Z varování, které přišlo z Polska, tuhne krev v žilách: Tohle se objevilo i v českých obchodech
Vypadá to jako běžná součást velkého nákupu, ale ve skutečnosti může jít o vážné riziko pro zdraví. Do českých obchodů se dostal výrobek, který měl zůstat mimo dosah zákazníků. Na problém upozornil systém evropského varování a lidé by měli zbystřit zvláště pokud nakupují v konkrétních řetězcích.
Tentokrát nejde o planý poplach. Závadný výrobek z Polska se objevil nejen v regálech maloobchodních prodejen, ale také ve stravovacích zařízeních, kde mohl skončit na talíři nic netušících zákazníků. Přestože se část zboží podařilo včas zachytit, velké množství už bylo prodáno.
Nebezpečí v českých obchodech
Kvalitní a čerstvé potraviny na pultech obchodů jsou pro drtivou většinu dnešních zákazníků naprostým standardem. Ačkoliv mnoho lidí míří pro maso a masné výrobky do řeznictví a masen, zákazníci zvyklí nakupovat vše na jednom místě raději sáhnou po mase, které nabízí přímo jejich oblíbený supermarket. Nakupují jak čerstvé, tak mražené výrobky. Čas od času se bohužel stane, že nabízené maso nesplňuje všechny podmínky, ačkoliv by mělo, a může tak ohrozit lidské zdraví. Mražené kuřecí maso polského původu, které v minulých týdnech zaplavilo české prodejny, obsahovalo nebezpečnou salmonelu.

Maso se objevilo v síti oblíbených prodejen
Závadné maso se objevilo ve stravovacích zařízeních a v maloobchodních prodejnách řetězce Hruška. Maso obsahující salmonelu bylo vyskladněno do obchodů v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, právě lidé z těchto oblastí jsou nejvíce ohroženi. Ačkoliv se zhruba 50 kg masa z celkového množství 700 kg podařilo stáhnout z prodeje, zbytek již bohužel zákazníci zakoupili. Mražené kuře bez krku a bez drobů se závadnou salmonelou, které se prodává pod označením Cedrob chicken – Cedrob farmers má datum minimální trvanlivosti do 5. prosince 2026. Pokud tenhle výrobek najdete v mrazáku, rozhodně ho nekonzumujte a vraťte jej na příslušnou prodejnu.
K rychlému odhalení pomohl informační systém
SVS zareagovala na problém s masem poměrně rychle, a to hlavě díky Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva s anglickou zkratkou RASFF. Jeho úkolem je rychlé sdílení informací mezi jednotlivými členskými státy EU, Evropskou komisí, Evropským úřadem pro bezpečnost potravin a Evropským sdružením volného obchodu, do něhož patří Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Systém je schopen velmi rychle rozeslat důležité informace na kontaktní místa jednotlivých účastníků, kteří pak mohou obratem reagovat, a snažit se tak minimalizovat dopad škod.

Problémy s masem mělo nejen Polsko
Nejen polské kuřecí, i mražená kuřecí prsa původem z Ukrajiny dodávaná do obchodů Tesco obsahovala bakterie způsobující salmonelu. Šlo o půlkilové balení kuřecích prsou bez kosti a kůže s datem minimální trvanlivosti 12. května 2026. Stejně jako v případě polského kuřete v obchodech Hruška, i zákazníci společnosti Tesco mohou vadný výrobek vrátit na prodejně, kde mohou žádat finanční kompenzaci. Závadné maso by v případě konzumace mohlo způsobit zažívací potíže a vysoké teploty.
Ačkoliv se snažíte vybírat si nezávadné potraviny, i vás občas může potkat nepříjemná situace v podobě koupě zdravotně závadného výrobku. Pokud zjistíte, že právě vy jste zákazníkem, který si daný produkt koupil, určitě jej nekonzumujte a vraťte ho na prodejnu. Z toho, co se objevilo v českých obchodech v posledních týdnech, je vidět, že i přes veškeré postupy a nařízení se do oběhu může dostat zboží, které tam nepatří.