Tento český pokrm se šíří po světě jako lavina: V zahraničí nás kopírují, ale do originálu mají daleko. Posuďte sami
Česká kuchyně vždy byla plná sytých chutí, poctivých surovin a receptů předávaných z generace na generaci. Přestože ji svět nejčastěji spojuje s knedlíky, omáčkami a pečeným masem, má v sobě mnohem víc – její sladká stránka totiž začíná dobývat zahraniční kuchyně. Cizinci objevují tradiční české recepty, přizpůsobují je svým chutím a snaží se napodobit něco, co se u nás peče po staletí.
Cizinci si často nevědí rady s našimi surovinami nebo netuší, jak správně pracovat s těstem, a výsledkem jsou podivné variace, které mají s originálem pramálo společného. Přesto se tento český poklad šíří do světa a přitahuje stále více pozornosti.
Tohle sladké pečivo si oblíbili zejména v Americe
Jedná se o tradiční české koláče – sladké kynuté bochánky s náplní uprostřed si našly cestu i za hranice Česka díky krajanům. Nejvýrazněji se ujaly v USA, zejména v Texasu, kam v 19. století proudily vlny českých přistěhovalců. Jejich potomci tam uchovali tradici pečení koláčů dodnes a koláče se postupně staly populární pochoutkou i mezi ostatními Američany. Například televize CNN v reportáži uvedla, že v Texasu jsou koláče velkým hitem. Městečko West s početnou českou komunitou si dokonce vysloužilo přezdívku „koláčová metropole Texasu“ a každoročně se tam na slavnosti Westfest konají soutěže v pojídání koláčů.

Kromě Texasu se s nimi lze setkat i v dalších částech USA, například v Nebrasce, kde se často pořádají koláčové festivaly a koláče nechybějí na farmářských trzích. Naše koláče se objevují také v kuchařských knihách a dokonce i v britské televizní soutěži The Great British Bake Off byly představeny jako typický středoevropský sladký dezert.
V zahraničí dělají koláče i naslano
Vedle úprav sladkých náplní vznikly v zahraničí také zcela nové slané variace koláčů. V Texasu se koláč stal základem pro plněné pečivo zvané klobásník – jde o stejné kynuté těsto, ale naplněné kouskem klobásy, sýra nebo jinou slanou náplní namísto sladké. Tyto „sausage kolaches“ (klobásové koláče) sice Češi za pravé koláče nepovažují, ale mezi místními zdomácněly natolik, že se název kolache v Texasu často používá i pro ně. V pekárnách tam narazíte na koláče plněné například pikantní jalapeño klobásou se sýrem čedar nebo směsí špenátu a artyčoku.

Jinde ve světě ale vznikly recepty, které klasické kynuté těsto zcela obcházejí – například Poláci a Slováci pečou malé svatební koláčky i z nekynutého křehkého těsta s přídavkem smetany či tvarohového sýra, které je spíše sušenkové konzistence.
Další zajímavou úpravou je použití lístkování (laminace) kynutého těsta. Někteří šéfkuchaři zkusili zapracovat do koláčového těsta máslo podobně jako do croissantu, čímž vzniká extra vláčný a vrstvený koláč připomínající dánské pečivo.
Američané těsto nenechávají kynout tak dlouho
Světoví foodblogeři a šéfkuchaři zase sdílejí své vychytávky, jak koláče co nejlépe upéct i mimo Česko. České recepty často počítají s droždím v kostce a polohrubou moukou, což v zahraničí nemusí být běžně k dostání, takže je nutné hledat alternativy, například sušené droždí, směs hladké a hrubé mouky apod.
Tradiční české koláče bývají z poměrně hutného kynutého těsta bohatého na máslo a žloutky a kynou opakovaně – klasicky třikrát, někteří mistři doporučují dokonce pětkrát. V zahraničí však panuje tendence proces zjednodušit – mnoho moderních receptů si vystačí s jedním či dvěma kynutími. Foodblogeři k tomu poznamenávají, že američtí kuchaři mají sklon evropské kynuté pečivo „ošidit“ a urychlit, protože nechtějí dlouho čekat, až těsto vykyne.