Po babičce zůstal jen obyčejný notýsek. Až po letech mi došlo, že v ruce držím milionový poklad
Mezi starými knihami v babiččině pozůstalosti se povaloval zaprášený notýsek. Nejprve jsem si myslela, že je to adresář, a tak jsem mu nevěnovala pozornost. Teprve po několika letech mě ale napadlo ho otevřít a nestačila jsem se divit.
V sešitu na mě čekalo velké překvapení. Stránky zažloutlého papíru byly zhusta popsané úhledným ručním písmem. Inkoust byl místy trochu vybledlý a na některých místech se skvěla mastná skvrna, text byl ale jinak stále čitelný.
Ukázalo se, že se jedná o babiččin sešit, do kterého si ručně zapisovala recepty na ty nejvíce osvědčené recepty. Pomalu jsem jím listovala a uvědomila jsem si, že konečně mohu odhalit tajemství všech pochoutek, které jsem v dětství tak milovala.

Recepty po prarodičích jsou k nezaplacení
Recepty po babičkách a tetičkách mají své zvláštní kouzlo. Dnes už si recepty ručně zapisuje málokdo, protože si jakýkoliv z nich během minuty můžeme najít na internetu. Kvůli tomu s nimi ale trochu ztrácíme osobní vztah.
K zapsanému receptu bylo možné se vracet, dopisovat do něj vlastní poznámky a pokud se jej podle babiččiných zápisů pokusíte uvařit dnes, máte jistotu, že bude skutečně prověřený a vyladěný k dokonalosti.
Na rozdíl od mnoha moderních receptů v těch babiččiných také nejspíš nenajdete žádné exotické suroviny, které byste museli složitě shánět. Naši předkové si museli například za války vystačit s málem, a tak nejspíš většinu pokrmů snadno připravíte z toho, co už dávno máte doma. V době, kdy si mnoho lidí stěžuje na stále se zvyšující ceny potravin, tuto nenáročnost receptů jistě každý ocení.
Kromě toho se často jedná o recepty, za které by nejeden kuchař platil zlatem. Může jít například o již zapomenutá jídla nebo zákusky, které byly kdysi módní, ale dnes už je nikdo nezná. Když je ale oprášíte, určitě se stanete hvězdou rodinných oslav.
Lidé sdílí recepty na internetu
Není proto divu, že mnoho lidí tajné recepty svých babiček sdílí na internetu ve speciálních diskusních fórech, kde je možné najít přesné postupy přípravy mnoha retro dobrot.
Někdy se jedná o klasické české pokrmy, které má většina lidí ráda, ale jen málokdo je umí správně uvařit, jindy ale najdeme opravdové skvosty, jako třeba tajné rodinné recepty na ty nejlepší domácí rohlíky, pomazánky a sladká jídla, která jste nejspíš nikdy neviděli.
Abyste si zapomenuté recepty také vychutnali, jeden vám také představíme. Jde o pokrm, který si možná pamatujete z dětství a školní jídelny, v dospělosti ho ale málokdo zkoušel uvařit doma. V dobách našich babiček přitom šlo o oblíbenou pochoutku.

Rýžový nákyp s broskvemi a tvarohem
Na jednu kulatou zapékací mísu uvařte čtyři sáčky rýže, a to v mléce a s trochou soli. V míse ušlehejte tři celá vejce s cukrem do hladké pěny. Jakmile je rýže měkká, vyjměte ji z varných sáčků a přidejte k ní čtvrtku rozpuštěného másla. Poté přijde čas přidat také ušlehanou vaječnou pěnu.
Formu vymažte máslem a vlijte do ní polovinu rýžové směsi. Další vrstva bude ušlehaný tvaroh s cukrem a pokrájené měsíčky kompotovaných broskví. Třetí vrstvu bude tvořit druhá polovina rýžové směsi. Navrch dejte opět pokrájené broskve a na ozdobu můžete také posypat plátky mandlí.
Pečte na 170 stupňů zhruba půl hodiny podle vaší trouby. Důležitým poznávacím znamením, že je nákyp hotový, bude do zlatova opečená křupavá krusta na povrchu.