Je to nejzdravější ovoce, ale Češi ho přesto nekupují. Budeme ho muset prodávat Němcům
Češi se stále více snaží jíst zdravěji. Do jídelníčku zařazují vyšší množství kvalitního masa, mléčných výrobků, zeleniny a také ovoce. Právě ovoce nabízejí potravinové řetězce po celý rok velkou spoustu a nechybí ani exotické druhy, které jste si dříve neměli kde koupit. Čím exotičtější, tím dražší. Abyste nemuseli sahat zbytečně hluboko do peněženky, zkuste jíst zeleninu a ovoce v sezónním režimu.
Pokud si i v zimě potrpíte na vodní melouny, čerstvé jahody a borůvky, u pokladny na vás bude pravděpodobně čekat vysoký účet. Chcete-li jíst zdravě i v zimě, zkuste se zaměřit na dostupné tuzemské ovoce, které se svým prospěšným vlivem na zdraví může rovnat tomu nejdražšímu ovoci.
Česká jablka chutnají hlavně zahraničním konzumentům
V posledních letech začaly tradiční české odrůdy na prodejních pultech obchodů válcovat druhy ze zahraniční produkce. Čeští sadaři se proto snaží přizpůsobovat trhu a postupně obměňují pěstované odrůdy jabloní. Novější vyšlechtěné druhy českých jablek dobývají především zahraniční trhy.
Odrůdou, kterou si oblíbili v zahraničí, je například speciálně vyšlechtěný Opal. Známé žluté jablko s tvrdší slupkou a sladkou chutí. Mezi největší přednosti jablka Opal patří především nízké nároky na pěstování. Stromky jsou vysoce odolné proti nemocem, a nemusí se proto používat velké množství chemického postřiku. Zamilovali si ho dokonce v Americe a stále rozšířenější je i na evropských trzích nebo na Novém Zélandu.

Češi raději nakupují jablka z dovozu
Obchodní řetězce stále častěji tlačí na vizuální stránku prodávaných produktů. Klasická česká jablka vytlačují červenější, lesklejší a dokonalejší odrůdy, které vypadají skvěle, dobře chutnají, ale nejsou o nic horší než lokální tuzemská jablka. Tím, že nemají pěstitelé velký odběr v podobě řetězců, pro svá jablka nemají odbyt a dříve oblíbené odrůdy postupně ubývají.
Nejprodávanější odrůdou v českých obchodech je podle Štěpána Cháry, ředitele družstva Bohemia Apple, pod které spadají vybrané pěstitelské farmy, rozhodně Gala. Odrůda původně z Nového Zélandu je nadmíru chutná a zajímavá. Její pěstování je bohužel poměrně náročné, i tak se o něj ale někteří čeští sadaři pokoušejí, aby obstáli na spotřebitelském trhu.
Jak jablka prospívají našemu zdraví
Jablka blahodárně prospívají lidskému organismu. A Češi to vědí, proto je konzumace jablek v tuzemsku poměrně hojná. Výživoví poradci a odborníci na výživu radí jíst jablka pravidelně, ideálně jedno každý den. Kromě spousty vitamínů a prospěšných látek obsahuje i nízké množství kalorií, takže jsou ideální svačinkou při redukční dietě a zdravém stravování celkově. V jablkách je bohatě zastoupená kyselina listová a nezbytný vitamín C. Dále v nich najdete železo, draslík nebo vápník.

Účinky pravidelné konzumace jablek se rozhodli zkoumat američtí vědci, kteří se zaměřili na to, zda má konzumace jednoho jablka denně vliv na nižší nemocnost. Závěr, který spočíval ve zkoumání vzorku několika tisíc dospělých lidí ukázal, že ti, kteří jedí alespoň jedno jablko denně, užívají méně léků předepsaných lékařem.
Jablka dokážou snižovat riziko vzniku nebezpečné cukrovky 2. typu. Je to způsobeno vysokým obsahem vlákniny a nízkým množstvím cukru. Tyto dvě složky dokážou držet krevní cukr v rovnováze a udržují delší pocit sytosti. V určitých případech mohou jablka působit i protizánětlivě, takže se hodí jako účinný doplněk stravy.
Chcete-li se cítit v pohodě a fit, zkuste do jídelníčku pravidelně zařazovat zázračná jablka. Příjemnou cestou je i podpora českých pěstitelů, vybírejte tedy v obchodech tuzemské odrůdy nebo nakupujte přímo u farmářů, kde získáte jistotu maximální čerstvosti a kvality ovoce.