenasycených mastných kyselin. Kešu, to jsou „ořechy“ s vysokým obsahem bílkovin, bez nichž by naše tělo nebylo schopné nabírat nezbytnou svalovou hmotu. Kešu oříšky jsou hojně konzumované po celém světě, a není divu, mají velmi lahodnou nasládlou chuť, která je naprosto nezaměnitelná.
Ačkoliv je rostlina, z níž se kešu získávají, letos vyhlášená tou nejjedovatější na světě, kešu se nemusíte vzdát. Zvlášť Češi jedí kešu v obrovském množství, až často působí jako pominutí. Stačí si dopřávat pouze tepelně upravené „ořechy“, které jsou zbavené veškerého kardolu, který způsobuje vážné zdravotní obtíže.
zdroje: magazin.cz, dumazahrada.cz, planeta.pl