Tato ryba z Lidlu je poklad. Chutná lépe než treska, žije v čistých vodách a nemá téměř žádné kosti
Tato ryba je unikátem. Žije v čistých vodách, takže neobsahuje příliš těžkých kovů, a její maso se podobá kuřecímu. Nepáchne rybinou, je lahodná a nemá téměř žádné kosti. Navíc se jedná o výživovou bombu, kterou seženete za pár korun v Lidlu.
Patříte mezi typické Čechy, kteří si rybu dopřejí maximálně jednou za rok na dovolené nebo u štědrovečerní večeře? Možná vám ryby nechutnají, přijdou vám drahé, nebo je prostě jen neumíte připravovat. Máme pro vás ale tip na rybu, která je přímo nutriční bombou a navíc chutná skoro jako kuře. A možná dokonce ještě lépe.
Nemá navíc skoro žádné kosti, které byste museli neustále vyndávat. Právě ty odrazují spoustu z nás od koupi rybího masa. Přitom je to taková škoda. Když nejíme ryby a mořské plody obecně, připravujeme se o spoustu významných živin.
Snižte riziko Alzheimerovy choroby
Například omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou naprosto zásadní pro správnou funkci mozku. Podporují paměť, soustředění, ale také dobrou náladu. Snižují riziko různých duševních onemocnění včetně deprese. Zároveň prokazatelně snižují i riziko vzniku Alzheimerovy choroby. Jsou též prevencí srdečních chorob. Právě ty přitom patří spolu s rakovinou k největším zabijákům Čechů. Ryby mají také protizánětlivé účinky.
Pro srdce jsou doslova životabudičem. Kromě toho zvládnou zlomit chronické záněty a dokonce snižují příznaky alergií. Navíc jsou zásadní i pro zrak, který zlepšují víc než mrkev. Snižují riziko předčasného porodu a zároveň mohou pomoci vyčistit akné nebo pokožku zasaženou ekzémem. Nejvíce omega-3 mastných kyselin najdete v tučnějších rybách. To jsou typicky třeba losos, tuňák nebo makrela, která má ale hodně kostí a někomu páchne rybinou.

Pražma se hodí i pro dietáře
V rybím království vyniká jeden tvor. Je jím pražma královská, která žije ve Středozemním moři a východní části Atlantiku. Obsahuje nejen omega-3 mastné kyseliny, ale také plnohodnotné bílkoviny. Přitom má nízký obsah tuku, takže se hodí i do diety. Obsahuje vyšší množství selenu než například oblíbený losos.
Ten je důležitým antioxidantem, který podporuje správnou funkci štítné žlázy. Také obsahuje významné množství vitamínu B a má pouze nízký obsah rtuti. Je tak vhodná i pro těhotné ženy. Pražma navíc vyhledává čisté vody, což má dopad i pro nás. Má totiž nižší obsah škodlivin, ale také nemá typickou bahnitou chuť jako třeba kapr a nezapáchá rybinou. Dále v ní najdete fosfor a draslík, které jsou důležité pro zdraví zubů, kostí a svalů. Tato rybka se tak hodí i pro všechny seniory.

V Lidlu za pár korun
Má křehké maso, minimální obsah kalorií a je lehce stravitelná. Rybu jezte pokud možno i s kůží, ve které je nejvíce živin. Pozor si dejte jen při očišťování, abyste se nepořezali o ploutvičky, které jsou dost ostré a nepoddajné. Případně je můžete na rybě nechat a pěkně dokřupava ji upéct. Nezapomeňte ji přitom potřít česnekem nebo prošpikovat bylinkami, aby získala tu správnou chuť. Hodí se ale i na gril.
V našich podmínkách není občas jednoduché na pražmu narazit, nicméně koupíte ji například v Lidlu, kde ji kupujeme i my. Není tak drahá jako losos, její cena se pohybuje zhruba tam, kde cena pstruha. Aktuálně ji pořídíte za 27,90 Kč za sto gramů. Obecně jsou navíc ryby v Lidlu hodnoceny jako kvalitní. Pražmu nenabízí zmraženou, ale chlazenou. Navíc Lidl klade důraz na to, aby prodával ryby, které pochází z udržitelných zdrojů. Maso má i vlastní certifikaci dokládající jak jeho původ, tak i kvalitu.
„V Lidlu Česká republika najdou naši zákazníci například kávu s certifikátem udržitelnosti, ryby a mořské plody z odpovědného rybolovu,“ píše se přímo na stránkách obchodního řetězce.