Tato jídla se v mikrovlnce mění na toxickou nálož. Češi je přitom dál s úsměvem servírují celé rodině
Na ohřívání jídla nejspíš většina lidí nevidí absolutně nic špatného. Realita je ale taková, že některé potraviny nejsou pro ohřev v mikrovlnné troubě vůbec vhodné. Dokonce mohou být v krajních případech zdravotně závadné. Málokdo o tom ale ví.
Ohřívání jídla v mikrovlnné troubě vypadá jako zcela jednoduchý úkon. Zkrátka stisknete tlačítko a pár minut počkáte. Tato představa je ale bohužel zcela mylná. Platí totiž nemalé množství zásad, které byste při použití mikrovlnky měli dodržovat, abyste zbytečně neriskovali zdraví.
První důležitou informací je, za jakých okolností byste měli potraviny ohřívat. Hlavní zásada je nepoužívat k tomu plastové nádoby, pokud na nich není výrobcem explicitně uvedeno, že jsou k tomu vhodné.
V opačném případě totiž hrozí, že se z nich vlivem vysoké teploty uvolní toxické látky, které našemu tělu rozhodně neudělají dobře. Některé studie naznačují, že mohou zvyšovat riziko onemocnění rakovinou. Ze stejného důvodu není také vhodné ohřívat polotovary v původních obalech, ve kterých jste je donesli z obchodu. Vždy byste je tak měli přendat na talíř.

Některé potraviny se mění v líheň bakterií
Nyní je třeba zmínit také potraviny, které rozhodně není vhodné znovu ohřívat. Začneme jednou, u které byste to nejspíš nepředpokládali. Jedná se o rýži. Ne každý totiž ví, že právě tato obilovina často trpí na plísně, které ale nejsou na první pohled vidět.
Kromě toho se v ní rády množí také bakterie a některé z nich dokážou přežít i ve velmi vysokých teplotách. Konzumací ohřívané rýže tak riskujete závažné zažívací potíže způsobené otravou. Pokud už ji proto ohřívat chcete, dbejte na to, abyste ji opravdu dobře uskladnili. V lednici by také neměla být déle, než maximálně 24 hodin.
To stejné platí ale také pro další přílohy, například brambory nebo těstoviny. Ty by se neměly příliš dlouho nacházet při pokojové teplotě, v opačném případě se bakterie budou velmi činit. A to obzvlášť pokud jste přílohu podávali se smetanovou omáčkou nebo sýrem.

Maso umí být obzvlášť zrádné
Pozor si dejte také na maso. Nejspíš jste již slyšeli, že zvlášť v tom kuřecím se velmi dobře množí salmonela. Jedinou obranou je opravdu důkladné prohřívání alespoň na 75 °C.
Potíž je v tom, že například při rozmrazování v mikrovlnné troubě se maso často neprohřívá rovnoměrně, což jen podporuje riziko, že nebudou zlikvidovány všechny bakterie. Proto je často lepší použít pro tyto účely raději horkovzdušnou troubu.
Opravdu důležité je pak dávat si pozor na ryby a mořské plody. Ty je nezbytné ihned po uvaření uskladnit v chladu. Jinak se v nich mohou množit zvláštní nákazy, které způsobují závažné otravy s rizikem, že dojde dokonce k úmrtí nešťastného strávníka.
Neohřívejte také syrová vejce, mohou totiž v mikrovlnné troubě explodovat. Pokud si je chcete takovýmto způsobem rychle uvařit, musíte vejce nejprve rozklepnout do hrníčku. Z podobného důvodu se nevyplácí vkládat do mikrovlnky hrozny. Ty také mohou vybouchnout a poškodit tak jak troubu samotnou, tak její okolí. V žádném případě také neohřívejte chilli. Po uvolnění plynů se totiž pálivé složky mohou rozšířit do vzduchu a podráždit vám oči a dýchací cesty.