Kyselým mandarinkám odzvonilo. Tímto jednoduchým trikem poznáte v obchodě ty sladké a bez pecek
Rtuť v teploměru pomalu ale jistě klesá, což s sebou nese zvýšené riziko všemožných nachlazení. Snadno se proti nim dá bojovat pomocí různých vitaminů, jejichž přírodním zdrojem je ovoce a zelenina. Šáhněte proto po takových kouskách, které vám budou opravdu chutnat. Třeba vybrat sladkou mandarinku již přímo v obchodě je velmi snadné.
Právě mandarinky jsou skvělým zdrojem vitaminů, které si nejlépe vychutnáte, když jsou sladké a šťavnaté. Nic vám nezkazí den tak jako kousnutí do kyselé mandarinky, po kterém musíte ještě plivat pecku. Naštěstí je ale jednoduché rozpoznat tu správnou sladkou mandarinku už při výběru v obchodě.
Neodmyslitelné spojení mandarinek a zimy
Mandarinky a zima k sobě patří již dlouhá léta. Jejich nasládlé aroma dokresluje tradiční atmosféru Vánoc a vnáší klid a pohodu do našich domovů. Nenajde se mnoho těch, kteří by je neměli rádi. Přece jenom se však můžeme setkat s jednou nepříjemností, která je s mandarinkami nezřídka spojována. Tou je jejich špatný výběr, kvůli němuž si můžeme domů místo šťavnatých a chutných mandarinek přinést ze supermarketu hromadu kyselých, dužnatých nebo vysušených plodů s celou armádou pecek uvnitř. Tomu se ale dá snadno vyhnout.

Jak si odnést domů ty nejchutnější mandarinky a nevyhodit peníze z okna
Čím jsou mandarinky světlejší, tím obvykle bývají kyselejší, zatímco plnější odstíny značí sladkost. Dále zkontrolujte, zda se na mandarinkách nenachází žádné zelené nebo světlé fleky a samozřejmě vyřaďte všechny kusy, které vykazují známky hniloby. Následně vezměte dva plody podobné velikosti do ruky a porovnejme jejich váhu. V té těžší mandarince obvykle najdete více šťávy. Ta lehčí může být dužnatá a suchá. Poté ještě mandarinky jemně promačkejte. Chutnější budou zpravidla ty mandarinky, které jsou pružné a měkčí. Nesmí být úplně měkké. Pokud nejste fanoušci vyloženě kyselého ovoce, vyhněte se také plodům, které jsou tvrdé. Pozor si dejte také na nakupování mandarinek v sáčku nebo bedýnce. Mohou se mezi nimi vyskytovat kusy, které jsou rovnou na vyhození.
Vybírejme i podle druhu
Důležité je také vybírat podle druhu. Na pultech českých supermarketů se obvykle nacházejí tři druhy. Nejznámější jsou takzvané klementinky, které bývají zároveň nejoblíbenější volbou. Jsou totiž chutné, sladké a snadno se loupou. Navíc neobsahují prakticky žádné pecky. Poznáte je podle plného a výrazného oranžového zabarvení. Dalším druhem je satsuma. Mandarinky tohoto druhu jsou o něco větší a mají světlejší barvu než klementinky. Mají lehce zploštělý tvar, jejich slupka je o něco tenčí a zdaleka nejsou tak sladké. Tangerine, což je poslední z nejčastěji se vyskytujících druhů, jsou větší, kyselé a jejich vnitřek je protkán mnoha peckami.

Skvělý pomocník v boji proti srdečním onemocněním a akné
Mandarinky jsou velmi zdravé, což je jeden z hlavních důvodů pro jejich zařazení do jídelníčků. Jsou plné vlákniny, antioxidantů, železa a vitaminů. Mimo jiné se v nich nachází nemalé množství vitaminu C. Mandarinky taktéž obsahují takzvané flavonoidy, které působí pozitivně na průtok krve v tepnách a jsou efektivním bojovníkem proti vzniku celé řady kardiovaskulárních onemocnění. V neposlední řadě podporuje jejich konzumace tvorbu kolagenu, jenž přispívá ke zdravému vzhledu pokožky a dokáže zmírnit projevy akné.
Zdroje: adbz.cz Magazindoma.cz Ireceptar.cz Zdravopedie.cz Zdravizone.cz