Tyto potraviny odbourávají rychle alkohol. Jsou skvělá první pomoc při neplánované opici
Noc byla možná legendární, ale ráno s sebou přináší tvrdé probuzení. Hlava jako střep, žaludek na vodě a energie na bodu mrazu, a tak nezbývá než se poohlédnout po čemkoli, co by nás vrátilo zpět mezi živé. Internet je plný zaručených rad, ale co z toho opravdu funguje a co je jen mýtus? A existuje vůbec nějaká potravina, která umí zázraky?
Když se večírek protáhne nebo počet skleniček neodpovídá původnímu plánu, ráno bývá krušné. V polospánku a s pulzujícími spánky se pak snažíme vzpomenout na babské rady. Někdo nedá dopustit na studenou sprchu, jiný na silné kafe a další zase na záchranná jídla. Než se pustíme do konkrétních tipů, je třeba si říct, že když sníte banán nebo vajíčko, tak vaše tělo začne odbourávat alkohol dvakrát rychleji, je prostě… mylná.

Proč nás jídlo vždy nezachrání
Žádná potravina, žádný nápoj ani žádná pilulka nedokáže přimět vaše játra, aby pracovala rychleji. Odbourávání alkoholu (etanolu) je složitý biochemický proces. Naše játra přeměňují pomocí enzymů etanol na acetaldehyd, což je, mimochodem, pěkně toxická látka a jeden z hlavních viníků příznaků kocoviny. Následně další enzymy přemění acetaldehyd na neškodný acetát, v podstatě ocet, který tělo využije jako energii. Problém je, že játra mají svou jasně danou kapacitu. Zvládnou zpracovat v průměru asi 0,1 promile alkoholu za hodinu, to se liší podle pohlaví, váhy a genetiky. Ať sníte cokoli, tento proces nezrychlíte. Co tedy jídlo dokáže? Nemůže přímo „odbourat“ alkohol, ale může pomoci tělu vyrovnat se s následky a zmírnit příšerné příznaky kocoviny. A to je přesně to, co v tu chvíli potřebujeme.
Co se v těle vlastně děje
Kocovina způsobuje nejen bolest hlavy, ale i útočí na váš organismus. Alkohol je diuretikum, což znamená, že říká vašim ledvinám, aby pustily stavidla a vylučovaly více vody, než přijímáte, což může vést k silné dehydrataci. Spolu s vodou navíc ztrácíte i minerály a elektrolyty, jako je draslík a sodík. Vaše tělo také zažívá zánětlivou reakci, proto ta celková otupělost a bolest, hladina krevního cukru klesá, proto ta únava a třes a spánek po alkoholu, i když třeba hluboký, není kvalitní a regenerační. Jídlem byste tedy měli doplnit tekutiny, srovnat elektrolyty, dodat energii a podpořit játra v likvidaci toxinů.

Co jíst před alkoholovým večírkem
Nejlepší způsob, jak zmírnit kocovinu, je připravit se na ni předem. Pití na lačný žaludek je nejrychlejší cesta do pekla. Alkohol se vstřebává přímo do krevního oběhu a účinky jsou bleskové. Pokud ale žaludek něčím zaměstnáte, vstřebávání výrazně zpomalíte. Nejlepší jsou potraviny bohaté na tuky a bílkoviny. Tuky totiž zpomalují vyprazdňování žaludku. Plátek chleba s avokádem, hrst ořechů, kousek sýra nebo třeba losos s bramborem k večeři udělají obrovskou službu. I vláknina pomáhá. Nejde o to, že byste se neměli opít, ale nástup účinků bude pozvolnější.
Hvězdy kuchyně: Vejce a okurky
Dobře, prevence selhala a teď je tu ráno. Možná to zní jako divná kombinace, ale vejce jsou jedním z nejlepších „vyprošťováků“. Nejde ani tak o to, že zasytí. Vejce jsou nabitá bílkovinami, ale hlavně obsahují aminokyselinu zvanou cystein, který je důležitý pro produkci glutathionu. To je v podstatě taková interní čisticí četa vašeho těla, která pomáhá játrům neutralizovat ten ošklivý acetaldehyd, tedy toxický vedlejší produkt metabolismu alkoholu. Jednoduše řečeno, vajíčka dodají munici pro boj s toxiny. A co ty kyselé okurky? Jejich lák, jakkoli se může zdát odpudivý, je tekuté zlato. Je plný sodíku a vody. Tím, jak alkohol dehydratuje, tělo přichází právě o sodík, což způsobuje bolesti hlavy a slabost. Pár loků láku nebo zakousnutí do okurky pomůže rychle srovnat hladinu elektrolytů a rehydratovat. Podobně fungují i jiné fermentované potraviny, které navíc podpoří i trávení.
Doplnění paliva: Banány a ovesná kaše
Cítíte se slabí, třesou se vám ruce? To je pravděpodobně poklesem krevního cukru. Játra byla celou noc zaneprázdněna alkoholem a neměla čas regulovat glukózu. Banán je měkký, žaludek ho většinou snese, a hlavně je to bomba plná draslíku, dalšího elektrolytu, který jste včera večer ztratili. Navíc obsahuje přírodní cukry, které vám rychle, ale stabilně dodají energii. Pokud máte chuť na něco teplejšího, ovesná kaše je balzám. Obsahuje komplexní sacharidy, které dodají energii postupně, a je plná B vitamínů, které alkohol z těla také vyplavuje. Navíc v žaludku vytvoří ochrannou vrstvu. Podobnou službu udělá i obyčejný suchý toast nebo krekry, pomohou absorbovat žaludeční kyseliny a zklidnit žaludek.
Hydratace, hydratace, hydratace
Můžete sníst vajec, kolik chcete, ale pokud nebudete pít, z bludného kruhu se nedostanete. Dehydratace je hlavní příčinou bolesti hlavy a sucha v ústech. Samozřejmě, čistá voda je základ. Pijte ji pomalu a průběžně. Dobrou alternativou je kokosová voda, která je přírodní iontový nápoj, plný elektrolytů, zejména draslíku, často dokonce víc než ve sportovních nápojích. Pokud bojujete s nevolností, zkuste zázvorový čaj. Zázvor je po staletí známý jako lék na žaludeční potíže a prokazatelně pomáhá proti pocitu na zvracení. A co káva? S ní opatrně. Kofein vás sice může “nakopnout” a pomoci s únavou, ale je to také diuretikum, stejně jako alkohol. Může tedy teoreticky dehydrataci ještě zhoršit. Pokud si bez kávy neumíte představit ráno, dejte si malý šálek, ale nezapomeňte ho zapít dvojnásobným množstvím vody.
Čemu se raději vyhnout
Ačkoli vás to možná táhne k mastnému burgeru nebo pizze, zkuste se ovládnout. Příliš tučné a těžké jídlo může už tak podrážděný žaludek dorazit. Stejně tak se vyhněte „vyprošťováku“ v podobě dalšího piva nebo panáka. Je to jen oddálení nevyhnutelného, kocovina se vrátí, a možná ještě v horší podobě. A rozhodně si k bolesti hlavy neberte léky obsahující paracetamol. V kombinaci se zbytkovým alkoholem v těle by byl extrémní zátěží pro vaše játra. Lepší je v tomto případě ibuprofen.
Zdroje: bbc.co.uk, healthline.com, clevelandclinic.org, realsimple.com