Odborník radí: Přidejte k masu i přílohám: Toto koření je nepřítelem vysokého cholesterolu
Koření provází lidstvo už tisíce let. Zatímco dnes ho považujeme především za skvělou přísadu do jídel, dříve bylo natolik cenné a žádané, že bylo používáno i jako platidlo. Lidé byli v dávných dobách ochotni kvůli koření cestovat na obrovské vzdálenosti, jen aby získali bylinky, z nichž lze koření připravit.
Úplně původně začali s kořením více pracovat a obchodovat v Asii, konkrétně Číně, Indii a také Indonésii. Koření se stalo významným činitelem mezinárodního obchodu a do velké míry se podílelo i na mezikulturním propojení.
Mezi nejstarší používané druhy koření patří dodnes známé aromatické bylinky, které připravovaným jídlům dodaly jedinečnou chuť. Těmi nejběžnějšími byly česnek, libeček, majoránka, fenykl či kmín. Jejich předností bylo hlavně snadné a nenáročné pěstování, většina z nich dokonce volně rostla v přírodě a byla tak kdykoliv k dispozici. Mnoho bylinek, které byly dřív naprosto běžné, už dnes ani neznáme, ale jedna zajímavá rostlinka, z níž se připravuje jedno z nejlepších koření, je rozšířená dodnes. Dejte na rady odborníka a přidejte ji k masu i přílohám. Toto koření je nejen chutné, ale je i nepřítelem vysokého cholesterolu.
Saturejka zahradní se u nás zabydlela již před staletími
Ačkoliv saturejka pochází z oblasti Středomoří, pěstovat ji úspěšně můžete i v našich podmínkách. O tom svědčí i její tradice používaní nejen u nás, ale v celé střední Evropě. Bylinky se v dávných dobách pěstovaly ve velkém v klášterních zahradách, odkud se rozšiřovaly mezi běžné obyvatelstvo. A tak se i saturejka ocitla již v 9. století na záhoncích kolem církevních objektů v našich zemích. Její pěstování není vůbec složité, ovšem musíte s ním začít nejpozději na přelomu února a března, kdy se vysévají semínka saturejky za okno, kde mají dostatek světla i tepla. Vzrostlá saturejka se pak ve druhé polovině května přesouvá přímo na záhon, nebo na zahradu v květináči. S vodou šetřete, z oblasti Středomoří je zvyklá na sušší a horké počasí. Daří se jí v období sucha a naopak těžce nese přelitou půdu, v níž rychle uhnívá. Kromě skvělého koření saturejka slouží i pro potěchu oka, protože kvete celé léto drobounkými fialovo-růžovými kvítky, které zdobí zahradu až do prvních podzimních mrazíků.

Koření, které by nemělo chybět v žádné domácnosti
Díky svojí chuti, která lehce připomíná pepř, byla dříve používána jako náhražka v dobách, kdy byl pepř velmi drahým a nedostatkovým zbožím. Sama o sobě má však skvělé účinky a blahodárně prospívá lidskému zdraví. Hodí se jako dochucovadlo k masu, ale i přílohám. Podporuje trávicí systém a snižuje riziko nadýmání. Podle mnohých odborníků má také příznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi a patří mezi kardiotonika, která zlepšují srdeční činnost a posilují celý kardiovaskulární systém. Účinná je nejen při konzumaci, ale také při zevním použití. Dokáže skvěle ošetřit a vyčistit mastnou pleť a také urychluje hojení drobných ranek.
Saturejka v kuchyni má bohaté využití
Jediné pravidlo, které byste měli při používání saturejky v kuchyni dodržet, je odhad správného množství. Saturejka je velmi výrazná a snadno se může stát, že to s ní přeženete. Jinak máte ale naprosto volné ruce, protože ji lze přidat prakticky do čehokoliv. Rozumí si s mletým masem, ale i steakem nebo rybami. Je oblíbenou součástí marinád, salátů, pomazánek i polévek. Nejvíce ji však oceníte v luštěninových pokrmech, kde dokáže působit jako skvělý pomocník při nadýmání.

Koření, to není jenom pepř a sůl. Naopak. Bylinek, které dokážou z obyčejného jídla vykouzlit pokrm nezapomenutelné chuti a vůně, je celá řada. Ačkoliv u nás saturejka nepatří k těm nejvyhledávanějším, je to škoda, protože účinky, které má, jsou pro lidské tělo velmi přínosné. Tak ji zkuste vypěstovat sami, přidejte ji k masu i přílohám a uvidíte, jak zatočí s vaším vysokým cholesterolem a zažívacími potížemi.
zdroje: dotyk.cz, nkz.cz, novinky.cz