Legendární české jídlo: Američani na Manhattanu se po něm můžou utlouct. Už je v hledáčku i Michelina
Když se řekne tradiční česká kuchyně, spousta lidí si představí knedlíky, pečené maso, guláš nebo třeba sekanou. V první řadě nám však vyvstanou před očima hrnce voňavých, hustých a oblíbených omáček, které mají v české kuchyni nezastupitelné místo. Naše země je doslova omáčková. Rajská, roštěná, koprová, křenová a mnoho dalších omáček jsou stálicemi českých domácností.
Nejpřednější omáčkou ze všech je proslulá svíčková na smetaně. Jde o tradiční české jídlo, které nemá ve světě obdoby. V našich končinách je natolik oblíbená, že se stala ryze slavnostním pokrmem, který se servíruje na svatbách, oslavách a při dalších významných rodinných i společenských událostech. Věděli jste však, kde se svíčková vlastně vzala a jak si ji oblíbili lidé za našimi hranicemi?
Historie svíčkové je zahalena tajemstvím
Svíčková na smetaně se v naší kulturní tradici stala naprostou samozřejmostí. Všichni ji bereme jako automatickou součást českého jídelníčku, ale vlastně ani netušíme, kde se vzala. A bohužel se to asi jen tak nedozvíme, protože historie svíčkové je tak trochu tajemstvím. Na základě historického bádání v různých dobových dokumentech a kuchařkách se zdá, že svíčková, kterou dnes známe, se zrodila zhruba v polovině 19. století. Tradice smetanových omáček na různý způsob má však kořeny již v dávném středověku.
Dodnes není jasné, odkud pochází název svíčková. Názory badatelů se rozcházejí a možností je hned několik. Je možné, že je název odvozen od slavnostní večeře, kterou každoročně pořádali řezničtí mistři pro své učedníky a kdy se celá hostina odehrávala při svitu svíček. Je ale dost dobře možné, že název kopíruje označení hovězího masa pocházejícího zespod hřbetu, tedy svíčkové. Ať tak či tak, dnešní svíčkovou na smetaně neděláme jen k hovězímu, ale také k vepřovému, králičímu masu nebo zvěřině. Je to univerzální smetanová omáčka, která je perlou každé hostiny.

Svíčková na smetaně dobyla New York
Tím, že je svíčková omáčka tak specifickým pokrmem české kuchyně a nikde jinde na světě ho prakticky nevaří, cizinci se po ní můžou utlouct pro její jedinečnou a lahodnou chuť. Česká svíčková dobyla i New York. Ve známé restauraci na Manhattanu vaří svíčkovou na smetaně mexický kuchař pod dozorem majitele Víta Stuchla.
Svíčková, kterou servírují hostům, je natolik skvělá a originální, že dostala ocenění Michelinského průvodce. „Na ocenění, které jsme získali za naši svíčkovou, jsme velmi pyšní. Recept, podle něhož omáčku vaříme, jsme dlouho ladili k dokonalosti, aby měla vyváženou chuť,“ uvádí majitel restaurace Vít Stuchl. Ke svíčkové v restauraci podávají i české plzeňské pivo, které se do New Yorku dopravuje pomocí lodní dopravy a mezi zákazníky se těší velké oblibě.

Jak má vypadat dokonalá svíčková
Recept na tu pravou a jedinou svíčkovou neexistuje. Každý kuchař má své triky, které právě z jeho omáčky dělají unikátní slavnostní pokrm. Někdo má rád omáčku sladší, jiný přidává brusinky, velmi také záleží na poměru kořenové zeleniny. Zkrátka proměnných je při přípravě svíčkové až příliš. Zásadou, kterou ctí všichni, je dostatečně dlouhá doba přípravy, která trvá ideálně dva dny. První den přípravy by měl zahrnovat poctivý základ. Tím je naložení a prošpikování masa, které trochu povaříte, následně ho necháte v lednici do druhého dne odležet. A následně dovaříte tak, aby se na talíři rozpadalo.
Svíčková je královnou českých omáček. Pokud jste si na ni dosud netroufli, nastudujte osvědčený recept a s chutí se pusťte do její přípravy. Uvidíte, že s trochou snahy a dodržením technologického postupu se vám jistě povede, a vy s ní tak oslníte rodinu i přátele při slavnostním obědě.
zdroje: focuson.cz, seznamzpravy.cz