Tajemství mandlí: Výživové hodnoty, zdravotní účinky a využití
Jídelníček je rozhodně důležitou součástí života každého z nás. Proto je důležité si ho přizpůsobit tak, aby pro vás byl vyhovující. To pak platí nejenom pro otázku chuti, ale i pro otázku zdravotních a dalších benefitů. Řada z nás se ve svém volném čase věnuje různým formám cvičení a bílkoviny jsou pro to důležitým tématem. A právě mandle jsou překvapivě dobrým kandidátem pro zahrnutí do svého jídelníčku, a to nejen z hlediska bílkovin.
Pokud například posilujete, jistě jste se stali obětí posedlosti proteiny, neboli bílkovinami. Existuje řada potravin, které se pro většinu z nás stanou kandidátem číslo jedna, pokud se rozhodneme bílkoviny efektivně doplňovat. Například vejce pak napadnou asi každého z nás. Ač se to může zdát překvapivé, i řada ořechů je pro doplňování bílkovin do těla skvělým kandidátem.
Mandle jako zdroj živin
Pokud necvičíte a nežijete vyloženě aktivní životní styl, stejně se najde celá řada důvodů, proč je vhodné zahrnout mandle do svého jídelníčku. Jedním z hlavních důvodů je pak skutečnost, že mandle jsou skutečně všestrannou potravinou.
Mandle jsou totiž skvělým zdrojem všemožných živin. Pokud vás zajímají přesná čísla, vězte, že ve 28 gramech (jedné hrsti) mandlí se nachází přibližně takováto množství následujících látek:
- Vláknina – 3,5 gramů.
- Bílkoviny – 6 gramů (vejce ve srovnání obsahuje mezi 4,5 – 7 gramy dle velikosti)
- Tuk – 14 gramů – z toho 9 gramů nenasycené kyseliny
- Vitamín E – 37% doporučené denní dávky
- Mangan – 32% doporučené denní dávky
- Hořčík – 20% doporučené denní dávky
- Měď, vitamín B2 (riboflavin) a fosfor

Další zdravotní benefity
Kromě toho, že jsou mandle bohatým zdrojem živin, jejich konzumace s sebou nese celou řadu dalších zdravotních benefitů. Jsou například skvělým zdrojem antioxidantů, které v těle pomáhají eliminovat volné radikály, které pomáhají chránit naše buňky mimo jiné před jejich stárnutím. Většina antioxidantů se pak nachází ve slupce.
Mandle taktéž obsahují vysoký podíl vitaminu E, který chrání membrány buněk před poškozením. Vzhledem k nízkému obsahu cukru jsou pak mandle skvělou volbou i pro diabetiky. Dalším faktorem je i ten, že mandle obsahují vysoké množství hořčíku, který v těle figuruje v metabolických procesech regulujících hladinu cukru v těle. Hořčík taktéž pomáhá s krevním tlakem.
Kromě toho mandle pomáhají navodit celkový pocit sytosti a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jejich pravidelnou konzumací tak rozhodně podpoříte své zdraví v mnoha ohledech.
Pro dietu ideální
Mandle jsou také skvělým pomocníkem, pokud se rozhodnete shodit nějaká přebytečná kila (nebo pokud si chcete udržet svoji současnou váhu). Ideálním prostředkem pro hubnutí jsou pak mandle hlavně v kombinaci s dalšími prostředky na hubnutí.
Existuje však celá řada studií, které se zabývaly efektem mandlí na snižování hmotnosti. V jedné z těchto studií byl prokazatelně sledovatelný úbytek váhy až o 62% u jedinců, kteří konzumovali vysoké množství mandlí, oproti jedincům, kteří konzumovali jiné potraviny s vysokým množstvím sacharidů.

Namáčet mandle?
Jak si pak konzumaci mandlí skutečně vychutnat? Existuje celá řada způsobů, ale mezi oblíbené z nich pak patří například namáčení mandlí. Namáčení a naklíčení semínek a ořechů před konzumací je v současnosti poměrně velkým trendem. Namočené mandle jsou pak měkčí a méně hořké, než suché ořechy.
Takto připravené mandle jsou tedy pro tělo lépe stravitelné a organismus z nich je tak schopen získat větší množství minerálů a dalších účinných látek. Zároveň však je nutné podotknout, že na toto téma ještě neexistuje větší množství studií a závěry se často rozcházejí.
Proces namáčení je pak poměrně jednoduchý:
- Mandle nasypejte do misky a kompletně zalijte vodou (můžete přidat i sůl v poměru jedné lžičky ku šálku mandlí)
- Mísu následně zakryjte a nechte v klidu odstát přes noc po dobu 8 až 12 hodin
- Po uplynutí požadované vody slijte vodu. V případě preference můžete odstranit slupky, ale není to nutné (a připravíte se tím o další účinné látky)
Mandle a svalová hmota
Právě díky svému vysokému obsahu bílkovin jsou pak mandle kvalitní volbou, pokud je vaším záměrem nabrání svalové hmoty. Ve 100 gramech mandlí je přibližně 20 gramů bílkovin společně s vysokým podílem hořčíku, fosforu a vitaminu E. Právě fosfor mimo jiné v těle podporuje přeměnu sacharidů a tuků na energii. To pak platí jak u klidového stavu, tak přímo během samotného cvičení.
Pozor však na kalorie – podobně jako arašídy, i mandle by měly být konzumovány s rozmyslem. Jeden hrnek mandlí totiž obsahuje přibližně 400 kalorií. Pokud je tedy zahrnete do svého jídelníčku, učiňte tak s mírou. Případně se zajistěte o to, že váš energetický výdej bude dostačující.
zdroje: ireceptar.cz cs.medlicker.cz zivotavyziva.cz