Tohle používají všichni Češi, ale nikdo se k tomu nehlásí. V práci si trhnete ostudu a ještě budete za šmudlu
Milovníci stravování v restauracích a ti, kteří mají štěstí na závodní jídelny, tento problém řešit nemusejí. Ovšem velká část zaměstnaných lidí každý den polemizuje nad otázkou, co a jak si dají k obědu při zasloužené pracovní pauze. Každý totiž nemá to štěstí, že mu zaměstnavatel přispívá na obědy, a proto si z převážně úsporných důvodů nosí lidé doma připravené jídlo do práce s sebou. Ale jak nejlépe a nejbezpečněji ho do práce dopravit?
Už desítky let jsou napříč republikou oblíbené tzv. jídlonosiče, tedy tří až čtyřdílné sety nádob s víkem. Dnes už jsou sice ve své klasické podobě k vidění méně často, protože je nahrazují modernější typy nádob, ale i tak je stále používá velké množství lidí.
Oldschool svačinkám odzvonilo
Přenosné nádoby na jídlo používají všichni, ale k těm nejošklivějším se nikdo nehlásí. Jde hlavně o ty, které už mají svá nejlepší léta za sebou, jsou zašlé a plné skvrn od jídla, poškrábané, zdeformované nebo jsou na nich sloupané samolepky s obrázky. Pokud používáte tento předmět, je dost možné, že vám zničí pověst správné hospodyňky a bude stát respekt kolegů. Investice do nových a kvalitních krabiček se rozhodně vyplatí, zvlášť pokud je používáte každý den.
Nevzhledné krabičky vyměňte za nové
Bez množství plastových krabiček si dnes život v kuchyni už neumíme ani představit. Do krabiček ukládáme zbytky jídla do lednice, zamrazujeme v nich, převážíme jídlo z místa na místo, nosíme je s sebou na piknik a ty nejlepší, obědové, s sebou můžeme pravidelně nosit do práce. Jídlo připravené doma je nejen ekonomicky výhodné, ale i kvalitní. Přesně víte, jaké suroviny jste použili, a nemůže se tedy stát, že nevíte, co jíte. Máte dokonalý přehled o množství zkonzumovaných kalorií, což se hodí zvláště v období redukční diety. Zkrátka krabičky jsou nezbytností běžného života. Na trhu jich existuje celá řada, jak vybrat tu pravou?

Plastové krabičky musí mít hlavně kvalitní zavírání
Nejrozšířenějším typem obědových krabiček jsou plastové. Seženete je v mnoha variantách a taky tloušťkách. Ty nejlevnější jsou z tenkého plastu a jejich součástí je obyčejné víčko, takové se většinou nehodí do mikrovlnné trouby ani myčky nádobí. Snadno praskají, a proto dlouho nevydrží. Krabičky ze silnějšího plastu, které disponují zacvakávacím víčkem ze všech stran, jsou na přenos jídla nejlepší. Díky dobrému utěsnění z nich jídlo nevyteče, a hodí se i k ohřátí v mikrovlnné troubě.
Výhody vs. Nevýhody
Mezi největší přednosti plastových obědových krabiček patří nízká pořizovací cena a také malá hmotnost. Nevýhodami jsou nižší životnost a také větší náchylnost k deformacím a horší údržba. Plast do sebe nasákne barvy z jídla a hůře se čistí.
Nerezové nádoby jsou nestárnoucí klasika
Dávno pryč jsou doby hliníkových ešusů, v oblasti přenosného nádobí dnes frčí nerezová ocel. Přednosti tohoto materiálu dalece převyšují vyšší pořizovací náklady. Obědové krabičky z nerezové oceli jsou zdravotně nezávadné a dobře těsní. Neabsorbují aroma z uložených potravin a velmi snadno se čistí, aniž by na nich zůstávaly stopy jídel.
Výhody vs. Nevýhody
Nerezové krabičky jsou lehké, vyrobené z ekologického materiálu a skvěle se čistí, protože na nich nezůstávají stopy po jídle. Bohužel je však nelze používat v mikrovlnné troubě a jsou dražší.

Skleněné krabičky jsou sice těžší, ale stále víc oblíbené
Pokud vám nezáleží na váze, protože ta je u skleněných krabiček jednoznačně vyšší, jsou krabičky ze skla skvělou volbou. Jejich silné sklo je odolné proti menšímu ťuknutí, jsou zdravotně nezávadné a bez obav je můžete dát umýt do myčky nádobí, aniž by se jakkoliv poškodily. Nejvíce je asi oceníte v situacích, kdy s jídlem nemusíte příliš manipulovat, protože v pracovním batohu je váhově pocítíte. Vynahradí vám to však dlouhou životností a dobrou uzavíratelností.
Výhody vs. Nevýhody
Sklo je nestárnoucí materiál. Rychle a snadno se čistí a lze ho umývat i v myčce nádobí. Má dlouhou životnost, která je však vykoupená vyšší hmotností. Logicky je také sklo více náchylné k prasknutí.
Ať už upřednostňujete jakýkoliv materiál, myslete na to, že obědová krabička by vždy měla být poctivě umytá a v dobrém stavu. Pokud ji používáte denně, jistě oceníte, že lze mýt v myčce, případně na ní nezůstávají skvrny. Velmi sofistikované jsou krabičky, které jsou rozdělené na jednotlivé sekce, takže si můžete k hlavnímu jídlu rovnou přibalit i přílohu či salát.
zdroje: denik.cz, idnes.cz