Ani alkohol, ani horory v TV. Bezkonkurenčně největší zabiják spánku je tato zdraví prospěšná činnost
Mnohé potraviny, které se nám jeví jako zdravé, nám mohou ve skutečnosti při snaze zhubnout přebytečná kila spíše uškodit než pomoci. Jedním takovým sabotérem hubnutí je i sušené ovoce. Obzvláště na některé druhy bychom si měli dát pozor a buď se jim zcela vyhnout, nebo je chytře zakomponovat do jídelníčku s ohledem na jejich kalorické hodnoty.
Na první pohled se může zdát, že sušené ovoce je jen menší a praktičtější verze toho čerstvého. Ve skutečnosti se ale při sušení odpaří velká část vody, a tím pádem zůstane jen koncentrovaná směs cukrů a kalorií. Sto gramů rozinek má skoro pětkrát více energie než stejné množství čerstvých hroznů. To znamená, že i malá hrst sušeného ovoce může být kaloricky stejně vydatná jako celé větší jídlo.
Problémem je také to, že sušené ovoce zabírá v žaludku mnohem menší objem než ovoce čerstvé. Mozek přitom zaznamenává pouze pocit plnosti, nikoliv počet kalorií, které jsme snědli. A právě proto nás hrst sušených švestek nebo meruněk nezasytí tolik jako čerstvé ovoce, přestože obsahuje daleko více kalorií. Tím pádem máme tendenci sahat po další a další porci.

Rychlý nárůst hladiny cukru
Dalším úskalím je vysoký obsah jednoduchých cukrů. Sušené ovoce je sladké právě proto, že v sobě koncentruje přírodní cukry, a do některých druhů se přidává ještě cukr navíc. Když si dáme hrst brusinek nebo manga, rychle nám stoupne hladina krevního cukru a následně i hladina inzulinu. Po krátké době pak přijde pocit únavy a zase chuť na něco sladkého.
Na rozdíl od čerstvého ovoce, které obsahuje hodně vody a tím zpomaluje vstřebávání cukrů, u sušeného ovoce k tomuto zpomalení nedochází. Výkyvy cukru jsou proto mnohem výraznější. To může vést k tomu, že se po chvíli dostaví vlčí hlad a člověk sní mnohem víc, než původně zamýšlel.
Místo toho, aby sušené ovoce zahnalo chutě a zasytilo, naopak často vyvolá další potřebu sáhnout po sladkém. Proto je při hubnutí dobré se mu raději vyhnout, nebo ho kombinovat s potravinami, které cukr vyrovnají.

Jak jsou na tom jednotlivé druhy?
Ne všechny druhy sušeného ovoce jsou však na tom s množstvím kalorií stejně. Mezi nejkaloričtější patří doslazované varianty, jako jsou brusinky nebo mango. Ty mohou mít přes 350 kcal na 100 gramů a obsah cukru srovnatelný s bonbony.
Velmi sladké jsou ale i datle a rozinky, které sice nejsou doslazované, ale obsahují vysoké množství přírodního cukru. Člověk, kterého honí mlsná, tak obvykle zkonzumuje více než pár kousků této dobroty.
Níže si můžete prohlédnout výživové hodnoty na 100 gramů vybraných druhů sušeného ovoce:
Druh ovoce | Energetická hodnota | Sacharidy | Vláknina |
Rozinky | 299 kcal | 79 g (z toho 59 g cukrů) | 3,7 g |
Sušené meruňky | 241 kcal | 63 g (z toho 53 g cukrů) | 7,3 g |
Sušené švestky | 240 kcal | 64 g (z toho 38 g cukrů) | 7,1 g |
Sušené fíky | 249 kcal | 64 g (z toho 48 g cukrů) | 9,8 g |
Sušené datle | 277 kcal | 75 g (z toho 63 g cukrů) | 6,7 g |
Sušené brusinky (slazené) | 325 kcal | 82 g (z toho 65 g cukrů) | 5,3 g |
Sušené mango (slazené) | 350 kcal | 85 g (z toho 75 g cukrů) | 2,4 g |
Křížaly | 243 kcal | 65 g (z toho 57 g cukrů) | 8,7 g |
Jak je vidět, pokud se při hubnutí nechcete sušeného ovoce zcela vzdát, sáhněte raději po meruňkách, švestkách, fících nebo křížalách. Ty mají o něco méně kalorií a zároveň vyšší obsah vlákniny, která podporuje trávení a navozuje pocit sytosti. Zejména fíky a jablka disponují vysokým obsahem vlákniny, takže jsou vhodnější alternativou v případě, že je chcete zakomponovat do redukčního jídelníčku.
Avšak i ty pro hubnutí vhodnější druhy sušeného ovoce je nutné jíst s mírou. Rozumná porce při redukční dietě je asi malá hrst, tedy kolem 20–30 gramů. Takové množství by nemělo nijak výrazně narušit kalorický deficit. Z hlediska zdravého hubnutí je ale vždy lepší dát přednost čerstvému ovoci, které více zasytí a obsahuje méně koncentrovaných cukrů.
Zdroje: vitalia.cz, health.harvard.edu, health.com