Úřady právě teď přitvrzují: Za tohle čeká Čechy drsný postih. Hrozí pokuta až 10 milionů a vězení
Češi umí být mistry v obcházení zákonů, občas se to ale může pořádně nevyplatit. Obzvláště v tomto případě, při kterém dochází ke „zpracování“ úrody ovoce a jeho přeměny ve skupenství, které má v oblibě velká část tuzemských obyvatel. Ale pozor, z pohledu spotřebitelů nevinné hobby vás může dostat do pěkných trablů. Stačí, aby si vašeho počínání všimli třeba sousedé, a může vás to stát miliony korun.
„Tož chlapi, na zdraví!“ Tohle obligátní přání, doprovázející třeba na moravském Slovácku snad každou návštěvu, oslavu či posezení s přáteli, by mohlo dostat povážlivou trhlinu. Obzvláště tehdy, pokud na vaši tekutou chloubu z vlastních domácích zásob přijde policie nebo celní úřady. Zákon totiž mluví jasně. I když je tahle činnost odnepaměti hobby snad všech Čechů, a Moravanů zvláště, úřady jí zkrátka nepřejí.
Co není povolené, je zakázané
Nepomůže vám ani výmluva, že jde o tradici, která se ve vaší rodině, stejně jako u sousedů, dědí z otce na syna už po generace, a že na tom vlastně vůbec nic není. Vyrobit si panáčka vlastní voňavé meruňkovice či slivovice je zkrátka v domácích podmínkách zakázané. Ať už máte v plánu vypálit několik sudů zákvasu, nebo jen pár litrů na ochutnání z přebytků meruněk, které se nevešly do marmelády. Jenže ruku na srdce. I přesto, že je v Česku více než 550 certifikovaných pálenic, a i přes hrozbu mnohamilionové pokuty, Češi zákon stále obcházejí. A jsme v tom nepřekonatelní.

Riskovat, i když jde rodinné tradice?
Zariskovat a vypálit ovoce „na černo“ je pro někoho totiž evidentně přijatelnější, než pálení v pěstitelské pálenici s povolením Ministerstva zemědělství ČR. Od 1. ledna letošního roku se totiž opět zvedla spotřební daň, a to o rovných 10 %. Cena za vypálení jediného litru 100% pálenky se tak už vyhoupla na 480 korun za litr, a to při dodání vlastního kvasu. Pokud si necháte vypálit pálenku s 50 % alkoholu, zaplatíte za litr rovnou polovinu, tedy 240 korun. A tak se zákon obchází ve velkém. Domácí pálení alkoholu se přitom považuje za přestupek podle § 17 zákona o lihu, za jehož porušení hrozí astronomická pokuta v ceně domu. Může totiž dosáhnout až k neuvěřitelným deseti milionům korun. Proč jsou právě v tomto případě zákonodárci tak přísní?
Hobby, které umí rozmetat kus domu
Odpověď je jednoduchá. Pálení ovoce totiž vyžaduje praktické znalosti chemie, a pokud je nemáte, hrozí při destilaci alkoholu exploze podomácku vyrobené aparatury. Za určitých okolností se totiž ve výpalku vytvoří toxický metylalkohol. V případě nelegálního pálení tak nejde jen o vyhýbání se daňové povinnosti, ale také o obrovská zdravotní rizika. Své o tom ví „černí paliči“, kteří už skončili s popáleninami na většině povrchu těla v sanitce záchranářů. Na Vsetínsku dokonce výbuch nelegální domácí palírny zabil před pár lety dva muže. Aby toho ovšem nebylo málo, vyměřují celní úřady za každý objevený litr již vypáleného černého alkoholu spotřební daň zpětně. Konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje jako ovocné destiláty se mohou vyrábět pouze v provozovně schválené státní správou. Výjimkami jsou v ČR pouze pivo, ovocná vína, medovina a ovocné destiláty získané pěstitelským pálením.

Pochlubte se přesto domácí štamprličkou
Vypálit se dá prakticky cokoli, a tak si zkuste ještě rychle zamluvit místo v certifikované pálenici. Ovoce začíná postupně dozrávat, a tak už stačí jen správně založit ovocný zákvas. Alkohol totiž nevzniká pálením, ale právě kvašením. Základem každého dobrého destilátu je kvalitní kvas, a stejně jako jeho založení je důležité i jeho vedení. Vyberte pouze kvalitní a dostatečně vyzrálé ovoce bez plísní. Kvas nechte v místnosti s pokojovou teplotou. Během pár dní začne proces kvašení sám od sebe, a to díky kvasinkám ze slupek ovoce. Nejpodstatnější je, aby ke kvasu neměl přístup vzduch, takže jej držte pod kvasnou zátkou, kterou pořídíte v obchodě. Letní ovoce obvykle kvasí 2 až 3 týdny, to pozdní, jako jsou švestky, hrušky nebo jablka, pak většinou 8 až 12 týdnů.