Oznámení pro všechny zákazníky, kteří nakupují mražené ryby. Zapomeňte na kvalitu, platíte hlavně za vodu
Pravidelná konzumace ryb a mořských plodů je všeobecně doporučená odborníky na výživu a lidské zdraví. Nezáleží tak na tom, jestli si dopřáváte pochoutky z mořských nebo sladkovodních ryb, důležité je, že ryby jíte. Dle všeobecných rad by se ryby měly na našem jídelníčku objevovat alespoň dvakrát za týden, a to ideálně v čerstvé formě.
Ne každý má však možnost pořídit si čerstvou rybu přímo u chovatele a prodejce. Mnozí z nás jsou tak nucení nakupovat mražené rybí maso v supermarketech. A právě tady může nastat kámen úrazu. Mražené ryby v mrazácích obchodních řetězců nejsou často takové, jaké by měly být. Velkým nešvarem je především velký podíl vody, a tudíž i menší hmotnost ryby samotné.
Zařaďte ryby do svého jídelníčku
Rybí maso je bohatým zdrojem prospěšných látek, které jsou pro náš organismus nezbytné. Tou nejdůležitější složkou rybího masa jsou v každém případě bílkoviny, jejichž forma je pro naše tělo snadno a rychle stravitelná, tudíž nám konzumace ryb nezatěžuje zažívání.
Čím více bílkovin, tím méně tuku. Pokud chcete tělu dopřát maximální množství bílkovin, nakupujte méně tučné ryby, kupříkladu oblíbenou tresku. I tučné ryby jako například losos jsou velmi zdravé a obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které pomáhají správnému fungování kardiovaskulárního systému a také činnosti mozku.
Rybí maso dále obsahuje důležité vitamíny a minerály. Z nejdůležitějších vitamínů jmenujme vitamíny D a A. Minerály obsažené v rybím mase jsou především selen a zinek, a také životně důležitý jód.

Z nákupu mražených ryb můžete být zklamaní
I když se říká „náš zákazník, náš pán“, ne vždy se obchodní řetězce tímto tradičním heslem řídí. Při nákupu mraženého rybího masa buďte ve střehu, ať nekupujete zajíce v pytli. Při podrobném zkoumání hluboce zmrazených ryb se při nejednom testu ukázalo, že oblíbené filety a hojně prodávané filé obsahují mnohdy méně masa, než je uvedeno na obalu. Často byl podíl rybího masa méně než 50%, což je velmi alarmující.
Pokud koupíte mražené rybí maso v obalu, který obsahuje enormní množství vody, nejenže pak nezkonzumujete tolik masa, kolik byste měli, ale také zbytečně utrácíte za vodu, která dělá velký podíl celkové váhy. To uvedla i někdejší šéfredaktorka časopisu dTest, Ida Rozová, která vysvětlila: „Na balení je často uvedeno, že produkt obsahuje například 20 % vody, ale při testech se následně ukáže, že je tato hranice mnohonásobně překročena. Zkoumali jsme i balení, v nichž byl obsah rybího masa méně než 50%. Většinu obsahu tak tvořily chemické látky a voda.“
Nadměrné přidávání vody do rybích produktů je velkým tématem, a je to bohužel jedna z metod možného klamání zákazníka. Ten si pak v dobré víře kupuje zdraví prospěšné maso v předem určené gramáži, ale v konečném důsledku konzumuje převážně vodu, nikoliv rybí maso.

Při nákupu buďte maximálně obezřetní
Když už nemáte možnost nákupu čerstvých ryb a zamíříte do obchodního řetězce, vybírejte pečlivě, abyste si za své peníze odnesli ten nejlepší možný výrobek. Mražené rybí produkty kupujeme většinou ve formě filet nebo filé kostek. Předtím, než hodíte balíček do nákupního koše, prohlédněte kvalitu masa. Určitě by ho neměla pokrývat námraza. Takovému produktu se obloukem vyhněte. Je vysoce pravděpodobné, že byl rozmrazen a opět zmrazen, a to možná i několikrát.
Glazování je technika, kterou výrobci uchovávají maso v lepší kvalitě. Jde o proces pokrytí masa ledem v tenoučké vrstvě. Poctiví a kvalitní výrobci uvádějí procento glazování transparentně na obalu. Čím méně procent, tím více masa.
Myslete na to, že ne každá nízká cena je opravdu výhodná. Podezřele levné rybí produkty pravděpodobně nebudou příliš kvalitní. Za nízkou cenou možná stojí chov, který nesplňuje přísné podmínky, nebo filety obsahují velké množství vody. Takže zákazník nakonec na oko ušetří, ale nakoupí místo masa vodu.
I když se může zdát, že je nákup ryb opravdu adrenalinovým zážitkem, i tak se vyplatí pro rybí maso do obchodu zajít. Ryby jsou bohatým zdrojem důležitých látek, které pomáhají k udržení zdravého životního stylu a celkového zdraví.
zdroje: irozhlas.cz, stobklub.cz, apetitonline.cz