Tohle je největší chyba při vaření kávy. Dělá ji 90 % Čechů a ničí si jí chuť i její účinky
Káva patří ve světě mezi nejpopulárnější nápoje a velmi oblíbená je i v Česku. Řada lidí při její přípravě ale chybuje, a tak se úplně zbytečně připravuje o správnou chuť. Stačí dávat pozor na jednu věc a váš ranní šálek kávy bude mnohem lahodnější.
Bez kávy si mnozí neumí svůj den vůbec představit. Někteří šálkem tohoto nápoje začínají svůj den, přičemž si pak ještě během dopoledne a odpoledne dopřejí několik hrnků. Na první pohled by se mohlo zdát, že na přípravě není nic složitého. Vždyť přece stačí jen nasypat do šálku pár lžiček kávy a zalít ji horkou vodou. Anebo ne?
Častá chyba
Největší problém je právě ve vodě, kterou při přípravě použijete. Spousta lidí totiž používá vroucí vodu. Mají zkrátka za to, že voda o teplotě 100 °C je nejlepší. To ale není pravda. Když je příliš horká, nejenže ničí chuť kávy, ale také její zdravotní benefity.
Podle kávových expertů by voda, kterou naléváte do hrnečku či do french pressu, měla mít teplotu mezi 90 až 96 °C. Díky tomu se káva dostatečně vylouhuje a uchová si i své účinky. Uvidíte, že bude i mnohem lépe chutnat. Bude jemnější. Vroucí voda totiž způsobuje přílišnou hořkost. A kdybyste naopak použili chladnější vodu, bude káva kyselejší.
Aby co nejlépe vynikla chuť kávy, je také pochopitelně důležitý poměr vody a mletých zrn. Uvádí se, že tu vůbec nejchutnější kávu připravíte tak, když na 18 gramů zrn použijete 250 mililitrů vody.

Nejlepší káva
A pozor si dejte i při výběru kávy. Nikdy nekupujte již namletou kávu. I když je její příprava následně podstatně jednodušší, odrazí se to na chuti. Káva velmi snadno pohlcuje pachy a vlhkost, kvůli čemuž ztrácí svou příjemnou vůni a „vyčichá”. Když je pak káva namletá, tento proces je zrychlený.
Mnohem lépe uděláte, když zakoupíte kávu zrnkovou, kterou si pak vždy před uvařením sami namelete. Použít můžete levnější ruční mlýnek, u nějž si rovnou trochu zaposilujete, nebo elektrický. S tím půjde práce přece jen mnohem lépe od ruky.
Samotné mletí ale také není jen tak. Káva musí být totiž pro různé typy přípravy jinak umletá. Jestliže se například chystáte připravovat kávu ve french pressu, měla by být o něco hrubší. Ideálně když bude připomínat hrubozrnnou sůl. Kdyby byla totiž příliš jemná, mohla by se dostat skrz sítko.
Naopak pro přípravu klasického českého turka musí být velmi jemně namletá. Podobně jako třeba moučkový cukr.

Nebojte se experimentovat
Jste už několik dlouhých let věrní jen jedné značce kávy? Vyzkoušejte i jiné druhy. Na trhu najdete celou řadu různých směsí, které jsou jinak hořké či kyselé a mají příjemné podtóny v podobě čokolády, karamelu nebo oříšků. Celá řada pražíren nabízí menší sáčky s kávou na ochutnávku, a tak nemusíte hned kupovat celé kilové balení. Třeba během toho objevíte nový druh kávy, který dosud unikal vaší pozornosti, a naprosto si jej zamilujete. Vaše kávové rituály pak budou ještě příjemnější.
S kávou opatrně
Přestože káva umí povzbudit, dodat energii a zlepšit pozornost, nic se nemá přehánět. Tedy ani její konzumace. Odborníci uvádí, že bychom denně neměli přijmout více jak 400 mg kofeinu, což odpovídá zhruba 4 šálkům.
Jestliže kávu pijete ve větším množství, hrozí, že se u vás objeví různé zdravotní problémy. A možná vás některé trápí už teď. Jen jim nevěnujete dostatečnou pozornost. Mezi ty nejčastější patří bolesti hlavy, neklid, nevolnost, bolesti žaludku, zrychlený tep nebo třeba nervozita a třes rukou. Jestliže některé ze zmíněných symptomů pozorujete, zkuste pít kávu v menším množství.
Zdroje: nature.com, novinky.cz, tasteofhome.com