Varování: Kolik hodin může být maso mimo lednici v létě, než se zkazí a ohrozí vaše zdraví?
Neuložit maso do lednice se vám, zvlášť pak v létě, nemusí vyplatit. Vysoké teploty, které v létě obvykle panují, mohou velmi rychle nastartovat proces množení bakterií, které ohrožují lidské zdraví. Málokdo však tuší, jak dlouhou dobu reálně trvá, než se maso začne mimo lednici nenávratně kazit.
Špatnými skladovacími postupy a vyššími teplotami jsou ohroženy všechny druhy masa. Jeden druh je však výrazně náchylnější než ostatní, a právě ten může způsobit největší potíže. Zdaleka nejde jen o prodlevu v umístění do lednice, ale také další okolnosti, které je nutné pohlídat, abyste si maso uchovali čerstvé a kvalitní.
Obecné pravidlo mluví jednoznačně
Všechny druhy syrového masa, a to platí i pro zamrazené a chlazené, by neměly být vystaveny pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Právě ty jsou všeobecně uznávanou hranicí toho, kdy se z čerstvého masa začne stávat líheň zdraví ohrožujících bakterií, které mohou v nejkrajnějším případě vyvolat otravu jídlem. Je-li maso vystaveno teplotám vyšším než 32 °C, doba se zkracuje na polovinu, tedy na pouhou jednu hodinu.
Otrava jídlem není legrace
Pokud se vám nedopatřením stane, že maso zůstane mimo lednici déle než 2 hodiny, ale nevykazuje přímé známky zkažení, nemá zhoršenou chuť, barvu a nezapáchá, nemusíte ho rovnou vyhazovat, pokud vám to přijde zbytečné. Při správné tepelné úpravě se vám pravděpodobně nic nestane, ovšem myslete na to, že jistotu budete mít až tehdy, když ho sníte. A vězte, že otrava jídlem není žádná legrace, rozhodně nejde o nic příjemného, a zpátky už konzumaci masa nevezmete. Teploty, zvracení, průjem, svalová slabost, to všechno jsou příznaky, s nimiž se můžete potýkat.

Kuřecí není jediné náchylné maso
Ačkoliv žádné maso by nemělo být vystavováno vyšším teplotám déle než 2 hodiny, kuřecí maso se dokáže kazit i v kratším čase. Problémy s trvanlivostí však zdaleka nemá jen kuřecí, pozor si dejte i na oblíbené mleté maso. To je kvůli narušené struktuře masových vláken mnohem náchylnější, a je proto nutné dát ho do lednice prakticky ihned, případně ho raději zamrazit. Správně zamrazené mleté maso vydrží až několik měsíců, aniž by ztratilo na své chuti, struktuře a kvalitě, a nadále může být dobrým základem do mnoha oblíbených pokrmů.
Ani v lednici nečekejte zázraky
Mnoho lidí si myslí, že když dá maso do ledničky, má po problému, ale není to bohužel úplně pravda. Doba trvanlivosti a čerstvosti se při teplotách kolem 4 °C, které v lednici panují, samozřejmě prodlouží, ovšem také má své limity. Místo dvou hodin počítejte se dvěma dny. Ty jsou pro zachování kvality masa klíčové. Poté už může syrové maso podléhat zkáze i v chladném prostředí. Chcete-li mít jistotu, že maso v lednici pár dní opravdu vydrží bez úhony, sáhněte po vakuovačce. Tím, že z obalu odejmete vzduch a kyslík, které jsou pro množení bakterií nezbytné, prodloužíte skladovací dobu. Obecně se uvádí, že vakuování prodlouží dobu čerstvosti masa na zhruba dvakrát tolik.

Jak maso skladovaly naše babičky?
Možná jste v situaci, kdy zkrátka nemáte možnost dát maso do lednice. Existují možnosti, jak maso uchovat čerstvé i za pomoci jiných prostředků. Však jak to kdysi dělaly naše babičky, které lednici třeba vůbec neměly? Nejlepším pomocníkem je konzervace. Sůl a olej vám v tomto směru prokážou dobrou službu. Čerstvé maso poctivě prosolte a zalijte olejem tak, aby bylo celé ponořené. Nádobu zavíčkujte, případně překryjte fólií. Pokud právě nemáte po ruce lednici, ale alespoň chladný sklep nebo spíž, maso proložte poctivým množstvím cibule, která dokáže zpomalit proces množení bakterií. Ani s těmi postupy však nemáte jistotu, že maso vydrží v dobrém stavu po mnoho hodin. Vše záleží na teplotě, čím nižší, tím delší doba trvanlivosti.
Letní sezóna přímo vyzývá ke grilování, proto jsou i objemy prodaného masa v tomto období vyšší. Se zvyšujícím se množstvím prodaného masa v kombinaci s vysokými teplotami se však zvyšují rizika spojená s jeho špatným skladováním. Nepodceňujte obecná doporučení a ukliďte maso do lednice dříve, než se zkazí a ohrozí vaše zdraví.