Tenhle „zdravý“ čaj pijí Češi na litry. Ale bacha, vědci ho teď zařadili mezi karcinogeny
Tento tradiční nápoj z Jižní Ameriky považovali za zázračný už Indiáni. Má prý sílu kávy, zdravotní přínosy jako čaj a přináší euforii jako tabulka čokolády. Díky stimulačním a antioxidačním účinkům jej milují studenti i sportovci. Jenže má to háček, a tím je množství. Vědci totiž nově zjistili, že pokud jej pijete příliš, začnou se objevovat nepříjemné pocity. Listy kromě kouřové chuti mohou navíc obsahovat karcinogenní chemickou látku, která se může uvolňovat při louhování.
Kdoví, jak by se na trávníku dařilo legendárnímu fotbalistovi Messimu, kdyby se přímo před zápasem nenadopoval pokaždé šálkem čaje, který je podle jihoamerických Indiánů přímo zázračný. Obliba tohoto výluhu z drobných lístků je díky tomu vysoká i v Evropě a s chutí si jej pro nabuzení dávají psychicky i fyzicky vytížení lidé, sportovci před výkonem i studenti, kteří se právě drtí ke zkoušce. Vždyť se tomuto čaji připisují navíc i takové pozitivní účinky, jako je spalování tuků, zlepšení trávení, stimulace dopaminu, který stojí za soustředěním, výkonností i dobrou náladou. Připisuje se mu také zlepšení kardiovaskulárního systému a činnosti srdce či odvodňovací schopnosti.
Jedna kalabasa povzbudí i vyčistí
Někteří jej mají v oblibě i jako účinné afrodiziakum. Už jedna kalabasa, tedy nádobka, ve které se tento čaj připravuje, obsahuje tolik vitamínů, stopových prvků a minerálů, že by jejich výčet zabral celou stránku. Najdeme v nich vápník, rutin, vitamíny skupiny B, železo, mangan i fosfor, stejně jako zinek, sodík nebo vitamín A, C a E. Za povzbuzující účinky vděčí čaj především kofeinu, hrnek černého čaje je téměř stejně tak silný jako šálek kávy, a tak je nástup energie poměrně svižný.

Za jistých okolností nebezpečný životu
Ovšem tady výčet pozitiv končí, alespoň prozatím. Vědci totiž překvapivě zařadili tento zázračný nápoj na seznam karcinogenů, tedy látek způsobujících rakovinné bujení. Oblíbená yerba maté nebo také cesmína paraquayská, o které je řeč, totiž obsahuje karcinogenní chemickou látku známou jako PAH. Jde o polycyklické aromatické uhlovodíky, které se mohou uvolňovat při louhování čaje. Stejná látka se spojuje s kouřením cigaret.
Na množství záleží
Negativní účinky má čaj v případě, že jej konzumujete ve větších dávkách. Jeho nadměrné pití umí vyvolat nervozitu a jiné nepříjemné stavy, jako úzkost, podrážděnost či stres. Také se může objevit zrychlený srdeční tep nebo problémy se spánkem. Kofein v yerba maté může také přispívat k dehydrataci. Následkem jsou bolesti hlavy, únava nebo závratě.
Někdo to rád horké, jenže…
Jedním z vážnějších negativních účinků yerba maté je možné zvýšení rizika rakoviny jícnu. Podle vědeckých studií z Jižní Ameriky mohou být lidé, kteří jej pravidelně pijí velmi horký, vystaveni vyššímu riziku vzniku rakoviny jícnu. Horké tekutiny, které procházejí sliznicí jícnu, mohou totiž způsobit její podráždění a v dlouhodobém horizontu přispívat k rozvoji rakovinných buněk. Yerba maté zalévejte vodou o teplotě v rozmezí 65 až 80°C. Vroucí voda by zničila zdraví prospěšné látky a neumožnila rozvinutí chuti.

Kvalitní čaj je základ
Řada lidí si neumí představit start do nového dne bez šálku čaje, ovšem záleží na jeho kvalitě. Například u černých čajů je chyba, že sáhnou spíše po rychlém řešení v podobě nálevových sáčků. Mnohem kvalitnější je jejich sypaná verze. Některé čaje v nálevových sáčcích včetně oblíbených ovocných mají totiž při testování potíže s pesticidy. Jak vlastně poznat kvalitní sypaný čaj? Držte se pravidla čtyř smyslů, tedy vůně, zraku, chuti a hmatu. U kvalitních sypaných čajů uvidíte pěkné sušené listy čajovníku. Má také výrazné aroma, které namáčením ještě zesiluje. Na dotek se nedrolí, je jemný a pevný. A chuťový zážitek? Nepřekonatelný. Dobrý čaj se totiž vyznačuje chuťově silným pocitem v ústech s jemnými tóny.