Tajemství perfektních těstovin: Jak na to jako Italové?
Těstoviny patří bezesporu mezi nejoblíbenější přílohy Evropanů. Způsobů, jak si je udělat, je vskutku mnoho. Jsou původem z Itálie, kde si na jejich přípravě dávají obzvláště záležet. Postupně se však dostaly prakticky do všech kuchyní světa. První písemná zmínka o nich pochází již z 1. století, takže si na nich lidstvo pochutnává minimálně dva tisíce let.
Mnoho lidí by mohlo vaření těstovin zaškatulkovat mezi nejjednodušší činnosti v kuchyni. Je pravda, že se nejedná o žádnou raketovou vědu, kterou by zvládli pochopit jen příslušníci organizace Mensa. (Řeč je opravdu o Mense, nikoliv menze. Jedná se o organizaci, jež sdružuje lidi, kteří oplývají mimořádnou inteligencí.) Přesto se při jejich vaření můžete dopustit celé řady chyb. Na co si dát pozor?
Špatný výběr velikosti hrnce
U tohoto bodu dělá chybu asi největší množství lidí, aniž by si to uvědomovali. Málokdo si pochutná na slepených těstovinách, které mohou být výsledkem špatného výběru hrnce. K nelibé konzistenci může přispět i špatný výběr velikosti hrnce. Na vaření těstovin raději pokaždé zvolte ten větší, i když byste ve snaze ušetřit na energiích mohli udělat opak. Jakmile totiž dáte těstoviny do příliš malého množství vody, rychle tím snížíte její teplotu. Než se pak tekutina v hrnci navrátí k varu, bude to chvíli trvat. Jenže do těstovin se mezitím může vsakovat voda, navíc se na sebe mohou nalepit.
Řiďte se jednoduchým pravidlem, které zní následovně: Za každých 100 gramů těstovin přidejte do hrnce přibližně 1 litr vody. Pokud si tedy budete chtít uvařit například 200 gramů špaget, přilejte do hrnce celkem 2 litry vody. Pokud neuděláte žádnou jinou chybu, měl by vám tento postup zaručit optimální konzistenci těstovin.
Těstoviny si vyžadují pozornost
Těstoviny si vyžadují pozornost stejně jako vaše drahá polovička. Tím, že je jen ponecháte na pospas existenci, dokud nebudou uvařené, je moc nepotěšíte. Musíte se jim pozorně věnovat. Nezapomeňte na občasnou návštěvu kuchyně, abyste je mohli promíchat. Zároveň je občas ochutnejte. Vaše chuťové pohárky vám nejlépe napoví, jestli jsou těstoviny již připravené ke konzumaci.
Servírujte je ihned po uvaření
Jednou z nejhorších chyb, jichž se při vaření těstovin můžete dopustit, je jejich uchování v hrnci. Jakmile je dovaříte, co nejdříve je servírujte. Pokud tak neučiníte, koledujete si o malér. Spodní část těstovin velmi pravděpodobně nasákne vlhkost a nabobtná. Ta vrchní pro změnu začne vysychat. Každopádně můžete počítat s tím, že nebudou chutnat nejspíše ani těm nejméně náročným jedlíkům.

Solení se nemusíte bát. Klíčové je i jeho správné načasování
Odborníci na výživu v poslední době často varují před nadměrnou konzumací soli. Do vody na těstoviny ji však určitě přidejte. Nemusíte se bát, že by se do těstovin veškerá sůl nasákla. Přidáním soli mimo jiné zajistíte, že výsledkem vašeho kulinářského snažení nebude nekonzumovatelný slizký slepenec.
Možná byste si mohli myslet, že je zcela jedno, kdy vodu určenou na vaření těstovin osolíte. Opak je pravdou. Sůl nikdy do vody nepřidávejte, dokud nebude vřít.

Pokličku používejte jen před přidáním těstovin do vroucí vody
Na použití pokličky rozhodně nezapomínejte. Jakmile ovšem voda začne vřít, pokličku sundejte a už ji zpátky na hrnec nedávejte.
Nesprávné používání oleje
K nejčastějším nešvarům, kterých se Češi dopouštějí, je přidávání oleje do vroucí vody. Ačkoliv byste si mohli myslet, že tím zamezíte lepivosti těstovin, není tomu tak. Sice tím téměř nic nezkazíte, ale zbytečně plýtváte ingrediencemi.
V žádném případě to však neznamená, že byste olej vůbec neměli používat. Do těstovin jej rozhodně přidat můžete. Udělejte to však až po jejich vyjmutí z vodní lázně. Vyhlášený je olivový olej, který se typicky používá v zemích jižní Evropy. Použít však můžete i máslo.
Zdroje: techsvet.cz kupi.cz instory.cz