Pokud máte zvýšený cukr, nejezte tyto ořechy. Diabetici by se jim měli vyhnout obloukem
Ořechy patří mezi potraviny, které výživoví poradci doporučují snad v každé zdravé výživě. Jsou bohaté na kvalitní tuky, bílkoviny, vlákninu i důležité minerály. Navíc mají obecně velmi nízký glykemický index, takže nezvyšují hladinu cukru v krvi tak rychle jako sacharidy. To z nich dělá oblíbenou svačinu i pro lidi s cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí. Jenže pozor, ne všechny ořechy jsou pro diabetiky vhodné!
Některé ořechy jsou totiž zrádné, a to nejen kvůli cukru, ale i kvůli složení tuků nebo způsobů zpracování. Začněme ovšem pozitivně. Nejlepší volbou při zvýšené hladině cukru jsou mandle, lískové, vlašské, pekanové a para ořechy. Tyhle druhy mají glykemický index kolem 15, tedy velmi nízký. Díky obsahu nenasycených mastných kyselin podporují zdraví srdce, snižují hladinu cholesterolu a i malé množství zažene hlad na poměrně dlouhou dobu, takže jsou nezbytnou součástí redukčních diet.
Ořechy zdravé i nezdravé
I diabetici tak mohou konzumovat ořechy s jistou pravidelností, nepřehánějte to ovšem s jejich množstvím. V jejich případě totiž obzvlášť platí, že méně je někdy více. Diabetikům i lidem v hubnoucí kúře bohatě postačí hrst ořechů denně. Volte ale vždy jejich surovou podobu, zapomeňte tedy na pytlíky solených arašídů nebo pražených mandlí. Sůl i přidané tuky totiž značně zhoršují nutriční profil ořechů a ze suroviny zdravé dělají surovinu poměrně nezdravou.

Pozor na arašídy
Arašíd neboli burák bývá často řazen mezi ořechy, ve skutečnosti však patří mezi luštěniny. Glykemický index buráků je velmi nízký, dokonce nižší než u většiny ostatních ořechů. Dosahuje hodnoty 14, takže z hlediska cukrů je jeho konzumace neškodná. Přesto se arašídy objevují na černé listině některých výživových poradců, a to ze dvou důvodů.
Za prvé, arašídy bývají často pražené v oleji a solené, někdy dokonce potažené škrobovou nebo sladkou krustou. Taková úprava ale zvyšuje kalorickou hodnotu, podporuje zadržování vody a může zhoršovat krevní tlak. Za druhé, arašídy obsahují omega-6 mastné kyselin, které mohou při jejich nadměrné konzumaci zhoršovat zánětlivé stavy v těle. U lidí s inzulinovou rezistencí to může zhoršovat metabolickou rovnováhu. Proto se arašídy obecně doporučuje buď omezit, nebo konzumovat jen v malém množství v jejich původní podobě.
Zrádný kokos
Také kokos bývá nesprávně řazen mezi ořechy, botanicky je to ale peckovice, tedy druh ovoce. I když obsahuje převážně tuky a minimum sacharidů, jeho glykemický index je středně vysoký (45 až 55). To znamená, že kokos může výrazněji zhoršovat hladinu glukózy v krvi, a to hlavně když se konzumuje ve slazené nebo sušené formě.
Právě sušený kokos, kokosové chipsy či kokosové tyčinky jsou pro diabetiky zcela nevhodné. Jsou doslazované cukrem nebo sirupy a obsahují velké množství nasycených tuků, které mohou zvyšovat hladinu cholesterolu a zatěžovat játra. Malé množství čerstvého a neslazeného kokosu určitě neuškodí, diabetici by se měli vyhnout především kokosovému mléku v plechovce, kokosovým krémům i sladkostem s kokosovou náplní.

Kešu a pistácie konzumujte s mírou
Na hraně se pohybují kešu a pistácie. Oba druhy mají sice stále nízký glykemický index (20 až 30), ale obsahují více sacharidů než například mandle nebo vlašské ořechy. Zvlášť diabetici by proto měli konzumovat přibližně poloviční množství oproti jiným ořechům, samozřejmě v jejich nesolené a nepražené podobě bez přidaného cukru.
Zpracované ořechy a ořechová másla
Ořechová másla jsou skvělou alternativou s pestrou možností využití, ovšem pokud jsou vyrobené jen z čistých ořechů. Většina komerčních produktů ale obsahuje přidaný cukr, palmový tuk nebo sůl. Například takové arašídové máslo ze supermarketu může obsahovat víc cukru než kvalitní čokoláda.
Při výběru takto zpracovaných ořechů se proto řiďte údaji na etiketě. Pokud ve složení najdete kromě ořechů i další ingredience, vraťte sklenici raději zpět do regálu. Ořechová másla si můžete vyrobit i sami doma rozmixováním surových, nezpracovaných ořechů.
Pokud se zvýšená hladina cukru v krvi týká i vás nebo trpíte-li cukrovkou, ořechy z jídelníčku rozhodně nevyřazujte. Jsou výborných zdrojem zdravých tuků a glykemickou křivku pomáhají stabilizovat. Jen si vybírejte pečlivě, co sníte. Kokos a průmyslově upravené arašídy se zvýšeným obsahem soli či cukru jsou pro diabetiky rizikové. Nejlépe uděláte, když zůstanete u malé hrsti přírodních, nepražených ořechů denně. Tělo i krevní cukru vám budou vděčné.
Zdroje: Bezhladoveni, Diabetes , Webmd.com