Tyto dva zázraky lesa ničí hnilobné bakterie ve střevech. Musíte je ale nasbírat nejpozději v listopadu
S klesajícími teplotami a pomalu blížící se zimou bohužel také začíná sezóna nemocí a nejrůznějších bacilů. Nachlazení občas potrápí téměř každého z nás. Ucpaný nos, zarudlé oči, únava, kašel a bolest v krku rozhodně nejsou nic příjemného. Jestliže se chcete zdravotním komplikacím vyhnout a neproležet celé dny na gauči, neváhejte podpořit vaši imunitu přírodní cestou. Kromě zvýšení obranyschopnosti se můžete těšit i na výrazně lepší trávení a další výhody!
Příroda nás obdařila nespočtem bylin, které lze využít pro podporu našeho zdraví. Vyznáte se v nich? Pokud ne, nevadí. Dnes pro vás totiž máme dva skvělé tipy na rostliny, působící doslova blahodárně na váš organismus! Teď na podzim se jimi příroda jen hemží, proto by byla škoda toho nevyužít. Nepropásněte šanci je nasbírat, čas máte jen zhruba do poloviny listopadu. Jakmile se o slovo přihlásí zima, sníh a mrazivé teploty, bude už pozdě. Popadněte tak rukavice, nůžky a plátěnou tašku a vydejte se ven. Stačí hodinka či dvě sběru a ze sklizených plodů budete moct čerpat celou zimu! Uvidíte, že tyto vitaminové bomby vás udrží na nohou skrz celý rok.

Skvěle podpoří vaši imunitu
Na první pohled skromná dřevina, která tvoří husté a zdánlivě nepropustné křoví. Působí až pohádkově a romanticky. Však ji také většina lidí zná z české pohádkové klasiky, ve které hraje hlavní roli. Pozor, píchá! Asi už tušíte, že se jedná o šípek. Šípky se pyšní pěkně dlouhým seznamem benefitů – pro lidské tělo jsou nesmírně přínosné. Hned vám vysvětlíme, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku. Prvním důvodem je, že šípky jsou nabité vitamínem C a antioxidanty. Skvěle tak pomáhají bojovat proti rýmě či nachlazení, posilují imunitu a slouží tak i jako prevence. Tělo se díky nim lépe brání virům a bakteriím. Červené plody oplývají i vitamínem A, který zase prospívá kůži a očím. Vitamín K zase zlepšuje srážlivost krve. Šípky obecně pomáhají s hojením ran a jelikož obsahují i rutin a vápník, osvědčily se jako účinný bojovník proti paradentóze.
Zažene bolest
Tím ale výčet pozitivních účinků nekončí. Trápí vás špatné trávení? Šípky snižují nadýmání a odvádí z těla přebytečnou vodu. Vy se tak budete cítit lehčí a méně nafouklí. Navíc pomáhají i s detoxikací organismu. Konzumovat byste je měli také v případě, že trpíte bolestmi kloubů nebo artrózou. Dnes už jejich nesporně kladný vliv potvrdilo hned několik klinických studií. Ty zjistily, že pravidelné užívání šípků zmírňuje bolest kloubů a snižuje jejich ztuhlost. „Výsledky této metaanalýzy naznačují, že šípkový prášek skutečně snižuje bolest,“ říkají autoři jedné ze studií. Bádání stále pokračuje, aby se mohl maximalizovat účinek šípků. „I když vše nasvědčuje tomu, že šípky zlepšují bolest při osteoartróze, je zapotřebí dalšího výzkumu, abychom lépe pochopili vhodné dávkování,“ dodávají. Zlepšují také kardiovaskulární zdraví – snižují totiž krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu.
Pospěšte si, než přijde první mráz
Šípkové keře přitom najdete snadno. Hojně se vyskytují podél cest a lesních strání. Jestliže si z nich chcete připravit čaj, zaměřte se na tvrdé plody, které pak snadno usušíte. Sušené šípky stačí nadrtit na menší kousky, zalít horkou vodou a nechat vylouhovat. Lze je také nadrtit na jemný prášek a ten přidávat do receptů. Tvrdé plody je potřeba nasbírat ještě předtím, než venku udeří první mrazíky. Poté plody změknou. Nestihli jste to? Nevadí, z měkkých šípků snadno připravíte sirup nebo marmeládu, které budou stejně účinné. Vašemu zdraví pak výborně poslouží i kořen pampelišky. Mnoho lidí má pampelišku jen za otravný plevel, pravdou ale je, že je tato rostlina bohatá na širokou škálu živin. Právě na podzim překypuje vitamíny a minerály a nejlépe se sbírá po dešti nebo během vlhkého počasí, kdy se kořen nejsnadněji vyrývá ze země.

Nejde o žádný plevel
Pampeliška má přitom stejně dlouhý výčet pozitivních účinků jako výše zmíněný šípek. Kořen, ze kterého je taktéž snadné připravit čaj, obsahuje hořčiny, které podporují trávení a činnost jater. Dále pak inulin – přírodní prebiotikum, které vyživuje a obohacuje střevní flóru. V pampelišce se nachází prospěšné minerály jako vápník, draslík a železo. „Stejně jako jiná tmavá listová zelenina jsou listy pampelišky bohaté na riboflavin, tedy vitamín B2, a vitamín A. Jeden šálek listů pampelišky obsahuje téměř dvakrát více železa než špenát a více než 500 procent vašeho denního příjmu vitaminu K, který může hrát roli v boji proti Alzheimerově chorobě,“ píše na svém webu Michiganská univerzita. V neposlední řadě je plný antioxidantů, působících protizánětlivě na lidský organismus. Ne nadarmo tak „mlíčňák“ patří mezi poklady našich zahrádek, lesů a plání. Tento přírodní lék s vaším tělem udělá divy. Nasbírané kořeny doma důkladně omyjte, nakrájejte na malé kousky a usušte. Poté z nich připravujte čaj, limonádu nebo je přidávejte do jídel.
Zdroje: denik.cz, vegmania.cz, celostnimedicina.cz, canr.msu.edu, bylinkopedie.cz