Přimíchejte jednu lžičku do ranní kávy a během dopoledne snížíte cukr v krvi. Poděkuje vám i mozek
Tento zázračný olej je prakticky superpotravinou. Patří mezi největší zdroje omega-3, 6 a 9 mastných kyselin, podporuje hubnutí, pomáhá zpomalovat růst rakovinových buněk, zlepšuje náladu, snižuje hladinu cukru v krvi a je potravou číslo jedna pro mozek.
Lněný olej není žádnou novinkou, lidstvo jej pěstuje už více než sedm tisíc let. Je původem z Blízkého východu, odkud se rozšířil do Egypta i do Řecka. Z vláken rostliny se tkaly (a je tomu tak dodnes) látky, ze semen se pak lisoval olej. Ten se ale příliš nekonzumoval, užíval se například k ošetření dřeva. Později se však zjistilo, že disponuje silnými léčebnými účinky. Začal se tak využívat také v lékařství.
Obsahuje velkou spoustu prospěšných látek a protože je bohatý na mastné kyseliny, je považován za skvělý doplněk při léčbě onemocnění srdce nebo jako výživový doplněk pro vegetariány a vegany. Obsahuje také lecitin, který se významným způsobem podílí na tvorbě a obnově buněčných membrán, z toho důvodu se mu říká „potrava pro mozek“. Jeho zázračné účinky ocení studenti i starší lidé.
Stačí jedna lžička do kávy
Protože ho není potřeba konzumovat ve velkém množství, můžete si jej dopřát každé ráno třeba jen čajovou lžičku v rámci snídaně. Tu můžete přimíchat do pomazánky, jogurtu, do ranní kávy nebo třeba přidat do smoothie. Mozek vám poděkuje – a nejen ten! Vzhledem k tomu, že lněný olej snižuje hladinu cukru v krvi, nebudete cítit únavu, nedostaví se chutě na sladké a podporujete hubnutí. Chcete-li se cítit sytě opravdu dlouho, přimíchejte trochu lněného oleje do polotučného tvarohu.
Minimalizujte pocit hladu – přidejte do tvarohu lněný olej, zdroj: Shutterstock
Pomáhá i s bolestivou menstruací
Tím ale výčet jeho benefitů ani zdaleka nekončí. Olej je bohatý na minerály jako jsou hořčík, vápník, draslík, zinek, železo nebo selen. Obsahuje vitaminy C, E a B, ale i rostlinné bílkoviny. Díky této „náloži“ má další spoustu zdravotních benefitů. Ulevuje také od bolestivé menstruace, protože dokáže regulovat hladinu hormonů v krvi. Zmírňuje příznaky menopauzy a pomáhá při léčbě některých druhů neplodnosti.
Posiluje imunitní systém, brání vzniku sraženin v tepnách, takže bojuje proti infarktu, ale i proti mrtvici. Ulevuje od migrén. Velmi účinně působí proti zácpě. Zvyšuje energii a snižuje bolestivost či vůbec samotné riziko artritidy. Léčí zánětlivé procesy, zpomaluje růst rakovinových buněk a snižuje cholesterol. Zároveň zlepšuje náladu a je tak vhodný pro pacienty s depresivními stavy. Své využití našel také v kosmetice, používá se například na vlasy, kdy předchází jejich krepatění. Také zklidňuje pokožku. Hojně se používá při léčbě ekzému, lupénky nebo křečových žil.

Dejte pozor na to, jak ho užíváte
V kuchyni je vhodné konzumovat jej zastudena, můžeme jím zakápnout například saláty nebo jej přidat do dresinků. Má specifickou, mírně oříškovou a jakoby zemitou chuť. Vhodné je uchovávat olej v chladu a temnu, aby si zachoval svůj nutriční profil a nezhořkl. Protože je tepelně nestabilní, skladujte jej ideálně v lednici a zkonzumujte asi do měsíce od otevření.
Žluklý olej by mohl tělu ublížit. Hlídejte si i dávky, v jakých potravinu konzumujete. Lněný olej totiž snižuje hladinu cukru v krvi a snižuje i krevní tlak. Pozor si tak musí dát diabetici a lidé s nízkým krevním tlakem. Nikdy na něm také nesmažte, není totiž vůbec vhodný na tepelnou úpravu. Má nízký kouřový bod a rychle se začíná přepalovat. Vhodnější je konzumovat jej pravidelně v menším množství a smýšlet o něm spíše jako o doplňku stravy.
Zdroje: idnes.cz, healthline.com