Co udělá s ženskými ňadry, když každý den vypijete láhev černého piva
Líbila by se vám představa se večer posadit, otevřít láhev poctivého tmavého moku, a kromě chvilky pohody si tím zajistit i plnější dekolt. Tahle zaručená babská rada koluje mezi ženami po generace, často doprovázená spikleneckým mrknutím. Jenže jak už to s podobnými mýty bývá, jejich cesta k pravdě je… no, přinejmenším klikatá. Co tedy láhev černého piva denně s vašimi ňadry a zbytkem těla skutečně udělá?
Černé pivo má takovou zvláštní, skoro až léčivou auru. Je hustší, tmavší, často vnímané jako výživnější než jeho světlejší a průzračnější bratříčci. Lidé mu odjakživa přisuzují různé benefity, od podpory tvorby mateřského mléka až po právě ten kouzelný vliv na růst poprsí. Je vnímáno skoro jako tekutý chléb, plný síly a živin. A ano, něco na té výživnosti skutečně je, ale to hlavní kouzlo se, bohužel pro mnohé, skrývá úplně jinde než v podprsence.

Mýtus o větším poprsí pod lupou
Nejdřív to nejdůležitější: Každodenní pití černého piva vám nezajistí větší prsa. Tedy, alespoň ne tak, jak byste si přály. Ale kde se ten mýtus vůbec vzal? Má totiž reálný, i když velmi tenký základ. Ten základ se jmenuje fytoestrogeny. Jsou to rostlinné látky, které se nacházejí především ve chmelu, a jejich struktura se vzdáleně podobá ženským hormonům estrogenům. A právě estrogeny mají v těle na starosti mimo jiné i vývoj prsní žlázy. Jenže, aby fytoestrogeny z piva měly jakýkoliv měřitelný dopad na růst prsní tkáně, musela by žena pít nikoliv jednu láhev, ale spíše cisternu denně. Bavíme se o naprosto absurdních dávkách, které by organismus zničily dřív, než by se vůbec stačil projevit nějaký účinek na hrudník. A teď ten paradox, který celý mýtus o černém pivu staví na hlavu. Hospodské rady obvykle specifikují právě tmavé pivo. Jenže fytoestrogeny pocházejí ze chmele. Výroba tmavého piva, která spoléhá na pražené slady, často používá chmele méně, nebo jeho vliv přebije právě sladová složka. Ve výsledku tak černé pivo může paradoxně obsahovat těchto látek méně než poctivý, hořký světlý ležák. Ale ani ten, jak jsme si řekli, fungovat nebude.
Tmavá barva, tmavé tajemství
Když už jsme u té výroby, proč je vlastně černé pivo černé? Celé kouzlo spočívá ve sladu. Zatímco pro světlá piva se ječný slad jen usuší při nízkých teplotách, pro tmavá piva se část sladu praží. Je to podobný proces jako pražení kávy. Podle stupně pražení pak vznikají slady karamelové, čokoládové nebo až kávové, které pivu dodají nejen onu temně rubínovou až černou barvu, ale hlavně charakteristickou plnou chuť s tóny karamelu, sušeného ovoce nebo hořké čokolády.

Nutriční profil tmavého moku
Když tedy pomineme sny o plnějším dekoltu, je na černém pivu něco dobrého? Rozhodně ano. Pivo obecně, pokud ho bereme jako potravinu, není úplně prázdné. Díky sladu, tedy obilninám, a kvasinkám je slušným zdrojem vitamínů skupiny B, zejména niacinu (B3), riboflavinu (B2), vitamínu B6 a také kyseliny listové (B9), která je důležitá třeba pro krvetvorbu. Najdeme v něm i řadu minerálů a stopových prvků, jako je draslík, hořčík, fosfor a dokonce i nějaký ten vápník. A co víc, právě díky tomu praženému sladu má tmavé pivo jednu výhodu navíc: antioxidanty. Podobně jako v kvalitní kávě nebo hořké čokoládě, i v tmavém pivu najdeme polyfenoly a další látky vzniklé pražením, které pomáhají tělu bojovat s volnými radikály. A zdá se, že tmavá piva jich mají obecně více než ta světlá.
Kde číhá problém: Alkohol a kalorie
A teď se vraťme k té původní otázce: „láhev každý den“. Tady narážíme na tvrdou zeď skutečnosti. I přes obsah vitamínů a antioxidantů je pivo především alkoholický nápoj. A alkohol je pro tělo prokazatelně toxická látka. Doporučené maximální denní množství alkoholu pro ženu je obecně nižší než pro muže, obvykle se hovoří o jedné malé, třídeckové skleničce piva. Láhev, tedy půllitr, každý jeden den, je už pro ženský organismus moc. Játra, která musí alkohol odbourat, nedostanou šanci si odpočinout, což může vést ke ztukovatění a postupně až k vážnějším problémům, jako je cirhóza. Navíc každodenní konzumace nese vysoké riziko vzniku závislosti, která se rozvíjí hodně nenápadně.
Tmavá piva bývají často chuťově plnější, což je dáno i vyšším obsahem zbytkového cukru. Jsou to prostě kalorické bomby. Jedna láhev černého piva denně představuje značný energetický příjem navíc. A tady se možná obloukem vracíme k tomu mýtu o prsou. Pokud žena skutečně dodrží režim jedné lahve denně, je velmi pravděpodobné, že začne přibírat na váze. A tělesný tuk se ukládá všude. Ano, ukládá se i do prsou, která jsou z velké části tvořena právě tukovou tkání. Takže prsa se skutečně mohou zvětšit. Jenže s tím se zvětší i obvod pasu, boků a stehen. To by asi nebyl ten kýžený efekt, že? “Pivní břicho” zdaleka není jen mužskou doménou. Alkohol navíc prokazatelně zvyšuje chuť k jídlu, takže k tomu pivu si snáz dáte něco tučného nebo slaného, a kalorický kolotoč se roztáčí naplno.
Co tedy dělat pro pevnější dekolt
Dobrá, takže pivo jako zkrášlující elixír škrtáme. Co tedy můžete pro svůj dekolt udělat, když pomineme plastickou chirurgii? Je třeba rozlišovat. Velikost prsní žlázy je dána geneticky a hormonálně, tu cvičením ani stravou jen tak nezměníte. Co ale změnit můžete, je to, co je pod ní. A to jsou prsní svaly. Pevný a lehce vypracovaný prsní sval funguje jako přirozená „push-upka“. Celé ňadro opticky pozvedne, zpevní a dodá hrudníku lepší tvar. Tady žádné pití nepomůže, tady se musí cvičit třeba staré dobré kliky, zvedání jednoručních činek vleže na zádech, nebo rozpažování. Samozřejmostí by pak měla být kvalitní, pevná podprsenka pro běžné nošení i na sport a péče o pokožku dekoltu.
Verdikt je tedy jasný: Jedna láhev černého piva denně vám dekolt snů nevykouzlí. Spíš vám přidá pár centimetrů v pase. Dejte si tmavé pivo pro chuť, pro ty antioxidanty a vitamíny B, ale dělejte to s mírou. Jednou za čas, jako požitek. Ony totiž ty studie, které občas mluví o snížení rizika infarktu, jsou spojeny s konzumací střídmou, což znamená spíš jedno dvě malá piva týdně, nikoliv velkou láhev každý den.
Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, ireceptar.cz, webmd.com