Tahle superpotravina je tajnou zbraní profesionálních sportovců. Posílí svaly a mozek najednou
Pokud řešíte zdravé stravování nebo se alespoň trochu zajímáte o zdraví prospěšné potraviny, určitě jste zaznamenali surovinu, která v posledních letech ovládla nutričně vyvážené talíře. Je oblíbená mezi profesionálními sportovci, a to hlavně proto, že perfektně posílí svaly a mozek najednou.
Zdálo by se, že s označením „superpotravina“ se dnes tak trochu plýtvá a že jím může být označené téměř cokoliv. Ovšem tahle surovina nese přízvisko naprosto oprávněně. Představuje komplexní zdroj bílkovin, které jsou stavebními prvky růstu svalů a hlavně správně fungujícího imunitního systému. Pokud jste ji ještě nezařadili do svého jídelníčku, je načase to změnit.
Jídlo chudých? Ani náhodou
Domovem téhle pochoutky, kterou představují zrnka merlíku chilského, je Jižní Amerika. Po její kolonizaci byla zdravá surovina dlouho považována za jídlo pro chudinu, ale postupem času se ukázalo, že její nutriční vlastnosti jsou naprosto ohromující. Dnes se tak objevuje na talířích napříč celou společností a lidé se jí nemohou nabažit.
Obilovina, v níž nenajdete lepek
Právě absence lepku vystřelila quinou na vrchol obliby. Rozvoj civilizačních onemocnění, alergií a potravinových intolerancí, které ke konci 20. století enormně zesílily, přivedl konzumenty ke zdravějšímu stylu stravování. Quinoa na rozdíl od běžných obilovin neobsahuje lepek. Je tedy vhodná pro celiaky a rádi si ji dopřávají i vegani, případně vegetariáni. Své místo má však všude, kde se řeší nutriční hodnoty konzumovaných jídel.

Quinoa je nabitá zdravými látkami až k prasknutí
Označení superpotravina nemá pro nic za nic. Obsahuje velké množství bílkovin, v nichž jsou obsaženy i esenciální aminokyseliny, nezbytné látky, které si lidské tělo neumí vyrobit, ale neobejde se bez nich. V hojné míře jsou zastoupeny i další látky, jakými jsou hořčík, železo podporující nervový systém, fosfor a vitamíny skupiny B. Díky nízkému glykemickému indexu je skvělým doplňkem jídelníčku diabetiků a lidí snižujících váhu.
Vaření je snadné a rychlé
Připravit quinou není nic složitého, ale úskalí přece jen existují. Malá semínka připomínající rýži jsou lehce nahořklá a mají ořechové aroma. Právě překročení tenké hranice mezi lehkou nahořklostí a nepoživatelností je velká, musíte vědět jak na to. Quinou nasypte do misky se studenou vodou a nechte odstát 5 minut. Pak ji zhruba 1 minutu proplachujte. Tímto procesem ze zrnek odstraníte nahořklou slupku. Pak vodu slijte a dejte quinou do hrnce. Na 1 díl quinoy připadnou 2 díly vody. Přiveďte ji k varu a pak stáhněte teplotu. Doba vaření je přibližně 15 až 20 minut. Čekejte, než se vyvaří voda, pak hrnec odstavte a nechte vše ještě 5 minut odstát.

Pochoutka s rozmanitým využitím
Využití quinoy je prakticky neomezené. Uplatnění najde všude, kde může nahradit rýži, brambory nebo těstoviny. Je perfektní do rizota, salátů, k masu nebo jako kaše nasladko. Kromě zdraví prospěšných látek se quinoa pyšní i odolností při pěstování. I v horších klimatických podmínkách dává velké výnosy, a proto ji má už roky v hledáčku Organizace spojených národů (OSN). Ta považuje quinou za velmi zajímavou plodinu, která by mohla zajistit dostatek potravin v chudších oblastech světa. Navíc nevyžaduje enormní přísun vody a rychle roste i v sušších lokalitách.
Quinoa je dost možná moderním zázrakem. Je nenáročná a zároveň velmi výnosná. Je nadějí a budoucností pro světové oblasti s vysokou mírou ohrožení potravinovým nedostatkem. O to víc je fascinující, kolik prospěšných látek v sobě tahle malá zrnka ukrývají. Je oblíbená mezi profesionálními sportovci, kterým posílí svaly a mozek najednou, ale i u lidí, kteří trpí intolerancemi nebo se snaží snížit váhu.
zdroje: flowee.cz, plzen.rozhlas.cz, toprecepty.cz