Největší chyba, kterou děláte při nákupu masa. Pokud vypadá takhle, mohlo by vás to stát zdraví
Jestli také patříte mezi „masařky“, které bez pořádné flákoty na talíři nedají ani jediný den, pak byste měli zbystřit. Ne vždy je maso na pultech čerstvé, což na první pohled není většinou zřejmé. Obchodníci ovšem používají různé triky, jak kus masa po zenitu dostat do vašeho nákupního vozíku. Konzumací takové potraviny si ale můžete přivodit vážné zdravotní problémy.
Triky obchodníků často neznají mezí, a týká se to i prodeje jedné z nejoblíbenějších potravin, která je základem jídelníčku každého masožravce. Maso je v Česku až tak populární, že jej celkově každý z nás sní přes 80 kilo za rok. Od vepřového přes hovězí, skopové, zvěřinu až po drůbeží. Jen posledně jmenovaného zkonzumují Češi v průběhu jednoho roku skoro třicet kilo na osobu. Je tedy žádoucí, abyste si z obchodů přinášeli domů maso pouze kvalitní a co nejčerstvější. Jak ale vlastně poznat, že je maso čerstvé, a kdy už má naopak svých pět minut slávy dávno za sebou?
Řiďte se především barvou
Nedělejte při nákupu masa největší chybu, kterou dělá spousta lidí. Řiďte se vždy senzorickým vjemem, a pokud se vám maso nepozdává už na pohled podle barvy, rozhodně jej do košíku nevkládejte. Čerstvé maso, a to ať vepřové, nebo hovězí, se pozná podle toho, že má v tom prvním případě sytě růžovou, v tom druhém pak jasně červenou barvu. Hnědé naopak může znamenat, že není čerstvé. Co se týká masa drůbežího nebo králičího, to by mělo být vždy jemně růžové nebo bílé. Pokud je našedlé, může být už dokonce zkažené. A tudíž zdraví závadné. O tom, že je produkt zkažený, svědčí i neobvyklé duhové odrazy.

Proč se maso kazí?
Důvodů, proč se maso v obchodě zkazilo, může být celá řada. Na vině je třeba nevhodné skladování při vyšších teplotách, než požadují normy, teplotní šoky při přesouvání z místa na místo nebo třeba nedostatečná tepelná úprava. Na to, že byste maso neměli vůbec kupovat, vás může upozornit už nafouklý nebo jakkoliv porušený obal. Ten by totiž měl být vzduchotěsný, a pokud je tato zásada porušená, pak by jeho obsah mohl být zkažený. Právě v případě masa jde o velmi rychle se kazící produkt, často v řádech hodin či dokonce několika desítek minut, obzvláště u masa mletého. Vždy je nutné respektovat datum spotřeby. Pokud již tento čas uplynul, dochází s největší pravděpodobností k množení škodlivých bakterií a maso se stává nepoživatelným.
Pozor na mletá a nakládaná masa na gril
Kupujete raději nebalené maso přímo z pultu? Pak si kromě barvy všímejte textury masa, zda není příliš vlhké a nevytéká z něj tedy příliš mnoho vody. Někdy je dokonce nepříjemně lepkavé na dotek, tedy navinulé. Kontrolky by se vám měly rozblikat v případě, že maso je již cítit. Zkažené maso vždy bez milosti vyhoďte, zdraví je přednější. Pozor si dávejte na triky obchodníků, které přicházejí na řadu především v letní grilovací sezóně. Nezřídka se totiž stává, že právě silně kořeněné „ďábelské kuřecí“, na které se vám už sbíhají sliny, případně kořeněné mleté vepřové, může být minimálně lehce za svým datem spotřeby. A tak je potřeba přerazit pachuť, zápach i nezdravou barvu marinádou, která tyto nedostatky šikovně zakryje.
Kam pro maso?
Maso kupujte vždy raději přímo od svých dobrými zkušenostmi prověřených řezníků, farem nebo od ověřených dodavatelů. Řada produktů se dá sehnat a nakoupit přímo od producentů. Můžete na tom dokonce vydělat, ceny bývají často ještě výhodnější, protože odpadá marže pro obchodníka. Víte také, odkud maso pochází a jak s ním bylo zacházeno po porážce a rozbourání. Běžně jsou dostupné také certifikáty, které kvalitu masa potvrdí.

Polévka je grunt, maso je špunt
Tohle moudro říkávaly už naše babičky. Pamatujte ale na to, že i podle výživových poradců nemusí být tato potravina součástí jídelníčku každý den. I když bude cenově dražší, dopřejte si pokud možno raději kvalitu než kvantitu.