Jíte doma tento chleba? Je toxický a extrémně jedovatý. Vyhoďte ho!
Pokud uvidíte na svém chlebu toto, nikdy už ho nejezte. Okamžitě ho vyhoďte a hlavně k němu nečichejte. Mohli byste se dostat do pořádných zdravotních problémů. Přestože jste na něj třeba měli chuť nebo byl drahý, musí nelítostně putovat do koše. Je nám líto.
„Chléb ti vydrží čerstvý jen pár dní. Pak už se v něm začnou tvořit neviditelné plísně. To mi vždycky říkala babička. Nikdy jsem ji ale neposlouchala a myslela si svoje. To byly možná tak ty vaše chleby. Dneska už se vyrábí bochníky v obalech a plné konzervantů. Ty určitě něco vydrží, vždyť v sobě mají asi i nějakou tu chemii. Jenže neuplynulo ani týden a můj bochník chleba byl pokrytý plísní. Zajímalo by mě, co by se stalo, kdybych takový chléb snědla,“ zajímala se čtenářka Kateřina. Pojďme se tedy na to podívat pěkně zblízka.

Jídlo vždycky vyhoďte
V první řadě to nejdůležitější upozornění. I kdybyste viděli z celého chleba pouze jeden krajíček poznamenaný plísní, vyhoďte rovnou celý bochník. Plíseň totiž není jenom to, co vidíme, ale hlavně spory, které jsou pro lidské oko neviditelné. Pravděpodobně už se stihly rozšířit po celém bochníku. Po konzumaci pečiva se dostane plíseň do těla, kde může způsobit zdravotní problémy. Navíc se těžko dostává z těla ven.
Je to zkrátka něco, s čím si rozhodně nechceme zahrávat. Zdraví totiž máme všichni jenom jedno. Nikdy proto krajíce neokrajujte a nevyhazujte jen plátky viditelně zasažené plísní. Do koše musí putovat celý bochník a k tomu je potřeba, abychom patřičně umyli i chlebník. Vzhledem k tomu, že je plíseň toxická, byste totiž ještě měli omýt i nádobu, ve které byl chléb uložen. Pokud byste do ní okamžitě umístili další pečivo, může rychleji plesnivět. Nádobu očistěte vodou s octem.
Kdy vznikne plíseň
Plíseň je houba a stejně jako ostatní houby přežila tím, že rozkládá a absorbuje materiál, na kterém roste (třeba na chlebu). Chlupaté části plísně, které jsou naším okem viditelné, se nazývají „kolonie spor“. To je způsob, jak se může houba rozmnožovat. Spory totiž umí cestovat vzduchem. Právě z toho důvodu k plesnivému chlebu nikdy nečichejte, vdechli byste plíseň. Podle toho, o jaký typ houby se jedná, má potom plíseň svou specifickou barvu. Třeba bílou, žlutou, zelenou nebo černou.
V pečivu probíhá hodně mikroskopických aktivit, které naše oko nevidí. Spory jsou jen špičkou ledovce a největší nebezpečí je neviditelné. Pokud byste však takový chléb pozřeli, mohou se dostavit respirační problémy, různé alergie, astmatické reakce i potíže s vyprazdňováním jako například průjmy a podobně. Pokud byste takové jídlo konzumovali dlouhodobě, může to vést ke vzniku vyššího rizika rakoviny.

Jak předejít plísni na pečivu
Přemýšlíte nad tím, za jak dlouho na chlebu plíseň vznikne? Většinou za tři až čtyři dni při skladování při pokojové teplotě. Chléb můžete skladovat v mrazáku. Vždy si vyndejte pouze tolik plátků, kolik jich zvládnete spotřebovat najednou. Právě tak můžete chléb uchovat opravdu dlouho a zároveň bude stále chutnat jako čerstvý. Navíc ho uchráníte od plísní, škůdců nebo možnosti zkažení. Například chléb, který je skladován v chladničce, nemá tak dobrý chuťový profil, protože bývá sušší. Také můžete kupovat menší balení pečiva, které je ochranně zabaleno. Případně kupujte pečivo častěji a čerstvé. Rozhodně však není dobrý nápad nechat bochník chleba čtrnáct dní v chlebníku.
Zdroje: mrathastewart.com, healthline.com, webmd.com