Sbohem, fritézo! Češi přecházejí na nový kuchyňský spotřebič. Do léta ho budou mít všichni
Letní hicy jsou za dveřmi, koncem května se má oteplit až na tropickou třicítku. S rostoucími teplotami se roztrhne pytel s raným letním ovocem, jako jsou jahody, maliny, ostružiny či rybíz. Zpracovat jej můžete na sirupy či marmeládu nebo z něj připravit jednu z nejoblíbenějších letních pochoutek v domácím přístroji, jehož obsluhu zvládne i malé dítě.
Jakmile se rtuť teploměru začne se začátkem letních měsíců a obzvláště prázdnin šplhat výš a výš, přichází stále častěji chuť na něco chlazeného nebo ještě lépe mraženého. Zkrátka na něco, co zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale osvěží a zchladí rozpálený organismus. Máme pro vás dobrou zprávu. Takový mražený a navíc i velmi chutný „nakopávač“ si totiž můžete v klidu a pohodě vyrobit i podomácku a jen s minimem ingrediencí. Navíc to má další výhodu. K jeho přípravě totiž můžete využít své vlastní ovoce, kterého máte přebytky.
Místo hranolek zmražená dobrota
A co víc, příprava této typické letní pochoutky je tak jednoduchá, že do ní klidně můžete zapojit i menší děti. Stačí k tomu jen jediný speciální kuchyňský spotřebič, který s přicházejícím létem vystřídá oblíbený friťák na hranolky a smažení řízků. A pokud jste například rodina se dvěma nebo třemi dětmi a rozhodnete se přece jen rozšířit svůj repertoár kuchyňských pomocníků, buďte si jistí, že díky němu ušetříte za léto docela slušnou sumičku. Řeč je o zmrzlinovači, přístroji na výrobu domácí zmrzliny.

Rozdíl je v technologii přípravy
Pokud jste jejími milovníky a nechce se vám pokaždé nechat u stánku 40 korun za jediný kopeček, nebo chcete mít pod kontrolou suroviny na výrobu, pak vyrazte do nejbližšího elektra nebo zabrouzdejte po internetu. Možná budete mile překvapeni. Zmrzlinovač se dá koupit sice i za několik tisíc korun, pro ty méně náročné ale existují i mnohem levnější varianty. Třeba v Lidlu je k mání už za lidových 499 korun. Rozdíl je hlavně v technologii přípravy, která se promítá i do času, který výroba domácí zmrzliny zabere. Ať už se rozhodnete pro levnější variantu přístroje bez chladící jednotky, s kompresorem, nebo zmrzlinovač jako příslušenství ke kuchyňskému robotu, výsledek vás ohromí. Tak proč to nezkusit?
Jak zmrzlinovač funguje?
Pokud se rozhodnete pro tu nejlevnější variantu bez chladící jednotky, pak si můžete vybrat z variant, díky nimž si do 20, maximálně 40 minut vyrobíte od půl do dvou litrů lahodného mraženého krému. Mají odnímatelnou dvoustěnnou mrazící mísu, kde chlazení zmrzliny zajišťuje médium, kterým je vyplněný prostor mezi obaly nádoby. U této varianty kuchyňského přístroje je ale potřeba před samotnou přípravou zmrzliny chladicí nádobu vložit do mrazáku na čas, který doporučuje výrobce. Obvykle je to 10, ovšem někdy i 24 hodin. Jakmile je mísa dostatečně namražená, vložíte do ní směs na přípravu zmrzliny podle zvoleného receptu a pomalým mícháním vyrobíte krém.
Jako součást kuchyňského robota
Na stejném principu pracuje i přístroj, který se dá koupit ke kuchyňskému robotu, případně je přímo součástí nových kompletů. I v tomto případě musíte počítat s namražením mísy. Jako pohon při výrobě zmrzliny použijete vlastní kuchyňský robot. K němu si ale společně s mísou musíte koupit ještě i příslušný adaptér. Ještě jednodušší je to v případě, že se rozhodnete pro koupi sice dražšího, ale mnohem vychytanějšího zmrzlinovače s kompresorem. Na výrobu zmrzliny se nemusíte připravovat předem. Chlazení v této variantě zajistí vestavěný kompresor. Ten má rozsah teplot –18 až –35 °C. Tyto přístroje vám nabídnou kromě zmrzliny ještě i program na sorbet, italské gelato či mražený jogurt. Některé zmrzlinovače nabízejí tři, jiné dokonce až dvanáct programů. Výroba zmrzliny v těchto přístrojích trvá déle a drobnou nevýhodou je, že je i energeticky náročnější. Zapnete, nalijete potřebné ingredience a za půlhodinku už si pochutnáváte na čerstvě vyrobené zmrzlině. Nejlepší na tom je, že si můžete vyrobit hned několik dávek za sebou.

Podle čeho vybrat?
Zvažte nejen to, jak často a jaký objem zmrzliny budete připravovat, ale věnujte pozornost i výkonu a hlučnosti přístrojů. Vyjímatelná nádoba usnadňuje údržbu. Zvažte také možnost výroby více druhů zmrzliny najednou. Pouze někteří výrobci totiž nabízejí nádoby se dvěma zásobníky. A ještě jedna důležitá věc. Pokud zvolíte typ bez chladicí jednotky, pečlivě si zkontrolujte rozměry chladící mísy. Ne každá se totiž kvůli své výšce dobře vejde do mrazáku. Možná vás zaujme i varianta s názvem ice cream ball ve tvaru míče. Na jedné straně se vkládají ingredience na přípravu zmrzliny, na druhé pak led a hrubá sůl. Díky zhruba půlhodinovému pohybu míče se náplň dostatečně promíchá a prochladí a vy připravíte zmrzlinu i tam, kde není k dispozici elektrický proud. A to se hodí třeba v případě, že pořádáte párty na zahradě.
Čím dokonalejší přístroj, tím lepší výsledek
Výroba domácí zmrzliny má řadu výhod. Ovlivnit můžete množství i kvalitu ovoce, stejně jako použití nejrůznějších ztužovačů, emulgátorů a dalších nežádoucích látek. A jakou potřebujete kapacitu? Pro malé a středně velké rodiny od 2 do 5 osob bude litrová zmrzlina zřejmě ideální množství. Pokud míváte často hosty nebo máte širší rodinu, může se více hodit i dvoulitrový zmrzlinovač. A pokud pravidelně pořádáte párty pro spoustu přátel, pak oceníte zmrzlinovač s kompresorem, abyste mohli hostům zmrzlinu servírovat nepřetržitě.
Zdroje: www.ireceptar.cz, spotrebice-recenze.cz, www.ireceptar.cz, www.apetitonline.cz