Řezník prozradil, jak poznat pouhým okem kvalitní kuřecí maso. Světe div se, tohle o barvě není
To, že jsme my Češi velkými milovníky masa, a dokonce ho konzumujeme v nadměrném množství, potvrzují statistické údaje. Třetina obyvatel si maso dopřává i pětkrát za týden. Většími konzumenty jsou muži než ženy. Celkově však masa jíme víc, než je zdrávo. A právě kvůli enormní spotřebě bychom měli vědět, jak poznat kvalitní maso, které tak často okupuje české jídelníčky.
Důvěryhodný řezník nám prozradil, jak poznat pouhým okem kvalitní kuřecí maso, které stále více dohání to nejvíce konzumované maso v Česku. A je dobře, že se podíl konzumované drůbeže zvyšuje, jde o zdravé a libové maso s rozmanitými způsoby využití.
Vepřové vítězí, na paty mu však šlape drůbež
Češi jsou přímo proslulí extrémní konzumací vepřového masa, které se dlouhodobě drží na vrcholu. Průměrná roční spotřeba vepřového činí zhruba 40 kg na osobu. Obliba vepřového masa je u nás velmi ovlivněna kulturně-historickými podmínkami. Chov prasat je tradičním odvětvím českého zemědělství, a není proto divu, že právě vepřové máme na talíři nejčastěji. Z vepřového masa se rovněž připravuje velká část obvyklých receptů české kuchyně, zkrátka vepřové je u nás jako doma.
I Češi však začínají myslet na zdraví a stále více se poohlížejí po zdravějších a dietnějších způsobech stravování. Poměrně tučnému vepřovému tak šlape na paty libové drůbeží maso, a to hlavně kuřecí. Právě na jeho kvalitu a vlastnosti jsme se zeptali řezníka, jehož odpověď nás zaskočila, protože barva podle něj není to jediné, co by nás mělo zajímat.

Nemoc bílých vláken vyděsila spotřebitele
V souvislosti se zhoršenou kvalitou kuřecího masa se před lety rozhořela diskuze o tom, co vlastně znamená zvýšený podíl bílých vláken v kuřecím mase. Paniku mezi lidmi vyvolaly informace pocházející z ochranářského spolku, který informoval o tom, že až 96 % kuřecích prsou prodávaných v českých supermarketech je napadeno nemocí bílých vláken. Jde podle nich o přímý důsledek toho, že je drůbež ve velkochovech přešlechtěná, zvířata uměle přinucená k rychlému růstu jsou nemocná a místo svaloviny jim údajně narůstá pouze podíl tuku. Lidé se začali o kvalitu kuřecího masa více zajímat. K problematice se postupně vyjádřili i odborníci z řad chovatelů a veterinářů, kteří se snažili veřejnosti vysvětlit, jak se to s vlákny v mase vlastně má.
Vlákna nejsou nemocí, jsou zdravotně nezávadná
O uvedení věcí na pravou míru se zasadili hlavně veterináři, kteří zdůrazňují, že bílá tuková vlákna se vyskytují u obratlovců naprosto běžně. Že by za jejich zvýšeným výskytem mohl stát právě uměle rychlený růst drůbeže však nepotvrzují, ale ani nevyvracejí. Stojí si však za tím, že kuřecí maso, které splňuje přísná kritéria, je nezávadné. K tématu, které otřáslo společností, se vyjádřila i Eva Březinová ze Státní veterinární správy.
„Tuková tkáň se přirozeně vyskytuje v každé svalovině. Chceme však uklidnit spotřebitele, kteří se bílých vláken nemusí bát, u obratlovců jsou úplně normální.“
Zhoršené nutriční hodnoty masa však odborníci potvrzují
O problematiku masa, zvláště pak bílých vláken, se začali ve velké míře už před lety zajímat vědci z různých oblastí. Vznikly i studie, jejichž výsledky ukazují na to, že maso se zvýšeným množstvím bílých vláken nemusí být tak kvalitní, jak se na první pohled zdá. Bílá vlákna jsou jakostním, nikoliv zdravotním ukazatelem. Maso, v němž se hojně vyskytují, je však dle testů provedených na univerzitě v Bologni nutričně méně hodnotné, je tučnější a obsahuje méně bílkovin. Kuřecí maso bez pruhů podle vědců obsahovalo pouze 0,78 % tuku, ve zkoumaném mase s pruhy naopak zaznamenali výzkumníci více než 2,5 % tuku. Zhoršené vlastnosti potvrzuje i výživová specialistka Lucie Přinesdomová.
„Bílé pruhy v mase mohou kromě zvýšeného množství tuku znamenat i horší strukturu masa. Maso zdravotně neublíží, ale může být méně šťavnaté a do některých pokrmů nevhodné.“

Kromě bílých pruhů sledujte i další ukazatele
Výskyt tukových tkání není jediným ukazatelem kvality masa. Při nákupu kuřecího masa se zaměřte i na oblasti, jakými jsou barva, celkový vzhled a také vůně. Čerstvé maso by mělo mít vždy přirozenou barvu bez zašedlých, či dokonce nazelenalých skvrn. Varovným signálem je i lepivý povrch, který ukazuje na zvýšený výskyt bakterií. O čerstvém mase se v takovém případě nedá vůbec mluvit, jeho konzumací byste si mohli přivodit zdravotní obtíže.
Pokud chcete zvýšit šanci na koupi toho nejkvalitnějšího masa, místo supermarketů navštivte některého z lokálních farmářů ve svém okolí. Drobní chovatelé drůbež nechávají růst přirozeným tempem, ovšem počítejte s tím, že kvalita je zde vykoupena cenou. Takové drůbeží maso bude výrazně dražší než z velkochovů.