Tohle si Češi sypou do talíře každý den. Odborník varuje: Má to výživovou hodnotu jako zmuchlaný papír
Tato koncentrovaná dochucovadla dodávají polévkám, omáčkám, ale třeba i takovým „obyčejným“ čínským nudlím výraznou chuť. Jejich použití je snadné, stačí vybalit a vhodit do jídla při jeho přípravě. Sice v kuchyni šetří čas, ale tím výhody končí. Tato populární náhražka bylinek a zeleniny obsahuje totiž velké množství soli, glutamátů i sladidel. Chemie je v nich tolik, že časté používání může způsobit vážné zdravotní problémy.
Občas se jim nevyhne asi žádná hospodyňka a kuchařka. Usnadňují totiž práci a umí během chviličky dochutit jídlo tak, že se po něm budou všichni oblizovat. Zatímco jedni na ně pro tuto jejich schopnost nedají dopustit, jiní se jim ale vyhýbají jako čert kříži. V jedné malé kostce je totiž tolik škodlivých glutamátů, fosfátů a hlavně soli, že by to časem porazilo i leckterého sportovce s vytrénovaným zdravým tělem. Navíc nemají žádnou výživovou hodnotu.
Spousta chemie v jedné kostce
Jedná se o bujónové kostky, které jsou v české kuchyni velmi oblíbené, protože nahrazují silný vývar z masa a kostí. Češi tuhle „pochoutku“ ve velkém přidávají snad do všeho, co si dávají na talíř. Bohužel včetně polévek pro děti. Přitom si tím můžete způsobit zdravotní problémy včetně těch nejzávažnějších. Pokud už jakákoli dochucovadla používáte, dělejte to jen zřídka nebo kupujte ty opravdu kvalitní. Čím méně chemie do těla dostanete, tím lépe. Bujón, který prakticky simuluje vývar v kostce, je praktickým pomocníkem do kuchyně jen zdánlivě. Slogany prodejců, že se hodí do omáček, polévek a prakticky do všeho, mají jeden velký háček. Složení je totiž pro lidský organismus škodlivé.

Chemický koktejl do polévek
Jestli si totiž někdo myslí, že masová kostka je extrakt masa a zeleniny, pak je na velkém omylu. Bujóny jsou víceméně složené z glutamátu sodného, palmového tuku, koncentrovaného maltodextrinu, cukru, umělého aroma a propylgalátu zpomalujícího žluknutí potravin. Nadbytek soli v bujónu pak doplňují škodlivá barviva a konzervační látky. Navíc jsou dobarvené karamelem. Takže nic, po čem by lidské tělo prahnulo. Přírodní složky, jako jsou již zmíněný masový extrakt, cibule či petržel, nepřesahují 3 % složení jedné malé kostičky. A to je hodně málo. Se zdravím dokáže ale i tak malá kostka zacvičit pořádně. Studie totiž ukázaly, že lidé, kteří pojídají umělé potraviny, trpí abstinenčním syndromem a nejsou schopni cítit normální, přirozenou chuť.
Glutamát sodný také blokuje mechanismy odpovídající za kontrolu naší chuti k jídlu. Co to znamená v praxi? I po konzumaci jídla máte pocit neustálého hladu. Kromě těchto aditiv je dobré dávat pozor i na další umělé látky, které se často objevují v potravinách, jako jsou konzervanty nebo stabilizátory. Tyhle látky mohou způsobovat alergické reakce nebo v dlouhodobém horizontu zatěžovat náš trávicí systém.
Syndrom čínské restaurace
Glutamát sice zvýrazňuje chuť, ve větším množství ale může navodit tzv. syndrom čínské restaurace. Ten se projevuje projevuje bolestmi hlavy, nevolností, tlakem na hrudi a zarudnutím obličeje. Strašák číslo jedna bývá na výrobcích označený jako E620 až E625. Ani barviva nejsou příliš zdravá a v organismu udělají víc škody než užitku. Obloukem se vyhýbejte látce s označením E150d, což je amoniak-sulfitový karamel, stejně jako E150c, tedy amoniakový karamel. V bujónových kostkách je ale rozhodně najdete také.

Nakonec jednoduchá babičkovská rada…
Pokud si chcete dopřát opravdu chutný vývar, dejte do hrnce při vaření masa se zeleninou také pořádnou snítku libečku. Říká se mu totiž tekuté maggi. Jeho silně aromatická a zajímavá chuť vás přesvědčí, že po bujonových kostkách už nikdy nesáhnete.
Zdroje: www.dumazahrada.cz, www.kupi.cz