Tato práce se vyplatí: 5 týdnů intenzivní dřiny, ale vyděláte si na několik měsíců dopředu
K zimě neodmyslitelně patří vánoční trhy. Ty se konají hlavně ve větších městech, kde jde o oblíbenou událost nejen pro turisty, ale také pro místní. Trhovci na stáncích často mrznou dlouhé hodiny, odměnou za spoustu práce jim je ale to, že většina z nich si opravdu velmi slušně vydělá.
Návštěvníci vánočních trhů letos nejsou zrovna potěšeni. Ukázalo se totiž, že ceny na nich ve velkých městech od loňska poměrně citelně narostly. Například na pražském Staroměstském a Václavském náměstí za nápoje a jídlo zaplatíte zhruba o pět procent více, než jste byli zvyklí.
“Svařené víno podražilo zhruba o pět procent na 100 korun. Klobása z českého masa zůstala na loňské ceně 150 korun,“ popsala Hana Tietze z tiskového oddělení společnosti Taiko, která organizuje vánoční trhy v centru Prahy.

Ceny se od loňska podstatně zvedly
„Cena se odvíjí od kvality vína a taky se odvíjí od nákladů za stánek. Máme jednotnou cenu, většinou stovku. Kdo si dává vyšší cenu, tak to už by, myslím si, nemusel,“ prozradili stánkaři ze Staroměstského náměstí. Klobása vás může letos vyjít na 150 korun, langoše dokonce na 200 korun. I pro to ale mají prodejci své důvody. „Dělám je větší, bohatší, dávám tam víc surovin,“ uvedla provozovatelka jednoho ze stánků.
V porovnání s jinými evropskými státy jsme na tom ale ještě poměrně dobře. Nejvíc za svařák utratíte v polském Krakově, kde z peněženky budete muset vytáhnout 155 korun. Na žebříčku následuje Vídeň a Berlín, kde svařené víno vyjde na 130 korun. Levnější než v Praze je ale naopak v Bratislavě, kde stojí zhruba 78 korun.
Práce musí vydělat na drahý nájem stánku
Na ceny má pochopitelně vliv nejen to, že došlo ke zdražení potravin, ale také fakt, že provozovatelé trhů chtějí po stánkařích vyšší nájemné, než v minulých letech. Informace o konkrétních částkách jsou k dispozici jen v některých případech, ale leccos z nich jde odvodit. Na pražském náměstí Míru, Tylově náměstí a náměstí Republiky vyjde stánek přibližně na 90 tisíc korun za pět týdnů. Na brněnských trzích se může nájem na sezónu za jediný stánek vyšplhat až na půl milionu korun, pokud jde o ta nejexkluzivnější místa. Je proto velmi nepravděpodobné, že by to v Praze mělo být výrazně míň.
Z toho vyplývá jediné – aby se vůbec vyplatilo takový stánek provozovat, musí být jeho tržba skutečně poměrně vysoká. Uhradit je z ní nutné nejen nájem, ale také nákupní cenu za zboží a výplatu stánkaře.
Pokud budeme počítat, že svařák stojí sto korun, a od této ceny odečteme DPH a náklady, dostaneme se na zisk zhruba 50 korun. Pokud tedy denní nájem stojí 5 000 korun, je nutné prodat alespoň sto svařených vín, aby se vůbec nájem zaplatil. Podle toho, co říkají samotní prodejci, to ale zvládají s přehledem. Někteří uvádí, že pokud je zrovna dobrý den, prodají jich v centru dění klidně i tisíc.
Po odečtení zmíněných nákladů to tedy činí zisk 50 tisíc korun mínus 5 000 korun za nájem. Pokud tedy stánkař pracuje skutečně sám a nenajímá si zaměstnance, přijde si skutečně na hezké peníze. Pochopitelně je nutné brát v úvahu i to, že více se nápojů a dalších produktů patrně prodá o víkendu, než uprostřed pracovního týdne, i kdyby se ale kupříkladu od pondělí do pátku prodala svařáků třetina, stále je to slušný výdělek.

Tvrdá práce je dobře odměněna
Ke konkrétním částkám se často stánkaři nechtějí příliš vyjadřovat, a to obzvlášť v případě, že se nejedná o živnostníky, ale najaté brigádníky. Z toho mála, co prozradí, je ale jasné, že i pro ně jsou vánoční trhy vítaný zdroj příjmu.
Co ale prozradili prodejci ze Staroměstského náměstí? Kupříkladu Mariela Sarafová na „Staromáku“ prodává už roky. Musela se kvůli tomu naučit základně se domluvit se zákazníky v pěti jazycích a každoročně si na adventní období vybírá dovolenou. Po zbytek roku totiž pracuje v kanceláři. „Už jsem s tím letos chtěla praštit, ale potřebuji peníze na cestování do Německa, kam se teď přestěhoval můj přítel. Vyplatí se to,“ uvedla. Studentka, která v jednom ze stánků peče tradiční trdlo, ale výši výdělku alespoň naznačila. „Vydělám si na čtvrt roku dopředu,“ uvedla dívka, která nechtěla být jmenována.
Zdroje: TikTok.cz, Aktualne.cz, Forbes.cz, Praha-IN.cz, TN.cz