Jak opravit rozhozenou imunitu bez lékaře a chemie: Tato stará babská rada funguje nejlépe
Imunita bývá na podzim vystavena různým zkouškám. Někteří odolají nachlazení i chřipce a jiní jsou každý měsíc u lékaře. Existují ale i přírodní metody, jak imunitu posílit a vyhnout se nachlazení.
Každý z nás si od malička vytváří jakousi imunitu, která jej chrání před různými nemocemi, viry, bakteriemi, plísněmi a před mnoha dalšími faktory, které by mohly ohrozit naše zdraví. Když ale nefunguje správně nebo ji něco rozhodí, může nás potrápit i několik nemocí během jednoho roku.
Abychom se tomu vyhnuli, měli bychom o sebe i o naši imunitu pečovat. A nepotřebujeme k tomu chemii nebo doplňky stravy z lékárny. Stačí se držet babských rad, které fungují nejlépe.
Tyto potraviny si zaslouží mnohem větší pozornost
V posledních letech si lidé zvykli na to, že v obchodech najdou téměř cokoliv a ještě ke všemu v různých variantách. Mnoho potravin je však průmyslově zpracováno a obsahuje více přidaných látek, než je potřeba. Proto uděláte dobře, když si budete číst složení produktů, které kupujete, a pro podporu imunity zařadíte do jídelníčku více fermentovaných potravin.
Co jsou to vlastně fermentované potraviny? Jde o potraviny, které prošly přirozeným procesem kvašení. Pomocí bakterií nebo kvasinek se přeměňují cukry a další látky v potravině na kyseliny, plyny nebo alkohol. Fermentace prodlužuje trvanlivost jídla a dodává mu důležité živiny.
Fermentované jídlo posiluje střeva i imunitu
Ve fermentovaných potravinách jsou živé mikroorganismy, které prospívají trávení i imunitě. Když je střevní prostředí v pořádku, tělo dokáže lépe reagovat na viry, bakterie i další škodliviny. Přestože nejde o žádnou novinku nebo zázrak, mnoho lidí na kvašené produkty zapomíná a nezařazují je do své běžné stravy. Když si alespoň jednou denně dáte k jídlu potraviny s živými kulturami, podpoříte tím přirozenou rovnováhu v těle a ve střevech se bude dařit prospěšným bakteriím.
Mimo jiné zařazení fermentovaných potravin do jídelníčku může pomoci i těm, kteří často trpí únavou nebo zažívacími potížemi. Pravidelná konzumace totiž podporuje přirozenou detoxikaci. Mezi nejznámější fermentované potraviny patří kysané zelí, jogurty, kefír, kváskové pečivo, tempeh či kimči. Ze skupiny nápojů stojí za pozornost kombucha a acidofilní mléko.

Důležité je vybírat produkty, které obsahují živé bakterie. Nezapomínejte na to, že tyto potraviny nemusíte jíst ve velkém. Stačí pár lžic kysaného zelí nebo sklenka kefíru denně. A pokud byste chtěli vyzkoušet jinou babskou radu, může to být například česnek.
Česnek vás nechrání jen před upíry, ale i před nemocemi
Česnek je surovinou, která rozděluje lidi na dva tábory. Jedni ho přidávají téměř do všeho, druzí se mu vyhýbají kvůli jeho štiplavé vůni. Ti, kteří si ho dopřávají pravidelně, však vědí proč. Česnek je odjakživa považován za přírodní antibiotikum a účinného pomocníka při posilování imunity.
Už naše babičky jej přidávali do různých jídel, aby posílili imunitu všech členů domácnosti. Navíc jde o přírodní surovinu. Česnek má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky. Kromě toho podporuje trávení, zdravější cévy a dobrý krevní oběh.

V minulosti, když někoho začalo bolet v krku, babičky měly jednoduchou radu. Rozkousat nebo cucat syrový stroužek česneku asi hodinu. Tahle metoda sice fungovala, ale chuťově ji ocení jen málokdo. Čerstvý česnek má velmi výraznou chuť i vůni, proto ho dnes většina lidí raději využívá jinak. Například při vaření nebo pečení.
Při tepelné úpravě si zachovává většinu prospěšných látek. Česnek se dá přidat téměř kamkoliv. Například do bramboráků, pomazánek, polévek, omáček, k masu i k obyčejným vařeným bramborám.
Skvěle ladí také s mořskými plody. Například krevety na česneku jsou jednoduché a rychlé jídlo, které zvládne každý. Stačí oloupat celou palici česneku, stroužky nakrájet na plátky a nechat je krátce rozvonět na rozpáleném oleji. Jakmile česnek zavoní v místnosti, přidejte krevety, snižte teplotu a restujte jen pár minut. Podávat můžete s rýží nebo s brambory.
Zdroje: healthline.com, sciencedirect.com, pmc.ncbi.nlm.nih.gov, health.harvard.edu, ceskenoviny