Tato tradiční pochoutka z Valašska vyhrála prestižní světovou soutěž. Už jste ji ochutnali?
Valašských frgálů si všimli i ve světě. Tato tradiční moravská pochoutka získala první místo ve světové soutěži o nejlepší koláč nebo dort. Frgál ocenil magazín TasteAtlas.
Valašskému frgálu se přezdívá „valašská pizza“, to pro jeho tvar. Obrovský koláč s velkou spoustou náplní a s třiceticentimetrovým průměrem zabodoval ale také ve světě, kde se dostal na špičku v žebříčku nejlepších dortů a koláčů. Koláč je vyráběn z kynutého těsta, většinou se plní povidly, mákem, tvarohem, hruškovým pyré a posypává se sladkou drobenkou.
Vůbec poprvé jej ocenil magazín TasteAtlas vítězným místem. Ještě loni přitom frgál opanovával místo sedmé. S přehledem porazil takové dobroty, jakými jsou čokoládový fondán nebo newyorský cheesecake. Dále předběhl portugalský koláč Pão de Ló de Ovar z krémového piškotu i bulharskou tortu Garash z ořechových plátů a tmavé čokolády.
Stejně tak převálcoval italský čokoládový dort, na jehož výrobu nepotřebujete mouku. Torta caprese se skládá pouze z mandlí, vajec, trochy cukru, másla a čokolády. Hned za frgálem pak skončil nadýchaný japonský suflé cheesecake z vyšlehaných vaječných bílků.
Dosáhl i na úspěch ruského medovníku s krémem ze šlehačky a kondenzovaného mléka. Loni mu zlomil vaz polský tvarohový koláč sernik nebo švédský hutný čokoládový dezert kladdkaka. Zatímco zvenku křupe, vevnitř je vlhký a podává se se zmrzlinou. Frgál ale i přes velkou konkurenci konečně dosáhl na vítěznou příčku.
Koláč s ochrannou známkou
Návštěva Valašska se tak stává zároveň honem za tím nejlepším frgálem, který může být součástí zážitku návštěvy Moravy. Kromě toho vzrůstají na oblibě i kurzy, kde se mohou kuchaři naučit, jak připravit správně frgál.
„Hlásí se na ně nejen běžná veřejnost, ale i profesionálové či poloprofesionálové, kteří je pak chtějí zařadit ve své kuchyni,“ píše web iDNES.

Historie frgálů sahá až do roku 1826, z těchto let pochází první doložené recepty. Tehdy se pekly při zvláštních příležitostech, například na svatby. Na Valašsku se podle stejného postupu vyrábí už několik stovek let.
Valašské frgály mají dokonce ochrannou známku – frgály tedy můžeme nazývat jen a pouze koláče, které byly upečeny na východní Moravě. Ty mají také přesně dané parametry, průměr v rozmezí třiceti až dvaatřiceti centimetrů a váhu 650 až 750 gramů. Ruce mají pekaři volnější alespoň co se náplně týče, v sezóně najdete k dostání koláče například malinové, výjimečně možná i se zelím. Tak se ostatně pekly v minulosti.
Recept:
Přestože nebude mít ochrannou známku, frgál si s námi můžete zkusit upéct i vy. Připravte si půl kila hladké mouky, 80 gramů moučkového cukru, 125 gramů másla, dva žloutky, hrnek mléka, 40 gramů čerstvého droždí, špetku soli, 50 mililitrů oleje. Kromě toho budete potřebovat vajíčko a mléko na potření.
Nechte vzejít kvásek tím, že smícháte droždí s trochou cukru a hladké mouky. Suché ingredience zalijte trochou teplého mléka. V misce zatím smíchejte suché ingredience a zapracujte do nich máslo, které by mělo mít pokojovou teplotu. Následně vmíchejte zbytek ingrediencí a vlijte do těsta kvásek. Těsto nechte na teplém místě kynout. Pak jej rozdělte na části a ty rozválejte na kruh s průměrem třiceti centimetrů.

Na koláč přidejte náplň, té by mělo být asi 400 gramů. Na povidlovou budete potřebovat 1400 gramů povidel, 1 deci rumu, 200 gramů vanilkového cukru a 50 gramů strouhanky. Všechny suroviny smíchejte, strouhanku přidávejte pozvolna.
Centimetrový okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem, koláč posypejte sladkou máslovou drobenkou. Pečte na 200 °C dokud těsto nezezlátne. Po upečení potřete těsto mlékem. Povrch koláče pak pokapejte směsí rozehřátého másla, vanilkového cukru a rumu.
Zdroje: idnes.cz, zadnyspeky.cz