Tohle se vám v obchodě líbit nebude: Oblíbený produkt zmizí z regálů. Češi už šílí a dělají zásoby
Některé oblíbené potraviny si už brzy v obchodě nekoupíte. Z Evropské unie přichází omezení, které tentokrát mění pravidla potravinářské výroby. Kdo se nepřizpůsobí, toho čeká stopka.
Na první pohled to sice může působit jako zbytečná regulace z Bruselu, ve skutečnosti jde ale o zásah, který navrhli vědci kvůli ochraně zdraví spotřebitelů. Z trhu kvůli tomu začnou mizet produkty obsahující jednu konkrétní složku.
Co všechno už na pultech nenajdete?
Pokud patříte mezi milovníky potravin s výraznou chutí jako jsou brambůrky se slaninou, instantní polévky, paštiky a a různé masové konzervy nebo třeba BBQ omáčky a některé sýry, dost možná se vás tato změna bolestně dotkne. Od roku 2026 by se totiž mělo přestat prodávat zboží, v jehož složení se nachází kouřové aroma. Zakázaná bude jak samotná příchuť, tak i produkty, které ji obsahují.

Může způsobovat poškození DNA
Kouřové aroma, také známé jako „tekutý kouř“, se v potravinářství využívá už od 50. let jako běžné dochucovadlo. Slouží k vytvoření uzené chuti bez nutnosti následovat tradiční postupy uzení.
Nařízení, které schválily členské státy Evropské unie, zakazuje rovnou osm typů těchto kouřových aromat. Netýká se ale potravin, které získávají svou uzenou chuť klasickou metodou. Tradiční šunky, slaniny, ryby nebo sýry si tedy budeme moct užívat bez obav i dál. Problém představují jen umělá aromata, která se do potravin přidávají jako náhražka chuti kouře.
Vědci z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, EFSA, dospěli k závěru, že právě toto aroma může být škodlivé. Podle nich vede k potenciálnímu poškození DNA, nebo dokonce ke zvýšenému výskytu vzniku nádorových či dědičných onemocnění.
Zároveň ale nebyli schopní stanovit maximální bezpečnou dávku, proto se úřady rozhodly, že nestačí pouze omezit množství této složky v potravinách a padlo rozhodnutí ji z jídelníčku veřejnosti vyloučit úplně. Diskuse o možné škodlivosti kouřových aromat se přitom vedly už od roku 2009, kdy k tomuto tématu EFSA zveřejnila své první poznatky.
Stažení produktů z regálů se blíží
Všem výrobcům potravin s obsahem kouřových aromat dali politici nějaký čas na úpravu receptur. Podle toho, jak s přídavnými látkami pracují, pro ně padla konkrétní časová lhůta. Dva roky se týkají produktů, kde aroma sloužilo pouze jako dochucovadlo, tedy v případě brambůrek, omáček a podobně. Až pět let pak dostali výrobci pro potraviny, kde kouřové aroma nahrazovalo proces uzení. To se týká ryb, šunek a třeba také sýrů.
Znamená to, že některé produkty by měly z pultů obchodů zmizet už v roce 2026, jiné to čeká do roku 2029. Pro samotné výrobce to pak znamená, že do té doby musí buď najít nové typy aromat pro vytvoření podobné chuti, nebo se přeorientovat na tradiční způsob uzení.
To je pro mnohé firmy velký problém, ať už řeší ušlý zisk, nebo vysoké finanční náklady na vývoj nových receptur. Například gigant Unilever vyrobí ročně přes 16 milionů klobás s použitím nyní zakázaného aromatu. Jejich mluvčí ale uvedl, že bezpečnost potravin je pro ně priorita, a proto budou hledat „alternativní řešení, která zachovají chuť i texturu“.

Některé společnosti se novému nařízení vyloženě brání – jako irská firma Kerry Group, která vyzvala vládu k zásahu proti této změně a upozornila na to, že se jedná o ohrožení potravinářského průmyslu v hodnotě 30 miliard eur.
Najdou se ale i inovativní hráči na trhu s potravinami. Firma Sensient Flavors & Extracts Europe na základě dřívějších diskusí zákaz předvídala a už na začátku minulého roku uvedla přírodní veganskou náhradu tohoto oblíbeného dochucovadla.
Někoho by mohlo napadnout při návštěvách supermarketů začít shromažďovat své oblíbené trvanlivé potraviny, ještě než je zakážou, jiný by se jim ale mohl chtít z důvodu jejich možné škodlivost na zdraví vyhnout už teď. Pokud patříte do druhé skupiny, studujte etikety, které vám vždy napoví. Kouřové aroma na nich bývá uvedené buď česky, nebo pod anglickými výrazy „smoke flavouring“ či „liquid smoke“.