Těstoviny vařte jedině takto, budou zdravější. Italové to dávno vědí, Češi si zadělávají na mrtvici
Těstoviny už dávno nejsou výhradní doménou Italů. Jejich obliba ve světě neustále stoupá a i Češi je považují za běžnou součást každodenního jídelníčku. Věděli jste ale o tom, že existuje jeden způsob přípravy, který dokáže z těstovin udělat zdravou a výživnou přílohu bez zbytečné zátěže organismu?
Pokud těstoviny uvaříte právě takto, jsou mnohem zdravější. Italové, jejichž země je kolébkou oblíbeného pokrmu z nekynutého těsta, už to dávno vědí, ale Češi si ještě pořád zadělávají na mrtvici, aniž by věděli, že stačí změnit jen jednu maličkost a tělo začne konečně jásat.
Proč jsou průkopníky těstovin právě Italové?
Když se někoho zeptáte na to, odkud těstoviny vlastně pocházejí, pravděpodobně odpoví, že z Itálie. Jak je ale možné, že nikde jinde nezískaly těstoviny takový věhlas, jako právě zde? První zmínky o těstovinách najdeme již v době starověku. Už od 12. století se v Itálii začaly vyrábět ve velkém. Rozmach zažily těstoviny zvláště v oblasti Sicílie a Palerma. Právě tam se totiž velmi dařilo tvrdé pšenici s významným podílem lepku, která je pro výrobu sušených těstovin s dlouhou trvanlivostí nezbytná. Odtud se těstoviny dařilo exportovat do dalších částí Evropy i do nekřesťanských oblastí tehdejšího světa.
Začněte těstoviny vařit jinak a lépe
Nezáleží na tom, jestli si vyberete klasické špagety, oblíbené penne, lákavé farfalle nebo chutné ravioli. Zásadní je jejich správná příprava. Tím největším nešvarem je příliš dlouhá doba vaření, která nezbytně vede k tomu, že se z očekávané pochoutky stane nevábně rozměklá hmota. Nejenže jsou rozvařené těstoviny neestetické, vykazují také horší nutriční vlastnosti, kvůli kterým váš organismus zbytečně trpí. Italové dávno vědí, že způsob přípravy al dente je tou nejlepší možností podoby těstovin. Jde o těstoviny, které jsou tzv. na skus. Jejich struktura je pevná, ale zároveň nejsou tvrdé.

Al dente snižuje glykemický index
Konzumace těstovin je velmi diskutovaným tématem v oblastech zdravého životního stylu a hubnutí. Mnoho nutričních poradců je odsuzuje pro jejich vysoký podíl sacharidů a samozřejmě i obsah mouky. Existují však i tací, kteří jsou zasvěcení do nových výzkumných metod, které zjistily, že těstoviny vůbec nemusí být na škodu, a z hlediska hubnutí mohou být dokonce prospěšné. Vše ovšem záleží na tom, jak je připravíte. Právě způsob al dente je podle vědců možností, jak snížit glykemický index, jenž stojí za zvýšením hladiny cukru v krvi, na minimum. Škrob z těstovin se při tomto způsobu vaření tolik nerozváří, pomaleji se tráví a tím zvyšuje množství cukru v krevním oběhu postupně a pomaleji. Vy získáte pocit delší doby sytosti a vaše tělo nebude vystaveno zbytečné zátěži. Vysoká hladina krevního cukru může vést dlouhodobě k riziku vážných srdečních chorob nebo mrtvice.
Těstoviny jsou na vzestupu
Těstoviny a jejich výroba prošly za staletí doslova revolucí. Velkým milníkem byl přechod od ruční k průmyslové výrobě, který dokázal zajistit dostatečné množství této pochoutky pro celosvětový trh. Dnes už jsou tak proslavené, že mají dokonce svůj mezinárodní den. Již od roku 1998 se oblíbená příloha oslavuje dne 25. října. Cílem vyhlášení speciálního dne bylo zvýšení popularity těstovin a jejich další rozšíření do soukromých i veřejných kuchyní. A to se povedlo. Historicky i dnes jsou jejich největšími konzumenty Italové s roční spotřebou 26 kg na osobu. V Česku připadá na osobu zhruba 8 kg těstovin za rok. V celosvětovém měřítku konzumace těstovin rok od roku roste.

Pokud jste až doposud válčili s tím, jak těstoviny správně uvařit, myslete na to, že způsob al dente nejen skvěle chutná, ale prospívá i vašemu zdraví. Doba vaření těstovin se liší podle velikosti a tloušťky daného typu. Sušené těstoviny se obecně vaří zhruba 8 minut, čerstvá varianta maximálně 3 minuty. Dejte na Italy, kteří už dávno vědí, co je pro tělo dobré.