Má mnohem víc bílkovin než červené maso: Přesto ho Češi úplně ignorují. Je to velká chyba
Některé potraviny jsou v Česku na talíři každý týden, další úspěšně ignorujeme. Do druhé skupiny patří jeden vydatný zdroj bílkovin. Obsahuje jich dokonce víc než červené maso. Navíc je oproti němu zdravější.
Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební látky všech známých organismů. Jenže jen rostliny si je umí v rámci fotosyntézy vyrobit z anorganických látek samy. Další organismy je musí přijímat ve stravě. Do této skupiny pochopitelně patří i člověk. Bez dostatku bílkovin nám neporostou svaly, budeme unavení a oslabíme si imunitu. Přesto poněkud ignorujeme jejich rostlinné zdroje.
Rostlinné bílkoviny proti rakovině a nemocem srdce
Ačkoli žijeme v tom, že bílkoviny obsahují především živočišné potraviny, mezi významné zdroje proteinů patří i některé rostliny. Řadí se sem především luštěniny včetně sóji, ale třeba také quinoa nebo konopná semínka. Podle nedávno zveřejněné harvardské studie, která trvala tři desetiletí, konzumace rostlinných bílkovin může snížit riziko rakoviny a srdečních onemocnění. Navíc má i další zdravotní výhody. Jejich celkový přínos pro zdraví je komplexnější než u bílkovin živočišných.

Tohle je rostlinná proteinová bomba
Do svého jídelníčku bychom měli zařadit víc proteinů rostlinného původu. Mezi poměrně opomíjené zdroje těchto makronutrientů patří tzv. faba či fava fazole, jež se správně botanicky nazývají bob obecný. Tuto rostlinu lidé využívají po tisíce let. V současnosti u nás ovšem především jako zelené hnojení a krmivo pro hospodářská zvířata. To je ovšem škoda. Podle některých zdrojů totiž obsahuje víc bílkovin než maso, takže jde o vhodnou potravinu nejen pro vegetariány a vegany.
Jak (ne)chutná bob obecný?
Jedním z důvodů, proč není konzumace bobu obecného tak rozšířená jako třeba u jiných luštěnin, může být jeho chuť. Některým lidem totiž připadá až příliš hořká. Záleží ovšem na šlechtění a zpracování. Pro další je navíc jeho chuť hořká jen decentně a navíc je i poměrně jemná. Roli tedy hrají i osobní chuťové preference. Obecně platí, že mladší boby bývají méně hořké než ty starší, takže jsou k využití v kuchyni vhodnější. Jejich chuť lze navíc vylepšit, a to třeba solí či citronovou šťávou.
Obecně se však bob může využívat úplně stejně jako další luštěniny, a to především fazole. Uplatnění může nalézt třeba v pomazánkách. Někdy je používán namísto cizrny do humusu. Přidat jej můžete rovněž do polévek, omáček nebo salátů. Po uvaření je ovšem třeba každý z bobů sloupnout z tuhé slupky. To nemusí být dvakrát praktické. Můžete si ovšem pořídit fava fazole v loupané formě, u kterých proces zbavování slupky odpadá. Každopádně je s touto skutečností třeba počítat.

Oblíbený pokrm egyptských faraonů
Ve východním Středomoří se bob obecný (dříve nazývaný bob koňský) používá po tisíce let. Říká se ostatně, že patřil mezi oblíbené pokrmy egyptských faraonů. Na našem území se ovšem nikdy příliš oblíbeným nestal. To je poměrně zajímavé v kontextu toho, že v sousedním Německu byl v 15. a 16. století tradičním pokrmem selských domácností. Každopádně je možná načase tuto skutečnost změnit, protože konzumace bobu obecného může mít velké zdravotní benefity.
Jak to udělat, aby luštěniny nenadýmaly?
Mnoho lidí bere jako fakt, že luštěniny nadýmají. Možná vás ale překvapí, že ve skutečnosti to není tak úplně pravda. Po namočení je stačí propláchnout čistou vodou. To byste koneckonců měli učinit i po uvaření. Proč? Voda, v níž se luštěniny namáčejí či vaří, absorbuje nestravitelné cukry, které způsobují právě plynatost. Stravitelnost lze zvýšit i přidáním mořských řas. Ty jsou navíc zdravou zeleninou, která patří mezi potraviny se skutečně vysokou koncentrací účinných látek.