Tyto ovocné stromy je potřeba na podzim ořezat
Dříve než vaši zahradu kompletně zazimujete, je čas na poslední úpravy stromů, a to především těch ovocných. Ty nyní vyžadují řez v podobě prořezání či zastřižení. Pokud vše provedete citlivě, naberou stromy sílu na další sezónu a odmění se bohatou úrodou
V období od prosince do března je ideální čas na to dát ovocným stromům a keřům novou sílu. Vhodným řezem se totiž podporuje či omezuje bujení a reguluje kvalita a bohatost plodů či květů v příští sezoně. Důležité je kromě odumřelých a nemocných zastřihnout také ty, které se kříží, rostou velmi na husto nebo omezují dozrávání plodů.

Nebojte se radikálního řezu
Pokud je vaše zahrada plná starých a zanedbaných stromů, budou vám vděčné za radikální řez, který přinese bohaté přírůstky. Zkušení sadaři mu říkají zmlazovací, a jeho cílem je dodat vzrostlým plodícím stromům novou vitalitu. Zaměřte se především na větvemi velmi obtěžkané stromy, do jejichž korun se dostává málo slunečních paprsků. Podzimní řez by měl být šetrnější, ale nebojte se ho. Větve zastříhněte v místě větvení nad pupenem, a to pod úhlem 30 až 45 stupňů. Zbavte se odumřelých i nemocných větví, které strom zbytečně vysilují. Jedině tak bude mít na jaře sílu na vyrašení nových pupenů.
Jednostranné nebo dvoustranné?
Použijte k řezu ostré zahradnické pilky nebo nůžky. Ty mohou mít dvojí ostří. Jednostranné jsou vhodné na suché a tvrdé dřevo, dvoustranné pak pro mladé, zelené výhony. Těmi lze odstřihnout větev přímo u kmene. Použít lze také univerzální nebo teleskopické zahradní nůžky. U řezů větších než 3 cm ošetřete poraněné místo speciálním přípravkem, případně včelařským voskem, aby strom nenapadla infekce.

Do kterých ovocných stromů na podzim říznout?
Na podzim je potřeba prořezávat především peckoviny, jako je višeň, slivoň, třešeň, broskvoň či meruňka. Odstranit je třeba suché, odumřelé nebo nemocné větve, které stromy zbytečně oslabují. Natáhnou tak mízu do kořenů a přes zimu neuhynou. Naproti tomu jádroviny na podzim jen s citem. Jádroviny, jako je jabloň a hrušeň, se prořezávají hlavně na jaře, pokud ale k tomuto kroku přistoupíte dvakrát ročně, tyto druhy ovocných stromů prořez snesou. Ideální doba je od prosince do března. Příliš radikální řez totiž může mít za následek tak velké oslabení stromu, že nepřežije zimní mrazy a uhyne. Zmlazovací řez je doporučuje na podzim také u bobulovin. Naproti tomu na ořešák je vhodné jít s pilkou pouze v období vegetace.
U mladých stromků proveďte výchovný řez
Pokud chcete, aby byl při růstu mladého stromu zajištěný správný poměr mezi nadzemní částí a kořeny a stromek dobře rostl, proveďte na podzim výchovný řez. Rozhodně k tomu ale nepoužívejte motorové pily. Ty by totiž způsobily hluboké řezy, a navíc ve špatném úhlu. Řez po výsadbě je také velmi vhodný. Spočívá v zastřihnutí nejen větví, ale také kořenů. Zastřihují se poškozené kořeny těsně za místem poškození, zdravé kořeny zkracujte jen mírně. Řez větví je třeba provést radikálně, jen tak se dosáhne bohatých přírůstků. K začišťování ran po odřezaných větvích použijte zahradnický nůž, nejlépe takzvanou žabku. Dbejte na to, aby všechny řezy byly hladké, s čistými neotřepenými okraji.
Větve vytvoří ideální kompost
Odpad po stříhání nevyhazujte, ale rozdrťte v zahradním drtiči. Společně s biologickým kuchyňským odpadem, posečenou trávou, uschlým listím či zbytky květin jej přidejte do kompostu. Čím pestřejší kompost, tím spokojenější zahrada. Využít je lze také do mulčovací půdy pod dřeviny. Před mulčováním je důležité půdu pohnojit, aby se vyrovnal úbytek živin způsobený řezem stromů.
Zdroje: www.dumazahrada.cz , chovatelka.cz, www.nkz.cz