Tohle ovoce se tváří zdravě, ale ukrývá víc cukru než limonáda. Češi se ho nemůžou nabažit
Ovoce automaticky patří do zdravého a vyváženého jídelníčku. Jak se ale říká, nic se nemá přehánět, a proto byste i konzumaci ovoce měli správně balancovat. A to zvlášť ve chvíli, kdy se snažíte redukovat nebo udržet váhu. Že je něco zdravé, ještě neznamená, že toho můžeme sníst neomezené množství, aniž by to našemu tělu neuškodilo.
Cukr v ovoci se nazývá fruktóza neboli ovocný cukr a patří do skupiny monosacharidů. Některé druhy ovoce jsou na fruktózu bohatší než jiné, a právě na ty byste si měli dát při dietě velký pozor. Může se totiž stát, že právě přílišná konzumace tohoto ovoce je důvodem, proč se ručička na váze ne a ne pohnout směrem dolů. Není totiž neobvyklé, že některé ovoce obsahuje tolik cukru, jako kdybyste vypili sklenici sladké limonády.
Všeho s mírou, u ovoce to platí rovněž
Jednoduše vyřadit ovoce z jídelníčku, abyste nemuseli řešit, kolik cukru přijmete, také není nejlepším řešením. Ovoce je velmi prospěšné a bohaté na spoustu vitamínů a dalších důležitých látek, které jsou pro fungování lidského organismu nezbytné. Konzumací ovoce si zajistíte příjem vlákniny, minerálů nebo antioxidantů. Aby vám ovoce prospělo a neublížilo, stačí jen vědět jaké ovoce a v jakém poměru zařadit do svého denního příjmu. Zelenina je oproti tomu celkem sázka na jistotu. Obecně se o ní dá říct, že se pyšní malým množstvím sacharidů, takže si její konzumaci můžete dopřát v mnohem větší míře.
Doporučená denní dávka ovoce se pohybuje zhruba mezi 200 až 300 gramy. To odpovídá přibližně jednomu velkému jablku, pomeranči nebo větší hrsti jahod. V případě, že aktivně sportujete a pravidelně si dáváte do těla, můžete si dopřát i víc, ale myslete na to, že váha pak bude stagnovat nebo v nejhorším případě půjde i nahoru. Mezi ovoce s menším množstvím cukru patří především drobné druhy. Jsou jimi např. jahody, maliny, borůvky, ale také třeba větší ovoce jako je meloun.

Liči, zdravé ale příliš kalorické
V posledních letech se na pultech našich obchodů rozšiřuje nabídka exotického ovoce. Proto je dnes téměř standardně k dostání liči, pocházející z Asie. Jde o velmi líbivý druh ovoce, který vypadá jako malé růžové vajíčko s drobnými výstupky. Pod slupkou se skrývá šťavnatá voňavá dužina, která na jedné straně obsahuje zástup důležitých látek, ale na straně druhé také opravdu extrémně velké množství cukru. Liči je proslulé vysokým obsahem vitamínu C, kterého má o hodně více než citron a také antioxidanty blahodárně působícími na zdravotní neduhy. Na 100 g liči však připadne 16,5 g sacharidů a také 15,2 g cukru, což z něj dělá velmi kalorické ovoce. Pro Čechy je to stále exotická novinka, která na domácích stolech nebývala běžná, a právě proto se jí nemohou nabažit.
Fíky jsou bohatým zdrojem železa, ale také cukru
Čerstvé fíky v českých obchodech pocházejí především z oblasti Středozemí. Pokud jste se s fíky ještě nesetkali, uvidíte, že si je nemůžete splést. Uchvátí vás svojí vábivou vůní, která dokáže být uprostřed fíkového háje až mámivá. Obsahují železo, draslík, hořčík, vápník a vitamíny A a C. Ve 100 g čerstvých fíků na vás však čeká až 17 g sacharidů. Díky vysokému obsahu draslíku mají fíky velký vliv na činnost srdce a cév. Konzumovat je můžete čerstvé, sušené nebo přidané do jídel.

Mango obsahuje hodně vody, ale i cukru
Ovoce mango se u Čechů těší velké oblibě. Ačkoliv se jeho pěstění dnes soustřeďuje hlavně do Indie, v našich obchodech zdomácnělo. Spousta lidí ho konzumuje samotné, přidané do salátů nebo do stále častěji podomácku udělaného sushi. Mango obsahuje vysoké množství vlákniny, antioxidantů, vitamínů nebo železa. Více než 80 % manga tvoří voda. Napomáhá celkové alkalizaci organismu, což znamená, že máte v těle dostatek kyseliny citronové nebo jablečné. I přes svůj nesporný pozitivní vliv na zdraví, obsahuje velké množství cukru. Ve 100 g čerstvého manga je to až 14 g.
Kvůli cukrům však na ovoce nesmíte zanevřít, jinak nedosáhnete vyvážené stravy, která je pro celkové a dlouhodobé zdraví naprosto klíčová. Stačí jen přemýšlet nad tím, kolik toho sníte a nemusíte si odpírat významné látky, které ovoce přirozeně obsahuje.
zdroje: vlasta.cz, zena-in.cz, vitalia.cz, prostreno.cz