Plody této rostliny Češi milují, přitom patří mezi nejjedovatější na světě. Stačí 10 kousků a hrozí otrava
Mnoho potravin běžně konzumujeme, aniž bychom si uvědomovali, že jejich chemické složení se může měnit v závislosti na stupni zralosti, způsobu skladování či dalších vnějších faktorech. Tyto změny mohou v některých případech ovlivnit jejich bezpečnost i potenciální zdravotní rizika. Jedinou prevencí je důkladná kontrola jídla, které konzumujete, a také znalosti potravin, které mohou být potencionálně velmi nebezpečné.
Mezi velmi problematické plody patří i jeden druh ořechů, který milují lidé po celém světě. Zatímco jejich neškodná varianta je hojně doporučovaná pro vysoký podíl vitamínů a také životně důležitého hořčíku, ta závadná a nebezpečná dokáže člověka i zabít, a stačí k tomu pouze konzumace 10 kusů. Už toto množství dokáže dospělému člověku se zdravotními problémy v lepším případě způsobit otravu, v tom horším dokonce smrt. Zdravý člověk vydrží pravděpodobně vyšší dávku, ovšem risk se v tomto případě rozhodně nevyplácí.
Hořké madle – nenápadný zabiják
Pokud jste si doposud mysleli, že mandle jsou naprosto neškodným druhem skořápkového ovoce, asi vás překvapí, že není mandle jako mandle. Ve světě se totiž mandle vyskytují hned ve dvou variantách, sladké a hořké. Zatímco ty sladké s chutí chroupají lidé nejen v Čechách, ale i v zahraničí, přičemž milují jejich jedinečnou chuť a také spoléhají na jejich pozitivní vliv na lidský organismus, ty hořké dokážou v syrovém stavu lidský život dokonce ohrozit.
Problémem je amygdalin, látka vyskytující se v mandlích, která během konzumace dokáže do organismu uvolňovat životu nebezpečný jed známý jako kyanovodík. Hořké mandle se v běžných potravinách neprodávají. Existuje přísná legislativa povolující prodej pouze sladké varianty. I tak byly však evidovány případy, kdy během výroby byly do pytlíků se sladkými mandlemi fatálním omylem přimíchány i mandle hořké. Potravinářský průmysl je obrovský gigant, a omyl proto může nastat bohužel kdykoliv. Proto velmi záleží na tom, abyste byli při konzumaci obezřetní.

Jedinou ochranou je důkladná obezřetnost
Abyste si byli naprosto jistí, jestli mandle, které se chystáte přidat do jídla, jsou naprosto nezávadné, vždy je napřed ochutnejte. Mandle musí chutnat sladce, pokud zaznamenáte jakoukoliv změnu chuti, nebo dokonce hořkost, mandle v žádném případě nejezte. Mějte se na pozoru hlavně v případě, že mandle chystáte dětem. Ty většinou nejsou schopné rozlišit, jestli je mandle dobrá, nebo ne.
Mandle kupujte pouze v důkladně označeném balení, kde je přesně a konkrétně uvedeno, o jaký druh se jedná, případně odkud je a kde proběhlo balení. Ve specializovaných obchodech jsou k dostání i mandle hořké, protože se z nich připravují extrakty nebo oleje využívající se při dalším zpracování. Obsah amygdalinu totiž spolehlivě redukuje tepelná úprava. Opražené nebo vařené mandle se stávají méně škodlivými. I tak se ale nedoporučuje jejich konzumace ve větším množství.
Jak skladovat mandle, aby dlouho vydržely?
Mandle má díky chuti, tvaru a konzistenci většina lidí spojené s ořechy, přitom se v pravém smyslu o ořechy nejedná. Mandle jsou peckovice, stejně jako třeba broskve. Celý vtip spočívá v tom, že zatímco u broskve jíme sladkou dužinu okolo pecky, u mandle konzumujeme právě tu pecku, protože nic dalšího na ní není jedlé, natož chutné. I tak se však ořechům blíží minimálně specifickými parametry správného skladování.

Stejně jako ořechům, i mandlím svědčí skladování v suchém prostředí, v němž nepodléhají zkáze v podobě žluknutí nebo kontaminace plísněmi. Mandle i ořechy můžete zavařovat, mrazit, případně vakuovat tak, aby se nekazily. Základním předpokladem k úspěchu je především dobrý stav mandlí i ořechů.
I přesto, že hořkost mandlí může být nebezpečná, není nutné nad mandlemi zlomit hůl. Sladké mandle jsou oblíbenou pochoutkou, která obsahuje mnoho prospěšných látek a navíc skvěle chutnají. Hodí se na večírek i k obyčejnému domácímu mlsání u televize. Jsou rovněž velmi používanou surovinou při přípravě dortů, zákusků a jiných laskomin.
zdroje: idnes.cz, nespechej.cz, novinky.cz