Tyto uzeniny Češi milují, ale jsou plné chemie. Po přečtení složení možná už nikdy neskončí ve vašem košíku
Uzeniny, ty do českého jídelníčku patří snad už neodmyslitelně. Snídají se s bílým rohlíkem, svačí s houskou, sem tam se jimi obloží talíř k večeři nebo se využijí na přípravu nedělního buřtguláše. Jsou ale opravdu tak škodlivé? Odborníci varují, že jejich častá konzumace může vést k vážným zdravotním problémům. Přečtěte si, na co si dát pozor.
Vždy pečlivě studujte obaly. Vybírejte uzeniny s co nejvyšším obsahem masa, ideálně to je 90 % a více. V obchodech přitom běžně seženete výrobky s výrazně nižším poměrem. Například šunka nejvyšší jakosti musí obsahovat nejméně 16 procent svaloviny, zatímco ty méně kvalitní jí v sobě mají i jen deset procent. Dále dbáme na obsah konzervantů, dusitanů, soli a umělých barviv.
Škodí stejně jako tabák
Průmyslově zpracované maso může způsobit rakovinu trávicího traktu, podle výzkumu WHO škodí dokonce stejně jako tabák. Již padesát gramů uzenin denně tak navyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o osmnáct procent! Dále přispívá konzumace těchto výrobků ke vzniku cukrovky nebo kardiovaskulárních onemocnění. Pojďme se zároveň zaměřit na konkrétní složky v salámech, jež mohou být ze zdravotního hlediska problematické. Dusitan sodný, jedno z éček přidávaných například do šunky, zabraňuje růstu bakterií Clostridium botulinum v mase, ale jeho zvýšená konzumace může zároveň vést k poklesu krevního tlaku nebo bolestem břicha.
Při nákupu věnujte pozornost složení
„Dusitany E249 a E250 se používají jako konzervační látka a jako látka, která udržuje barvu uzenin červenou,“ vysvětluje odborník na výživu Petr Havlíček. Běžná šunka po uvaření totiž nemá stejnou barvu jako ta, kterou si koupíme už nakrájenou v obchodě. Rozdíl je ve složení. Tyto přidané látky zároveň prodlouží trvanlivost, aby se maso rychle nekazilo.
Další varovný prst zvedají odborníci nad fosforečnany, což jsou látky, které mají za úkol udržet v mase vodu. Ty mohou přispívat k odvápnění organismu. Trpí zuby, kosti, ale i nehty, které se mohou začít třepit. Zvýšený příjem fosforu zatěžuje ledviny, oslabuje kosti, z důvodu kalcifikace cév pak také přispívá ke kardiovaskulárním problémům.

Hlídejte si sůl
Například parmská šunka by měla správně obsahovat pouze maso a sůl a je tak z tohoto pohledu vhodnější. To ovšem neznamená, že by se měla v našem jídelníčku objevovat každý den. Maximální doporučená dávka soli je totiž pět gramů, tedy asi jedna čajová lžička, toto doporučení ovšem Češi několikanásobně překračují. Co to znamená? Zvýšený příjem soli způsobuje zadržování vody v těle, otoky a obezitu, dále také nepříznivě ovlivňuje funkci ledvin, cév a srdce. Kromě vysokého obsahu masa, nízkého obsahu soli a minima přidaných látek dbejte na to, abyste během dne konzumovali dostatek vlákniny, která je pro správný chod střev naprosto klíčová.
V testech webu Testy potravin dopadla nejlépe Pikok dušená šunka s 89% obsahem masa. Ze salámů se nejvýše umístil Schneider Bajkal salám Selection, který obsahuje 0,74 gramů soli na jednu porci. Oproti tomu nejhůře dopadly Javořické párky se sýrem, kdy jejich jedna porce obsahovala 46 % denního příjmu soli pro dospělého člověka.

Je rozhodující cena?
Ano, ale ruku v ruce s ní jde i zdravý rozum. Zatímco pomůže kupovat potraviny v co nejvyšší kvalitě, lokální, na trzích, ideálně bez přidaných látek, s vysokým obsahem masa a minimem soli, jde i o to, jakým způsobem je konzumujeme. Namísto celého nebo půl balení šunky saháme z důvodu obsahu soli po pár plátcích a k uzeninám pojídáme potraviny s vysokým obsahem vlákniny, takže ideálně zeleninu. Také je nejíme každý den, ovšem spíše svátečně, máme dostatek pohybu, obecně se těšíme dobrému zdraví, nekouříme a vyznáváme zdravý životní styl.
Zdroje: YouTube.com, idnes.cz, testypotravin.cz, iarc.who.int