Právě teď dozrává nejlepší lék proti nespavosti. Většina Čechů ho ale bezmyšlenkovitě vyhodí na kompost
Právě teď začíná ideální doba, kdy můžeme zpracovat jedno z nejpodceňovanějších přírodních léčiv v domácnosti. Zatímco většina z nás jej automaticky vyhodí na kompost nebo rovnou do bioodpadu, zkušení bylinkáři i hospodyňky a stále častěji také moderní foodblogeři doporučují něco úplně jiného.
Uvařte si z jablečných slupek čaj, který patří podle mnoha zdrojů k nejlepším přírodním pomocníkům při úzkostech, přepětí i nespavosti. Kromě toho mají jablečné slupky celou řadu dalších využití, díky nimž domácnost téměř bezezbytku využije „odpad“ z letní a podzimní sklizně.
Největší síla jablečných slupek je v jejich složení
Právě v nich se totiž ukrývá až 77 % veškeré vlákniny, kterou jablko obsahuje,
a nalezneme v nich značné množství vitaminu C, vitamínů skupiny B, přírodní pektiny, minerální látky a flavonoidy, včetně antioxidačního kvercetinu. Ten je známý svým pozitivním vlivem na imunitu, srdce i stav pokožky, ale také tím, že zklidňuje nervový systém a působí proti stresu.
V roce 1997 zkoumal Antal Bognar, profesor a vědec Spolkového výzkumného ústavu pro výživu ve Stuttgartu, poměr vitamínů, prospěšných látek a živin ve slupkách jablek a hrušek. Porovnáním zjistil, že se ve slupkách nachází sedmkrát více vitamínů a minerálních látek než v samotné dužině ovoce.

Mnozí lidé slupky z ovoce odstraňují kvůli obavě z pesticidů, které bývají při pěstování a skladování běžně používány. Nejlepší volbou je samozřejmě domácí ovoce, ale pokud tuto možnost nemáte, je důležité koupené plody důkladně omýt. Ovoce se přirozeně chrání před vysycháním i škůdci tím, že vytváří tenkou voskovou vrstvu zvanou kutikula. Při mytí ovoce z obchodu je nutné použít teplou vodu, která lépe naruší tuto přírodní ochranu a umožní účinnější odstranění případných chemických zbytků, které se na povrchu mohly zachytit.
Příprava čaje z jablečných slupek je neuvěřitelně jednoduchá: Naloupejte slupky z jablek, ideálně chemicky neošetřených, případně je krátce propláchněte a usušte v troubě, sušičce, nebo na topení. Lžíci sušených slupek zalijte vroucí vodou, přidejte kousek skořice, pár hřebíčků, popřípadě trochu zázvoru a nechte 10 až 15 minut louhovat. Výsledek je lehký, voňavý, lehce nasládlý a hlavně skutečně funguje jako zklidňující nápoj na večer. Díky přírodním sloučeninám tlumí napětí a podporuje hlubší a kvalitnější spánek. Tradice doporučuje pít takový čaj hodinu před spaním, případně při večerním pracovním stresu.
Multifunkční slupky
Vedle použití do čaje najdete i další možnosti jak naložit s jablečnými slupkami. Čerstvé lze přidat do ovesné kaše nebo domácího müsli, kde přispějí jak vitamíny, tak vlákninou,
v kombinaci s ořechy a skořicí pak sušením v troubě vytvoří přírodní „křupky“ bez přidaného cukru. Usušené slupky lze nejen louhovat, ale také je použít při přípravě domácích sirupů, želé (pektin obsažený ve slupce želíruje ovocné sirupy) nebo k přelití do domácího octa pro jemné ovonění a osvěžení jeho chuti.

Kromě toho, že efektivně zpracujeme přebytky, slupky z jablek podle výzkumů navíc podporují trávení, chrání sliznice trávicího traktu a posilují imunitu, což je zvlášť v zimě velmi žádané.
Dopřejte si jablečný relax
Sušené jablečné slupky lze během topné sezóny vložit do textilního sáčku a pověsit na radiátor – provoní byt přirozeněji než běžné aromalampy. Přírodní látky kromě toho podporují tvorbu kolagenu v kůži, a proto stačí přidat pár sušených slupek i do domácí bylinné koupele a dopřát si pečující relaxaci.
Možnosti využití jsou téměř nekonečné, stačí popustit uzdu fantazii a nebát se experimentovat, namísto toho, abyste cennou slupku příště zase vyhodili. Takový jablečný čaj je třeba nejen ekologickou, ale hlavně zdravou volbou – postará se o náš klidný spánek, prospívá nervům, trávení i pokožce, a z běžné podzimní sklizně vytěžíme maximum.
Zdroje: sciencedirect.com, huffpost.com, petitchef.cz, reclaimingyesterday.com, nkz.cz
Sledovat v Google Zprávách