Tyto dřeviny a rostliny je potřeba seříznout na podzim. Příští rok se vám odmění
Péče o stromy a keře zahrnuje více než jen pravidelné zalévání a hnojení. Stejně jako naše domovy potřebují občas generální úklid, i dřeviny na zahradě si zaslouží pravidelnou pozornost v podobě prořezu. Není to jen otázkou estetiky – správně načasovaný zásah má výrazný vliv na zdraví a růst rostlin i kvalitu budoucí úrody.
Některé stromy se stříhají po odkvětu, jiné poté, co svým majitelům odevzdají úrodu plodů, další je potřeba stříhat brzy na jaře před růstem nových listů. I když prořez stromů není žádná velká věda, přesto by zahrádkáři a sadaři měli znát pár zásad, kterými se při pěstování stromů řídit.
Vraťte vitalitu starým stromům
Právě v listopadu je tak vhodná doba pro seřezání suchých, odumřelých či nemocných větví u starých ovocných stromů, stejně jako k zakrácení větví stromků mladých. Aby pak v výsadbě v následujícím jarním období po zakořenění plně využily půdní vláhu, doporučuje se také zastříhnout kořeny. Když řez provedete správně a ideálně jej načasujete, ovocné stromy se vám díky tomu v příští sezoně odmění bohatou úrodou plodů. Podzimní prořez ovšem výrazně ovlivňuje nejen bohatost úrody, ale také růst stromů v následujícím roce. Udržuje je také zdravé a vyvážené. Starší, větvemi obtěžkané stromy, se omladí, vytvarují a vpustí do své koruny více světla a slunečních paprsků, nutných pro tvorbu pupenů a zbarvení plodů.
Tyto ovocné stromy budou za podzimní prořez nejvíc vděčné
Zatímco například třešně je vhodné „provzdušnit“ už po očesání úrody v červenci či srpnu, jakmile začnou opadávat listy, nejoblíbenější tuzemské ovoce-jabloně a hrušně-je vhodné prořezávat na podzim. U řady ovocných stromů se navíc doporučuje řez hned dvakrát ročně. Peckoviny, jako jsou meruňky, broskve, nektarinky či švestky, mají rády pouze letní řez po sklizni.

Stejně tak černý, červený a bílý rybíz a angrešt, ty se ale neprořezávají ne hned ze začátku podzimu, spíše až s jeho koncem či počátkem zimy. Jejich keříky budou v následující sezóně bohatě obsypané plody, stejně jako ostružiny a maliny. Některé keře by bez podzimního střihu živořily nebo zahynuly úplně. Po sklizni pak zastřihněte tyto bobuloviny zahradními nůžkami tak, aby od základny daného keře zbylo jen několik pupenů.
S větvemi se pomazlete
Při podzimním stříhání postupujte opatrně a s citem, nechte si raději rezervu, abyste mohli větve na jaře případně opravit. Pokud budete příliš radikální, mráz by mohl dřevinu nenávratně poškodit. Pokud zkrátíte větve na jarní délku a rostlinu poškodí mráz, nebudete mít žádnou rezervu, abyste to mohli na jaře opravit. Větve, které nesou ovoce, jsou zpravidla šikmé, prořezávejte tedy spíše ty, které rostou kolmo vzhůru nebo dolů. Seřízněte je v místě rozvětvení, hned za větevním kroužkem. Řezné rány větší než 3 cm ošetřete speciálním stromovým balzámem,
Provzdušněte také okrasné stromy
Důležitým prvkem zahradní architektury jsou okrasné stromy. Právě jejich umístění i pravidelný prořez jsou klíčové pro estetiku celé zahrady. Patří mezi ně opadavé listnaté dřeviny, stejně jako stálezelené dřeviny a jehličnany. Aby nabízely záplavu květů a působivé podzimní zabarvení listů, je potřeba jim rovněž věnovat náležitou péči. Okrasné stromy se ořezávají ve fázi, kdy spadají listy a strom přejde do klidové fáze, tedy koncem podzimu a začátkem zimy. Odstraněním suchých či napadených částí a mladých výhonků z kmene se podpoří jeho růst. Nebojte se zasáhnout se zahradnickými nůžkami ani vysoko v koruně, pokud je málo provzdušněná a prosvětlená. Pozor dávejte na to, abyste neřízli do kmene, větve se vždy prostříhávají směrem ven. Jinak by se mohlo stát, že by váš strom byl náchylnější infekcím a parazitům. U jeřabin se odstraňují pouze větve, které jsou blízko kořenů stromu. Nevynechejte ani růže a kvetoucí keře.
Vraťte vitalitu živým plotům z tisu nebo buksusu
Tisy a buksusy jsou velmi odolné, ale také velmi dobře snášejí podzimní prořezávání. Pokud jim dáte novou fazonu hned z kraje podzim, udržíte si jejich krásný tvar po celou zimu. K jemnějšímu střihu či průřezu malých výhonů použijte zahradnické nebo ruční nůžky. Na silnější větve budete potřebovat zahradnickou pilku či střihací kopí, které umožní stříhat větve i v nedostupných výškách. Vždy volte jen opravdu ostré a čisté nástroje, aby se do řezu nedostala infekce.

Zdroje: prima-receptar.cz , zahradkarskaporadna.cz , www.chatar-chalupar.cz